Εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ για γερά νεύρα - Συνεχίζεται η αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ για γερά νεύρα - Συνεχίζεται η αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση
Η εκτίμηση του CNN κάνει λόγο για πως οι Δημοκρατικοί θα κόψουν πρώτοι το νήμα με 270 εκλέκτορες με του Ρεπουμπλικάνους να υπολογίζουν σε 248 -χωρίς να κλειδώνουν» κάποιες πολιτείες.

Έξι εκλέκτορες «μακριά» από τη νίκη των αμερικανικών εκλογών βρίσκεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, όμως ακόμα όλα είναι ρευστά και το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Πρόκειται για την πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ στους εκλέκτορες, ωστόσο η μάχη στήθος με στήθος καλά κρατεί σε κρίσιμες πολιτείες. Η διαδικασία θα είναι μακρά, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων προχωρά. Η εκτίμηση του CNN κάνει λόγο για πως οι Δημοκρατικοί θα κόψουν πρώτοι το νήμα με 270 εκλέκτορες με του Ρεπουμπλικάνους να υπολογίζουν σε 248.

Ωστόσο το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ζητήσει να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων σε περισσότερες από μία Πολιτείες, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Ο αριθμός των εκλεκτόρων

Η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ απαιτεί 270 εκλέκτορες, οπότε ο Τζο Μπάιντεν χρειάζεται ακόμη έξι εκλέκτορες.

insider

Είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε, όμως χρειάζεται υπομονή, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη διαδικασία των επιστολικών ψήφων. 

Δείτε ποιες είναι οι Πολιτείες «κλειδί»

  • Τζόρτζια - Διακυβεύονται 16 εκλέκτορες
  • Νεβάδα - Διακυβεύονται 6 εκλέκτορες
  • Πενσιλβάνια - Διακυβεύονται 20 εκλέκτορες
  • Βόρεια Καρολίνα - Διακυβεύονται 15 εκλέκτορες

Πότε θα ξέρουμε τον νικητή;

Επισήμως, το όνομα του νικητή δεν ανακοινώνεται από τις Πολιτείες παρά μόνο όταν επικυρώσουν τα αποτελέσματα, κάτι για το οποίο μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μία εβδομάδα. Ωστόσο, κατά παράδοση, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης ανακοινώνουν μέσα στη νύχτα τον νικητή, με βάση τα έξιτ πολ ανά περιφέρεια.

Η νίκη του Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1980, ανακοινώθηκε στις 03.15 (ώρα Ελλάδας), όμως εκείνη του Τραμπ, το 2016, καθυστέρησε και ανακοινώθηκε μόνο όταν εξακριβώθηκε ότι κέρδιζε την Πενσιλβάνια.

Το 2000, όταν κέρδισε ο Τζορτζ Ου. Μπους, το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από 36 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider