Τελευταία ενημέρωση 19.40
Ισχυρά κέρδη καταγράφουν στις συναλλαγές της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με την αγορά να υποδέχεται με αισιοδοξία την ανακοίνωση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ για τις επόμενες δέκα ημέρες, δημιουργώντας ελπίδες για οριστική αποκλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη άνω των 1.100 μονάδων ή 2,30% και διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 49.695 μονάδων, ενώ τροχιά για νέα ιστορικά υψηλά -μετά τα ρεκόρ της Πέμπτης- βάζουν οι S&P 500 και Nasdaq. Ο διευρυμένος δείκτης κερδίζει 1,46% και βρίσκεται στις 7.143 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,70% στις 26.512 μονάδες. Σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχάται και ο δείκτης Rusell 2000 της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς ενισχύεται κατά 2,54% στις 2.788 μονάδες.
- Διαβάστε ακόμα - Μπορούν ΗΠΑ και Ιράν να λήξουν οριστικά τον πόλεμο;
Σε εβδομαδιαία βάση οι δείκτες οδεύουν προς ακόμα ένα θετικό κλείσιμο, με τον Dow Jones να βρίσκεται σχεδόν 3% υψηλότερα, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύονται κατά 4% και 6% αντίστοιχα, εκμεταλλευόμενοι τις θετικές εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο.
Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των εισηγμένων που εκτιμάται πως θα επωφεληθούν από τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή, με τον τίτλο της Boeing να κερδίζει 4%, ενώ ο τίτλος της Royal Caribbean ενισχύεται άνω του 9%.
Σημαντική ώθηση στην αμερικανική αγορά δίνει και η νέα «βουτιά» που σημειώνουν οι τιμές του αργού μετά την ανακοίνωση από το Ιράν, με το brent να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI βρίσκεται κάτω από τα 85 δολάρια.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε ότι η διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ είναι ανοιχτή για όλα τα εμπορικά πλοία, για όσο ακόμα διαρκέσει η εκεχειρία στο Λίβανο, η οποία ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από την Βηρυτό και το Τελ Αβίβ. Όπως αναφέρει, η διέλευση πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ θα πραγματοποιείται μέσω της διαδρομής που έχει ήδη ανακοινωθεί από τον οργανισμό λιμένων και ναυτιλίας του Ιράν.
Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πως «όλα τα πλοία θα μπορούν να διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, αλλά σε συντονισμό με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν», προσθέτοντας ότι η αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων περιλαμβάνεται στη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ μέχρι να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία με το Ιράν. Πρόσθεσε ότι πιθανότατα οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αυτό το Σαββατοκύριακο και, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει και ο ίδιος στο Ισλαμαμπάντ αν και «δεν το έχει αποφασίσει» οριστικά.