Ευρωαγορές: Φλερτάρουν με χαμηλό πέντε εβδομάδων λόγω της ανησυχίας για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Φλερτάρουν με χαμηλό πέντε εβδομάδων λόγω της ανησυχίας για τα επιτόκια
Θολώνει το τοπίο σχετικά με τα επιτόκια και οι ελπίδες των επενδυτών μειώνονται

Τελευταία ενημέρωση: 12:14

Χάνουν έδαφος οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Παρασκευή, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρούν με το ρυθμό που αναμένουν οι κεντρικές τράπεζες, γεγονός που θολώνει το τοπίο σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων και μειώνει τις ελπίδες των επενδυτών να συμβεί κάτι τέτοιο στο άμεσο διάστημα. Η χθεσινή πτώση της Wall Street, η χειρότερη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, όπως και η εκτίμηση του FedWatch Tool της CME, που πλέον δίνει 51% σε μία μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, από 58% μία ημέρα πριν και 68% την προηγούμενη εβδομάδα, σίγουρα δεν βοήθησαν την ψυχολογία τους.

Ο Stoxx 600 άνοιξε στο -0,74%, η μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερες από πέντε εβδομάδες, ενώ πλέον βρίσκεται στο -0,43%. Οι περισσότεροι κλάδοι υποχωρούν, με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας να διολισθαίνουν για δεύτερη ημέρα, και να χάνουν 1.3%. Ο Eurostoxx 50 καταγράφει πτώση 0,39% στις 5.017 μονάδες.

Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης χάνει 0,37% στις 18.616 μονάδες, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,38% στις 8.307 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στις 8.084 μονάδες με απώλειες 0,23% . Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,28% στις 34.372 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 πέφτει τις συναλλαγές στις 11.232 μονάδες με πτώση 0,69%.

Στα της οικονομίας, με ρυθμό 0,2% αναπτύχθηκε η Γερμανία το α΄ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, όπως ανέφερε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. «Μετά τη μείωση του ΑΕΠ στα τέλη του 2023, η γερμανική οικονομία ξεκίνησε το 2024 με θετική ανάπτυξη», δήλωσε η Ρουθ Μπραντ, πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε -0,9% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2023. Η μείωση ήταν μικρότερη κατά -0,2% μετά την τιμαριθμική και ημερολογιακή διόρθωση. Και οι δύο ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της αρχικής έκθεσης.

Επίσης οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν βουτιά 2,3% σημείωσαν τον Απρίλιο, με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών να ήταν πολύ χαμηλότερα, μόλις της τάξης του 0,4% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Όπως αναφέρει επισημαίνει το Bloomberg, είναι η χειρότερη μέτρηση από τον Δεκέμβριο, όταν η βρετανική οικονομία είχε βυθιστεί σε ύφεση.

Υποχώρησαν οι δείκτες στην Ασία

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ οδήγησαν σε απώλειες στην Ασία-Ειρηνικό την Παρασκευή, μετά την πτώση της Wall Street.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,44%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 1,11%

Στη Νότια Κορέα, το Kospi έκλεισε με πτώση 1,25% ενώ o μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 0,85%.

Οι μετοχές της Samsung Electronics υποχώρησαν 3,07% αφού το Reuters ανέφερε ότι τα τελευταία τσιπ μνήμης υψηλού εύρους ζώνης (HBM) του νοτιοκορεατικού τεχνολογικού γίγαντα δεν είναι ακόμη έτοιμα για χρήση από την Nvidia.

Το Nikkei 225 υποχώρησε 1,27% ενώ ο Topix ευρείας βάσης υποχώρησε 0,44%.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν τον πληθωρισμό του Απριλίου της Ιαπωνίας που μειώθηκε στο 2,2% από 2,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Ο βασικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,5%, από το 2,7% του Μαρτίου.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε επίσης με πτώση 1,08%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider