Ζοφερό το μέλλον της εστίασης – Σήμα κινδύνου για μία στις δύο επιχειρήσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζοφερό το μέλλον της εστίασης – Σήμα κινδύνου για μία στις δύο επιχειρήσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαναθάσης τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης».

Δραματική είναι η κατάσταση στην εστίαση από το παρατεταμένο lockdown στον κλάδο και ενώ οι επιχειρηματίες δεν βλέπουν προς το παρόν «φως» στον ορίζοντα για την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους.

Άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαναθάσης τόνισε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ότι «είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης».

Με μελανά χρώματα περιγράφει στο insider.gr την κατάσταση στον κλάδο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τελευταία έρευνα το 43% των επιχειρήσεων κινδυνεύει με λουκέτο το επόμενο διάστημα, ποσοστό που όσο περνάει ο καιρός και τα καταστήματα παραμένουν εκτός λειτουργίας, ανεβαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε περιοχές της Αττικής με μεγάλο αριθμό καταστημάτων εστίασης όπως για παράδειγμα το Γκάζι, αρκετές επιχειρήσεις εμφανίζονται έτοιμες να βάλουν λουκέτο καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που συνεχίζουν να «τρέχουν» όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργούν.

«Είναι τρομακτική η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος το τελευταίο 10μηνο και δεν υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια για τους επιχειρηματίες» τονίζει στο insider.gr ο κ. Καββαθάς.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι εστιατόρια και καφετέριες ακόμη και τους μήνες που ήταν ανοιχτά εν μέσω πανδημίας, λειτουργούσαν με περιορισμούς ως προς τα άτομα αλλά και ως προς το ωράριο ενώ η πτώση του τζίρου έφτανε ακόμη και το 60%. Ακόμη πιο δύσκολη είναι ήταν κατάσταση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του catering και της διοργάνωσης εκδηλώσεων με τη μείωση του τζίρου να ξεπερνά το 90%.

«Ο κλάδος της εστίασης μοιάζει σαν να είναι ασθενής σε εντατική. Δεν γίνεται να ανοιγοκλείνεις το οξυγόνο, κάποια στιγμή θα εκπνεύσει» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, κάνοντας λόγο για παλινωδίες όσον αφορά στις ανακοινώσεις για το άνοιγμα της αγοράς τον Δεκέμβριο.

«Κλειδί» για το άνοιγμα της εστίασης οι εμβολιασμοί

Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι η παράταση του λουκέτου θα διαρκέσει τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, «κλειδί» για το άνοιγμα του κλάδου θα είναι η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα ωστόσο οι επιχειρηματίες δεν αισιοδοξούν ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, ούτε κατά την περίοδο των Αποκρεών με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Έως τότε και μέχρι να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν υπηρεσίες delivery ή take away, με στελέχη του κλάδου να σημειώνουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί καταφέρνουν να έχουν κάποια έσοδα, ωστόσο «η παρτίδα δεν σώζεται».

Διαβάστε επίσης:

Τα «πικρά» Χριστούγεννα της εστίασης και τα εορταστικά delivery

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider