Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής - Παραμένει πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής - Παραμένει πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον
Με 211 «κατά» και 148 ψήφους «υπέρ», οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας απέρριψαν την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί σε βάρος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Με 211 «κατά» και 148 ψήφους «υπέρ», οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας απέρριψαν την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί σε βάρος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή το σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο της καραντίνας για την Covid-19.

Παρά τη δυσαρέσκεια που φούντωνε στους κόλπους των Συντηρητικών λόγω του σκανδάλου, ο Μπόρις Τζόνσον διέσωσε την ηγεσία του στο κόμμα και την πρωθυπουργία, αν και κινδυνεύει να βγει αποδυναμωμένος από τη διαδικασία αυτήν.

Να σημειωθεί ότι το 59% των βουλευτών τάχθηκε υπέρ του Τζόνσον ενώ σε αντίστοιχη ψηφοφορία το 2018, όταν είχε υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον της τότε πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, εκείνη συγκέντρωσε ποσοστό υπέρ της 63%, παρ’ όλ’ αυτά παραιτήθηκε επτά μήνες αργότερα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας διήρκεσε δύο ώρες. Ξεκίνησε στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) κα ολοκληρώθηκε στις 10. Τα αποτέλεσμα ανακοινώθηκε μια ώρα αργότερα.

Νωρίτερα, σε συνάντηση με την κοινοβουλευτική του ομάδα ο κ. Τζόνσον είχε δηλώσει πως μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και απαρίθμησε ως επιτυχίες του, μεταξύ άλλων, το Brexit και το χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Yπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας και βουλευτής Ντάγκλας Ρος θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας στην αποψινή ψηφοφορία.

Ο Τζόνσον έχει απορρίψει μέχρι σήμερα κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί. Εάν είχε ηττηθεί στην αποψινή ψηφοφορία, το Συντηρητικό κόμμα θα εξέλεγε νέο ηγέτη – και επομένως και πρωθυπουργό. Μετά τη νίκη του ωστόσο, δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη πρόταση μομφής σε βάρος του για έναν χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider