Έρχεται πιο κοντά η Επιστρεπτέα 6 – Παρατείνεται το πακέτο των μέτρων στήριξης  

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται πιο κοντά η Επιστρεπτέα 6 – Παρατείνεται το πακέτο των μέτρων στήριξης  
Σήμερα οι ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης. Διαδοχικές Επιστρεπτέες 3 δισ. το 2021. Έρχεται και η επιδότηση δαπανών. Πως αναδιαρθρώνεται ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που προκαλούν πλέον κόστος στην αγορά ύψους 2,4 δισ. ευρώ τον μήνα, αλλά και το δεδομένο πως θα πρέπει να διαρκέσουν για πολύ περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά προβλεπόταν, προκαλεί αναδιάταξη στο πακέτο των μέτρων στήριξης. Ως απάντηση στις εκκλήσεις των φορέων της αγοράς για περεταίρω στήριξη, αλλάζει το χρονοδιάγραμμα υφιστάμενων μέτρων όπως η Επιστρεπτέα, ενώ παρατείνεται η ισχύς μέτρων όπως τα ενοίκια και ο χαμηλός ΦΠΑ.

Πλέον το κόστος τους είναι δεδομένο πως θα ξεπεράσει – ενδεχομένως πολύ – τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό. Και καθώς είναι άδηλο το τέλος της Πανδημίας, η κυβέρνηση στρέφεται σε πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις περιορίζοντας όσο μπορεί το δημοσιονομικό τους βάρος για να «αντέξουν» τα διαθέσιμα αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Η τακτική αυτή αναμένεται να ακολουθηθεί στον νέο κύκλο της Επιστρεπτέας. Η Επιστρεπτέα 6 αντί για τον Μάρτιο που ήταν να «βγει» προαναγγέλλεται από την κυβέρνηση πως θα ξεκινήσει νωρίτερα, με αιτήσεις ενδιαφέροντος τον Φεβρουάριο (στη βάση στοιχείων τζίρου μόνο του Ιανουαρίου) αλλά με τα ποσά πιθανότατα να πιστώνονται τον Μάρτιο.

Το ποσό που θα διατεθεί για την Επιστρεπτέα 6 αναμένεται να είναι μικρότερο από ότι αυτό που δίδεται αυτές τις ημέρες στον 5ο κύκλο. Και τούτο με δεδομένο πως προς το παρόν έχουν καλυφθεί μέσα από τις αιτήσεις χορήγησης περίπου 1,2 δισ. ευρώ για τον 5ο κύκλο που μετρούσε την πορεία του τζίρου σε εύρος 2μήνου: έχουν ήδη δοθεί πάνω από 900 εκατ. ευρώ και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε την πληρωμή επιπλέον 250 εκατ. ευρώ. Σήμερα τελειώνει και η προθεσμία για αιτήσεις σε νέους επιχειρηματίες και σε όσους είχαν αμελήσει να υποβάλλουν πλήρως την 1η αίτηση ενδιαφέροντος και θα φανεί τι επιπλέον ποσό θα προκύψει.

Σημειώνεται πως χθες ο ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για Επιστρεπτέες που θα μοιράσουν φέτος 3 δισ. ευρώ, πέραν των 5,5 δισ. που δόθηκαν το 2020. Έτσι, προαναγγέλλεται η παράταση του μέτρου με διαδοχικούς κύκλους, όπως είχε αναφέρει το insider.gr. Ο νέος κύκλος θα είναι πιο «πλουσιοπάροχος» για ειδικές κατηγορίες που έχουν δεχθεί εντονότερο πλήγμα, όπως συνέβη και στον 5ο κύκλο.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για το πακέτο στήριξης έγιναν από τον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα αναμένεται η εξειδίκευση των παρεμβάσεων, ειδικά στο σκέλος της Επιστρεπτέας, από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα έχει επαφές με φορείς της αγοράς.

Σημειώνεται πως πριν τα τέλη του μήνα θα οριστικοποιηθεί και το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Θα στηρίξει ζημογόνες εταιρείες με πτώση τζίρου 30% τουλάχιστο και πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την περίμετρο των δαπανών που θα λαμβάνεται υπόψη, τυχόν ρήτρες που θα εισαχθούν (πχ καταθέσεις στις τράπεζες) αλλά και για το ποσό που θα μπορούν να λάβουν οι εταιρείες.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε το Σαββατοκύριακο πως «η κατάσταση είναι δύσκολη και να έχει πολλές αβεβαιότητες το επόμενο χρονικό διάστημα» και έτσι «είναι προφανές ότι η οικονομία πάει χειρότερα» και «θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα». Για το μέτρο των ενοικίων είπε πως εκτείνεται και το Μάρτιο και για τους κλάδους που είναι κλειστοί σήμερα με κρατική εντολή. Μιλώντας για το τέλος των αναστολών είπε ότι τότε θα αξιολογήσουμε αν θα υπάρχουν ρυθμίσεις για αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 και επεκτείνεται στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο. Επίσης για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων και ενεργοποιείται η διευκόλυνση για την πληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή.

Στο χρηματοπιστωτικό πεδίο προχωρά η επιδότηση των τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο σχεδιασμός του προγράμματος Γέφυρα 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια και ο νέος κύκλος εγγυοδοτικού της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Προωθείται η επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» αλλά και τα προγράμματα για τους ανέργους.

Διαβάστε επίσης

Σταϊκούρας: 3 δισ. σε Επιστρεπτέες Προκαταβολές το 2021 - Έρχονται πιο μπροστά τα μέτρα

Ποια μέτρα στήριξης της αγοράς παρατείνονται καθώς η πανδημία δείχνει τα δόντια της

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider