JP Morgan: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες
Νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές δίνει η JP Morgan, με ορίζοντα μέχρι και το 2023. Σύσταση «overweight» και «ουδέτερη» μεταξύ των τεσσάρων τίτλων.

Νέες τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θέτει πλέον η JP Morgan έχοντας μια πλήρη εικόνα στο εννεάμηνο και βλέποντας πλέον τις προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο ενόψει της νέας χρονιάς. Η βελτιωμένη θέση του οίκου βασίζεται στην αλλαγή επιπέδου και στο re-rating βάσει του κόστους ιδίων κεφαλαίων για την εξυγίανση των ισολογισμών από τα NPEs που αντικαθίστανται, μπαίνοντας προς το 2022, στη σταθερή οικοδόμηση των δεικτών ROE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) με βάση τα έσοδα από προμήθειες και τα κόστη.

Στην περιοχή της CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) η JP Morgan εκτιμά ότι η αύξηση των δεικτών ROE θα είναι πιο εντυπωσιακή για τις ελληνικές τράπεζες. Ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών δέχονται πιέσεις από τη μείωση των NPEs και τη συρρίκνωση των επιτοκίων δανεισμού, ο αμερικανικός οίκος διατηρεί τη θετική του εικόνα, ότι η πρόσθετη αναπτυξιακή δυναμική μέσω των επενδύσεων που σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το «Ελλάδα 2.0», θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά.

Παράλληλα, η JP Morgan είναι «bullish» και ως προς την αύξηση των προμηθειών και τα κέρδη από τη βελτίωση της αποδοτικότητας του κόστους. Σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου στις 50 - 80 μ.β, το ROTE αναμένεται να αυξηθεί στο 8% - 10% από τα επίπεδα κάτω του μηδενός που ήταν τα τελευταία χρόνια.

Έτσι για τους τρεις τραπεζικούς τίτλους (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα) ο αμερικανικός οίκος θέτει σύσταση «overweight» με τις τιμές στόχους να ορίζονται μέχρι και το τέλος του 2023, ενώ για τη μετοχή της Πειραιώς διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση.

JP Morgan

Συγκεκριμένα, για τη μετοχή της Alpha Bank η τιμή στόχος ορίζεται στα 1,60 ευρώ από 1,50 προηγουμένως, και με την τρέχουσα τιμή να κυμαίνεται πέριξ των επιπέδων των 1,04 ευρώ, κάτι που συνεπάγεται ένα upside της τάξεως του 53,8% περίπου. Για τη μετοχή της Eurobank η τιμή στόχος ορίζεται στα 1,30 ευρώ από 1,20 προηγουμένως, τη στιγμή που η μετοχή διαπραγματεύεται στα 0,889 ευρώ, ήτοι περιθώριο ανόδου κοντά στο 46,23%.

Από την άλλη, η JP Morgan αυξάνει σημαντικά την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 4 ευρώ πλέον από 3,30 ευρώ και με την τρέχουσα τιμή στα 2,78 ευρώ περίπου. Η τιμή αυτή συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 43,88%.

Για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η JP Morgan συνεχίζει να διατηρεί «ουδέτερη» θέση, με τη νέα τιμή στόχο να ορίζεται στα 2 ευρώ πλέον από 1,90 ευρώ προηγουμένως, τη στιγμή που η μετοχή διαπραγματεύεται πέριξ των 1,299 ευρώ. Κάπως έτσι η JP Morgan αναμένει μια άνοδο της τάξεως του 53,9% περίπου.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι τραπεζικοί τίτλοι έδειξαν να διορθώνουν εκ νέου στο Χρηματιστηρίο, εν μέσω και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί λίγες ημέρες προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφανθεί για το μέλλον των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα στήριξης. Οι τράπεζες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη φθηνή ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ μέσω του waiver και της τοποθέτησης ως collateral των ελληνικών ομολόγων σε αυτή.

Ωστόσο, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου παραμένουν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, είτε μέσω της συμπερίληψής τους στο πρόγραμμα μετά το PEPP (το βασικό σενάριο της JP Morgan), είτε δίνοντας μεγάλη έμφαση στις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider