Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσό - Σε ισχύ η 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσό - Σε ισχύ η 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας
Με αμείωτη ένταση και συνεχή αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται για 21η ημέρα οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στα εδάφη της Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης

Τελευταία ενημέρωση 15.35

Με αμείωτη ένταση και συνεχή αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται για 21η ημέρα οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στα εδάφη της Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης, η οποία θα τερματίσει τις εχθροπραξίες που σημειώνονται από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην γειτονική χώρα.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, ενώ στη συνέχεια ήταν ορατές στήλες μαύρες καπνού στον ουρανό, μετέδωσε το AFP, καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις τελευταίες ημέρες την επίθεσή του εναντίον των πόλεων της Ουκρανίας, με την Μαριούπολη, την Οδησσό και την Ζαπορίζιε να βρίσκονται εκ νέου στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα καταφύγια.

Πολλές στήλες πυκνού, μαύρου καπνού φάνηκαν στον ουρανό, όπως και χθες Τρίτη όταν ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίρια κατοικιών στην ουκρανική πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ενώ όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας μέχρι στιγμής 103 παιδιά έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Προς το παρόν οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει απολογισμό θυμάτων, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να μετακινηθούν στο Κίεβο, αφού χθες ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες στις 20:00.

Ουκρανία: Καταστράφηκαν πάνω από 600 κτίρια στο Χάρκοβο, λέει ο δήμαρχος της πόλης

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, καθώς την Δευτέρα και την Τρίτη Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης, με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ να δηλώνει χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες υπογράμμισε πως οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

Διαβάστε ακόμα: Νεκρός και δεύτερος δημοσιογράφος του Fοx News στην Ουκρανία

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή». Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Σημειώνεται πως, η ουκρανική πλευρά αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ από την πλευρά της η Μόσχα ζητά από το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική αλλά και να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ).

Δραματική η κατάσταση σε Χάρκοβο και Μαριούπολη

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιφέρεια Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι της ομώνυμης πόλης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Στο μεταξύ ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι περίπου 20.000 άμαχοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει χάσει το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση και θέρμανση.

Τουλάχιστον 200.000 έχουν άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Η Ρωσία έχει χάσει το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν»

Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.

Πάνω από 20.000 γάμοι και γεννήσεις στις 21 ημέρες της εισβολής

Από την έναρξη του πολέμου πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, 10.683 ζευγάρια σε όλη την Ουκρανία παντρεύτηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

«Ο πόλεμος στη χώρα συνεχίζεται, αλλά η ζωή δεν σταματάει», ανέφερε το υπουργείο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι 10.767 παιδιά έχουν γεννηθεί στη χώρα μετά τις 24 Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε η ρωσική εισβολή.

«Οι εργαζόμενοί μας συνεχίζουν να εργάζονται για εσάς ακόμη και υπό συνθήκες πολέμου!», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ και απευθύνεται στον ουκρανικό λαό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών την Τετάρτη - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο για 35 ώρες

Ουκρανία: Καταστράφηκαν πάνω από 600 κτίρια στο Χάρκοβο, λέει ο δήμαρχος της πόλης

Ουκρανία: Ψηφίστηκε η παράταση του στρατιωτικού νόμου μέχρι τις 25 Απριλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider