Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών την Τετάρτη - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο για 35 ώρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών την Τετάρτη - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο για 35 ώρες
«Τα θέματα προς συζήτηση να είναι η κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των στρατευμάτων από την Ουκρανία» ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής ομάδας στις συζητήσεις με τη Ρωσία.

Τελευταία ενημέρωση 23:45

Νέα προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο της Ουκρανίας ξεκίνησε με τον καινούργιο συζητήσεων μεταξύ αντιπροσωπειών από τις ηγεσίες των δύο χωρών, ενώ η ουκρανική πρωτεύουσα και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας μετρούν τις πληγές τους μετά τις διαδοχικές επιθέσεις από στεριά και αέρα που σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες.

Κορυφαίος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη.

Παράταση του στρατιωτικού νόμου μέχρι τις 25 Απριλίου

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υπερψήφισε την πρόταση του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για επέκταση του στρατιωτικού νόμου λόγω της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής έως και τις 25 Απριλίου.

Υπέρ της πρότασης του Ζελένσκι, ώστε να παραταθεί ο νόμος που έληγε στις 25 Μαρτίου, τάχθηκαν 343 βουλευτές.

«Η διάρκεια ισχύς του στρατιωτικού νόμου επεκτείνεται από τις 05:30 της 26 Μαρτίου και για μια περίοδο 30 ημερών» αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα.

Καταστράφηκαν πάνω από 600 κτίρια στο Χάρκοβο, λέει ο δήμαρχος της πόλης

Πάνω από 600 κτίρια στο Χάρκοβο της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, Ιχόρ Τερέκοφ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε πως μεταξύ των κτιρίων που έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού βρίσκονται σχολεία, μαιευτήρια, νοσοκομεία, κλινικές.

«Ο ρωσικός στρατός να βομβαρδίζει συνεχώς από αέρος και εδάφους» τόνισε ο Τερέκοφ.

Πάνω από 100 λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από το Σούμι

Περισσότερα από 100 λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους αναχώρησαν από την πολιορκούμενη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία με προορισμό μια ασφαλή περιοχή ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Συνολικά περισσότερα από 100 λεωφορεία ταξιδεύουν σε δύο διαφορετικές οχηματοπομπές, μια κοινή επιχείρηση μεταξύ ημών και του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Τζέισον Στραζιούσο.

Τα λεωφορεία πορεύονται προς την Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, αλλά ενδέχεται να μην μπορούν να φτάσουν απευθείας σε αυτό τον προορισμό, είπε, σημειώνοντας ότι η ρωσική πλευρά έδωσε το πράσινο φως για την απομάκρυνση αμάχων.

Κίεβο: Τέσσερις νεκροί από τους βομβαρδισμούς - Απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες

Σε 4 ανήλθε ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία σφίγγουν τον κλοιό τους στην ουκρανική πρωτεύουσα και ο δήμαρχός της Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 σήμερα το βράδυ.

Δύο μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου ακριβώς πριν από την αυγή σήμερα. Αργά χθες, Δευτέρα, τροχιοδεικτικά φαίνονταν στον ουρανό καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευαν όπως φαίνεται μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) του εχθρού.

«Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Διαβάστε ακόμα: Τρεις νεκροί δημοσιογράφοι και 30 τραυματίες από την έναρξη της εισβολής

«Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο Κλίτσκο.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους άνδρες, που μετέφεραν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στο σχετικά ασφαλές δυτικό τμήμα της χώρας νωρίτερα κατά την σύγκρουση, να επιστρέψουν στο Κίεβο για να πολεμήσουν. Ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει, είχαν δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή τους στο Reuters ο ίδιος και ο αδελφός του Βλαντίμιρ.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε συγκρότημα κατοικιών να έχει τυλιχθεί στις φλόγες έπειτα από πλήγμα πυροβολικού. Πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέλη σωστικών συνεργείων βοηθούσαν στην απομάκρυνση των κατοίκων που είχαν παγιδευτεί μέσα στο κτίριο χρησιμοποιώντας σκάλες.

«Τα μέλη σωστικών συνεργείων εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς από νωρίς σήμερα το πρωί», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Κιέβου σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το εργοστάσιο όπλων ARTEM στο κέντρο του Κιέβου επλήγη επίσης και σε εικόνες που βιντεοσκόπησε κάτοικος φαίνεται καπνός να βγαίνει από την οροφή.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να επιτεθεί σε ουκρανικά εργοστάσια όπλων σε αντίποινα για το, σύμφωνα με την ίδια, ουκρανικό πλήγμα στην υπό τον έλεγχο αυτονομιστών πόλη του Ντονέτσκ, και κάλεσε εργαζόμενους και κατοίκους να μείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις αυτές. Η Ουκρανία διέψευσε ότι εξαπέλυσε επίθεση.

Το Κίεβο δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα της ίδιας σφοδρότητας συγκρούσεις, όπως αυτές σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, αλλά ο ρωσικός στρατός πλησιάζει αργά στην πόλη και οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Χάρκιβ (Χάρκοβο), στην Μαριούπολη και άλλες πόλεις -- είναι αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί στο Κίεβο», δήλωσε ο κάτοικος της πόλης Ιγκόρ Κρούπα.

Επτά πτώματα βρέθηκαν σε σχολείο στο Μικολάγιφ

Επτά πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου στην περιοχή του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανασύρθηκαν επίσης τρεις τραυματίες.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο έχει ολοκληρωθεί.

Ακόμα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένκσι, είπε πως «οι Ρώσοι έχουν ήδη σκοτώσει 97 παιδιά» βομβαρδίζοντας «σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια», είπε σε ζωντανή μετάδοση μέσω βίντεο.

«Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε πραγματική υποστήριξη, που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε», πρόσθεσε στους Καναδούς βουλευτές που τον επευφημούσαν όρθιοι για πολλά λεπτά.

Σημαντικές ζημιές στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο

Στο μεταξύ το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη «μαζικές καταστροφές» έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

«Στη διάρκεια της νύκτας ο εχθρός επιτέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Δύο πλήγματα. Ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης καταστράφηκε. Ο τερματικός σταθμός υπέστη ζημιές. Μαζικές καταστροφές», έγραψε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας στο Telegram.

Το Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός που χωρίζει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες, από την υπόλοιπη χώρα, είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την προέλαση του ρωσικού στρατού.

Ουκρανία: Πάνω από 2.000 οχήματα με αμάχους εγκατέλειψαν την Μαριούπολη

Το Σάββατο η πόλη έγινε στόχος βομβαρδισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Πάνω από 2.000 οχήματα με αμάχους εγκατέλειψαν την Μαριούπολη

Περίπου 2.000 οχήματα κατόρθωσαν να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος.

«Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες έφυγαν από την πόλη», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

Την ίδια στιγμή περισσότερα από 70 λεωφορεία είναι έτοιμα στην πολιορκημένη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία για να απομακρύνουν αμάχους που έχουν συγκεντρωθεί πριν από μια επιχείρηση «ασφαλούς διέλευσης» την οποία ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει να ξεκινήσει σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λουκασένκο: Αντιστεκόμαστε σθεναρά στις προσπάθειες να μας παρασύρουν στον πόλεμο

Χιλιάδες Σύροι στρατολογούνται από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider