Επεκτείνεται το θετικό σερί στην Wall Street - Σε τροχιά ιστορικών υψηλών ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επεκτείνεται το θετικό σερί στην Wall Street - Σε τροχιά ιστορικών υψηλών ο Dow Jones
Χωρίς να κατεβάζει ρυθμό η αμερικανική αγορά οδεύει προς τη λήξη της χρονιάς.

Τελευταία ενημέρωση: 21:50

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν για μία ακόμη συνεδρίαση οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να μην αφήνουν το ράλι του κλεισίματος της χρονιάς να «ξεφουσκώσει», ενώ την ίδια στιγμή κλείνουν τα αυτιά τους στις δηλώσεις των εκπροσώπων της Fed πως δεν θα πρέπει να βιάζονται όσον αφορά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η αγορά φαίνεται να έχει σημειώσει τις ενδείξεις πως μέσα στο 2024 η Fed θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2024, κάτι που λειτουργεί καταλυτικά στην ψυχολογία των επενδυτών.

Στο ταμπλό ο Dow Jones διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς ενισχύεται κατά 187,31 μονάδες ή 0,55% στις 37.493 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 0,42% στις 4.760 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,49% στις 14.978 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες αναμένεται να κλείσουν τον Δεκέμβριο με κέρδη. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο σχεδόν 4% και προέρχεται από το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο θετικό σερί του από το 2017, ενώ απέχει 1,2% μακριά από το all-time ρεκόρ του, τις 4.796,56 μονάδες τον Ιανουάριο του 2022. Ο Nasdaq που συμπλήρωσε 8 σερί θετικές συνεδριάσεις, ανεβαίνει τον Δεκέμβριο 5,1%, ενώ ο Dow ενισχύεται κατά 3,9%.

Στο ταμπλό η μετοχή της Amgen ενισχύεται κατά 1,24% μετά την αναβάθμιση της βιοφαρμακευτικής εταιρείας από την ΒΜΟ Capital Markets, σε «outperform rating». Άλμα πάνω από 13% πραγματοποιεί η μετοχή της Sunnova Energy International Inc μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε overweight από την Piper Sandler.

«Οι αγορές πανηγυρίζουν αυτή την στιγμή, όχι μόνο τον αποπληθωρισμό, αλλά και το σενάριο της ομαλής προσγείωσης της οικονομίας», δηλώνει στο CNBC η Emily Roland, επικεφαλής αναλύτρια της John Hancock Investment Management.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η κατακόρυφη υποχώρηση και αποκλιμάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, αναμένεται να φέρει συντομότερα και με πιο «επιθετικό» τρόπο τις μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Όπως υποστηρίζει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της FOMC στις 20 - 21 Μαρτίου, ενώ δηλώνει «bullish» για την αμερικανική οικονομία αναμένοντας ανάπτυξη της τάξεως του 2% το 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιχείρημα για μια μακρά σειρά διαδοχικών μειώσεων κατά 25 μονάδες βάσης είναι ισχυρότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν ακόμη πιο ήπια.

Στην αγορά του πετρελαίου, η ανησυχία παραμένει μεγάλη καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει την αγορά. Με τις ναυτιλιακές εταιρείες να αποσύρονται η μία μετά την άλλη, το περιοδικό «gCapitain», αναφέρει πως πολλές από αυτές έχουν αρχίσει συνομιλίες με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με την ελπίδα ότι θα δρομολογηθεί μια ναυτική αποστολή αυτού του είδους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την παροχή προστασίας των νηοπομπών.

Ωστόσο, οι μονάδες που σταθμεύουν σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα δεν επαρκούν καθόλου για να εξασφαλίσουν την προστασία όλων των φορτηγών πλοίων. «Οι Χούθι διαθέτουν ένα γιγαντιαίο οπλοστάσιο αντιπλοϊκών πυραύλων», δήλωσε στο Economist ο ειδικός σε θέματα πυραύλων Φαμπιάν Χιντς από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Χθες το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3%, ενώ σήμερα παρουσιάζει μεικτές τάσεις.

Μάκρο

Αναπάντεχη άνοδο κατέγραψε η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών, επωφελούμενη από την έλλειψη υφιστάμενων κατοικιών στην αγορά και παρέχοντας ενδείξεις ότι η κρίση στα οικιστικά ακίνητα χαλαρώνει. Οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν 14,8% τον περασμένο μήνα σε 1,56 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκε την Τρίτη. Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπε ρυθμό 1,36 εκατομμυρίων κατοικιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έκρηξη» επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τη «στροφή» προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ιαπωνία: Η BoJ διατήρησε τα επιτόκια στο -0,1% - Νέες πιέσεις στο γεν

Κομισιόν: Οι νέοι στόχοι για τις ευρωπαϊκές υποδομές μεταφορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider