Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα, μετά από έναν δυναμικό Νοέμβριο με πολλά ρεκόρ.

Οι επενδυτές έλαβαν αρνητικά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως θα επαναφέρει τους δασμούς στις δύο αυτές χώρες δημιουργώντας περαιτέρω ανησυχία για το τι επιδιώκει ο ίδιος. 

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ινστιτούτο ISM τη Δευτέρα η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε αδύναμη και τον Νοέμβριο στις 48,1 μονάδες από 48,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Η συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης φαίνεται από την αδυναμία του δείκτη να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 50 μονάδων. 

Τα γεωπολιτικά πιέζουν τον Τραμπ

Πιέσεις προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί μερίδα γερουσιαστών προσπαθώντας να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. 

Συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία με αφορμή την αγορά εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ουάσινγκτον θα στείλει ένα «φρικτό μήνυμα» στις άλλες χώρες.

«Ο χρόνος της υπομονής έχει λήξει προ πολλού. Ήλθε η ώρα να εφαρμόσετε τον νόμο» αναφέρουν οι δύο γερουσιαστές σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όπως τονίζουν, αν δεν ληφθούν μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, οι άλλες χώρες θα λάβουν το μήνυμα ότι «μπορούν να εμπαίζουν την αμερικανική νομοθεσία χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες».

Ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,93% στις 27.789,26 μονάδες, ο Nasdaq ξεπέρασε το 1% στις 8.567,99 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 3.114,19 μονάδες.