Οι «κόντρες» των τεχνικών συμβούλων για τα μεγάλα έργα υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «κόντρες» των τεχνικών συμβούλων για τα μεγάλα έργα υποδομών
Στην εταιρεία Planet οι υπηρεσίες συμβούλου για τα projects υποδομών που έχουν ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η «μάχη» για τους άλλους mega διαγωνισμούς του υπουργείου Υποδομών/Μεταφορών και των εποπτευόμενων φορέων.

Η εταιρεία συμβούλων «PLANET Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» ανακηρύχθηκε ως «προσωρινός ανάδοχος» του διαγωνισμού που πραγματοποίησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανάθεση υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη της παρακολούθησης των έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε σχετικό έγγραφο (ημερομηνία 07/09/2021) της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, προκύπτει ότι η PLANET προσέφερε τη μέγιστη έκπτωση,3,50% επί του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας, η οποία αντιστοιχεί σε συνολική αμοιβή 115.800,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%), ήτοι 143.592,00 ευρώ (με ΦΠΑ 24%).

Η εταιρεία θα συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών για την τάχιστη και βέλτιστη προώθηση των έργων αρμοδιότητας του υπουργείου που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης (ΒΟΑΚ, Ε 65, αντιπλημμυρικά, οδική ασφάλεια κ.α.).

Τα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης ως γνωστόν έχουν «σφιχτά χρονοδιαγράμματα», ενώ βρίσκονται υπό την συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Αυγούστου η Διεύθυνση Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων προσκάλεσε (για την Παρασκευή 13-08-2021) σε διαδικασία διαπραγμάτευσης τους φορείς ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., ΙΑΠΕΤΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και PLANET A.E. ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ προκειμένου να συνάψει σύμβαση Υπηρεσιών Συμβούλου για την υποστήριξη της παρακολούθησης των έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Planet έδωσε έκπτωση 3,5%, ο φορέας ΙΑΠΕΤΟΣ 2,5% και η εταιρεία Ευρωσύμβουλοι έδωσαν προσφορά 1,67%. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες κλήθηκαν να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές καθώς σε «προηγούμενο γύρο» είχαν δώσει χαμηλότερες εκπτώσεις (η Planet 2,5%, ο φορέας ΙΑΠΕΤΟΣ 1,25% και οι Ευρωσύμβουλοι 0,83%).

Με το από 31/08/2021 Πρακτικό Αποσφράγισης Βελτιωμένων Προσφορών η Επιτροπή Διαγωνισμού κατέταξε κατά σειρά μειοδοσίας τους προσφέροντες οικονομικούς φορείς, με μειοδότη τον οικονομικό φορέα με την επωνυμία «PLANET Α.Ε. ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ», ο οποίος πρόσφερε έκπτωση 3,50% επί του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας, η οποία αντιστοιχεί σε συνολική αμοιβή 115.800,00 € (πλέον ΦΠΑ 24%). Και προ ημερών οι αρμόδιες υπηρεσίες ενέκριναν την ανακήρυξη της Planet.

Μια και ο λόγος περί τεχνικών συμβούλων, υπενθυμίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι Η εταιρεία συμβούλων μηχανικών Salfo, η εταιρεία συμβούλων Planet και η κοινοπραξία Hill International – NAMA – Concept – ΛΔΚ – ΤΡΕΚ – Σαμαράς επικράτησαν σε σχετικό διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών, ύψους 46,5 εκατ. ευρώ, για την επιλογή τριών τεχνικών συμβούλων. Οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε συμφωνία – πλαίσιο και θα καλούνται από το υπουργείο Υποδομών να συνδράμουν στην προετοιμασία / ωρίμανση διαγωνισμών μεγάλων ή μικρότερων έργων, στην παρακολούθηση των έργων (στο διαγωνισμό είχαν υποβληθεί πέντε προσφορές). Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες απαιτήσεις για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων, δεδομένης και της ανάγκης ταχείας απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. καθώς και από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (ΕΣΠΑ), απαιτείται η άμεση υποστήριξη των δομών του Υπουργείου σε όλα τα στάδια υλοποίηση των έργων του προαναφερόμενου προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής έχει ανακοινώσει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος έργων ύψους 13 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα, όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, ο ΒΟΑΚ, η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, το βόρειο τμήμα του Ε65, το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία κ.α.

Να προσθέσουμε επίσης, ότι η Salfo, σε κοινοπραξία με την γαλλική EGIS Railway, η κοινοπραξία Hill International – NAMA – Concept, η κοινοπραξία AECOM – Artelia και η κοινοπραξία INDRA SISTEMAS S.E. - SENER INGENIERA SISTEMAS S.E. με την ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ διεκδικούν τον διαγωνισμό τεχνικού συμβούλου της Αττικό Μετρό (ύψους 44 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη της γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας ή και άλλων πιθανών επεκτάσεων.

Επίσης, και η ΕΡΓΟΣΕ αναζητάει συμβούλους που θα υποστηρίζουν το μεγάλο πακέτο σιδηροδρομικών έργων, ύψους 3,3 δις ευρώ, που θα προχωρήσουν με το μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider