Σταϊκούρας: 3 δισ. σε Επιστρεπτέες Προκαταβολές το 2021 - Έρχονται πιο μπροστά τα μέτρα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: 3 δισ. σε Επιστρεπτέες Προκαταβολές το 2021 - Έρχονται πιο μπροστά τα μέτρα

«Αύριο θα ανακοινώσουμε τη βούληση της κυβέρνησης όσο μπορεί να ενισχύσει πρωθύστερα ταχύτερα την πραγματική οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.

«Αύριο θα αναλύσουμε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχθές. Επίσης θα αναλύσουμε το σκεπτικό που έχουμε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή», επισήμανε ο υπουργός για τις αυριανές ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης που θα γίνουν από το ΥΠΟΙΚ.

Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αυξάνεται στα 8,5 δισ. ευρώ καθώς πέρα από τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεσε το 2020, πλέον υπολογίζονται και άλλα 3 δισ. ευρώ για φέτος.

Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε επόμενους κύκλους Επιστρεπτέας (σ.σ. χθες ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως ο 6ος κύκλος θα έρθει πιο μπροστά και θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο) και εξήγησε πως ο 5ος κύκλος συνεχίζει τις πληρωμές με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν αυτή την εβδομάδα και το συνολικό ποσό, όπως είπε, να υπολογίζεται σε λιγότερα από 1,5 δισ. ευρώ. «Επεκτείνουμε και ενισχύουμε την Επιστρεπτέα Προκαταβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το μέτρo των δαπανών είπε πως «διαπραγματευόμαστε με την Κομισιόν ποιες θα είναι οι μορφές παγίων δαπανών καθώς και το ποιο θα είναι το ποσό της στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε ότι «σχεδιάζουμε διάφορα μέτρα τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης».

Παράλληλα, επανέλαβε πως ο λογαριασμός σε μηνιαία βάση είναι 2,4 δισ. ευρώ, με επιπλέον 200 εκατομμύρια να προκαλούν οι τελευταίοι περιορισμοί.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως αυτή την εβδομάδα οι τράπεζες οφείλουν να λειτουργήσουν για τις επιταγές με βάση τη διάταξη η οποία ψηφίστηκε, πήρε ΦΕΚ και έχει αναδρομική ισχύ. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιδοτεί τη δόση του δανείου φυσικών προσώπων και «θέλουμε να το επεκτείνουμε και είμαστε πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και για τα νομικά πρόσωπα». Οι ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει είναι 405.000, για δάνεια αξίας 28 δισ. ευρώ.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και να έχει πολλές αβεβαιότητες το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας. «Είναι προφανές ότι η οικονομία πάει χειρότερα» και «θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα», τόνισε.

Τέλος, για το μέτρο των ενοικίων είπε πως εκτείνεται και το Μάρτιο και για τους κλάδους που είναι κλειστοί σήμερα με κρατική εντολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider