Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νέα ιστορικά υψηλά για τον Nikkei

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νέα ιστορικά υψηλά για τον Nikkei
Κέρδη 8% για την Rolls-Royce μετά τα αποτελέσματα δ' τριμήνου.

Σε θετικό έδαφος κινούνται στις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις εταιρικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει κέρδη 0,69% και διαμορφώνεται στις 494,42 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύεται κατά 1,9%, ενώ ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών σημειώνει απώλειες 0,8%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 1,2% στις 17.323 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που σημειώνει κέρδη 0,72% στις 7.868 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται οριακά υψηλότερα κατά 0,03% στις 7.664 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει κέρδη 0,92% στις 32.313 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στα επίπεδα των 10,133 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,25%.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρά κέρδη που αγγίζουν το 8% σημειώνει η μετοχή της Rolls-Royce, καθώς η βρετανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών οχημάτων είδε τα κέρδη της στην διάρκεια του 2023 να υπερδιπλασιάζονται, ενώ ισχυρό είναι το guidance και για την τρέχουσα χρονιά.

Στον αντίποδα, απώλειες σχεδόν 4% σημειώνει η μετοχή της Nestle, καθώς η εταιρεία ανέφερε ετήσιες πωλήσεις χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

Μάκρο

Συνέχισε να απομακρύνεται από την οικονομική ύφεση τον Φεβρουάριο η ευρωζώνη, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία από τον βασικό βιομηχανικό της βραχίονα, τη Γερμανία.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης (HCOB) - ένας δείκτης δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών - αυξήθηκε στις 48,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από 47,9 τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν μια μικρότερη άνοδο στις 48,5 μονάδες.

Ενώ ο δείκτης για τις υπηρεσίες ανέκαμψε στις 50 μονάδες - σηματοδοτώντας το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης- ο μεταποιητικός υποχώρησε απροσδόκητα στις 46,1.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, σημείωσε περαιτέρω ύφεση στον προβληματικό μεταποιητικό τομέα της.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο ιαπωνικός Nikkei

Στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, με το σύνολο των αγορών στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού να κλείνει υψηλότερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,19% στις 39.098 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης HSI διαμορφώθηκε στις 16,742.95 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,45%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai έκλεισε με κέρδη 1,27% στις 2.988 μονάδες. Ο δείκτης Shenzhen Component έκλεισε στις μονάδες, με κέρδη 0,76% στις 9.043 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 2.664 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε οριακά υψηλότερα κατά 0,04% στα επίπεδα των 7.611 μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βαθαίνει η κρίση στη Γερμανία - Νέα πτώση του PMI τον Φεβρουάριο

ΟΤΕ: Ράλι ανάπτυξης στο τέλος του έτους, ενισχυμένα τα έσοδα στην Ελλάδα - Αυξάνει 23% το μέρισμα

Ισχυρή κερδοφορία για Mercedes-Benz: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών – «Καμπανάκι» για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider