Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» Ζελένσκι και Λαβρόφ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» Ζελένσκι και Λαβρόφ
«Οι συνομιλίες με τη Μόσχα έχουν αρχίσει και ακούγονται ως πιο ρεαλιστικές» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «κάποιου είδους συμφωνίες έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται».

Τελευταία ενημέρωση: 11:30

«Παράθυρο» αισιοδοξίας για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας σχετικά με τις συζητήσεις των δύο πλευρών ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία αφήνουν νέες δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τι θέλουν οι δύο πλευρές

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.

Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα.

Από την πλευρά της η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι και Λαβρόφ

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε σε διάγγελμα του πως «το μόνο που θέλουμε εμείς είναι η ειρήνη», προσθέτοντας ότι χρειάζονται νέες προσπάθειες για τη λήψη των εχθροπραξιών.

«Χρειάζεται υπομονή. Και κόπο, όπως κάνει η αντιπροσωπεία μας που συνομιλεί με την ομάδα της Ρωσίας.

Είναι δύσκολο αλλά σημαντικό, γιατί έτσι τελειώνει ο κάθε πόλεμος. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και όπως μου λένε οι θέσεις των διαπραγματευτών ακούγονται τώρα περισσότερο ρεαλιστικές. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας» συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε στο δίκτυο RBC ότι κάποιου είδους διατυπώσεις έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται και να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως για τη Μόσχα προέχει το ουδέτερο status που πρέπει να έχει η Ουκρανία καθώς και η ελευθερία της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στη χώρα.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Πολωνία ζητεί την ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» του NATO στην Ουκρανία

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν «πάση θυσία»

gazzetta
gazzetta reader insider insider