ΗΠΑ: Απρόσμενη άνοδος στις κατασκευές κατοικιών τον Νοέμβριο - Σε υψηλό έξι μηνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Απρόσμενη άνοδος στις κατασκευές κατοικιών τον Νοέμβριο - Σε υψηλό έξι μηνών
Οι εκκινήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 14,8% τον περασμένο μήνα σε 1,56 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκε την Τρίτη. 

Αναπάντεχη άνοδο κατέγραψε η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών, επωφελούμενη από την έλλειψη υφιστάμενων κατοικιών στην αγορά και παρέχοντας ενδείξεις ότι η κρίση στα οικιστικά ακίνητα χαλαρώνει.

Οι εκκινήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 14,8% τον περασμένο μήνα σε 1,56 εκατομμύρια ετησίως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπε ρυθμό 1,36 εκατομμυρίων κατοικιών.

Η κατασκευή μονοκατοικιών αυξήθηκε κατά 18% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, ενώ οι αιτήσεις αδειών, που χρησιμοποιείται ως δείκτης μελλοντικών κατασκευών, μειώθηκε σε ρυθμό 1,46 εκατομμυρίων.

Οι κατασκευαστές επωφελούνται από την έλλειψη σε υφιστάμενες, προσελκύοντας τους αγοραστές με κίνητρα όπως επιδοτούμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων και μειώσεις τιμών, κάτι που βοήθησε να εξομαλυνθεί οι επιπτώσεις του χειρότερου επιπέδου τιμών που έχουν καταγραφεί.

Ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι δύο φορές υψηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2021, λίγο πριν η Fed αρχίσει να σφίγγει τη νομισματική πολιτική, το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών μειώθηκε κάτω από το 7% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Freddie Mac.

Τα στοιχεία τη Δευτέρα έδειξαν ότι το κλίμα μεταξύ των κατασκευαστών ενισχύθηκε αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, λόγω της αύξησης της κίνησης υποψήφιων αγοραστών και της πιο αισιόδοξης προοπτικής πωλήσεων.

Όλες οι περιφέρειες ανέφεραν αυξημένα μεγέθη τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 16,3% στο Νότο. Οι νέες κατασκευές διπλασιάστηκαν στα βορειοανατολικά και αυξήθηκαν 2,1% στα δυτικά και 1,4% στα μεσοδυτικά.

Ο αριθμός των κατοικιών που ολοκληρώθηκαν αυξήθηκε κατά 5% σε 1,45 εκατομμύρια. Αυξήθηκε επίσης το επίπεδο των μονοκατοικιών υπό κατασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2024

ΕΚΤ: Σταθερές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών το 2024 - Ισχύ και ανθεκτικότητα επέδειξαν φέτος

Συντελεστές ΦΠΑ: Μόνιμα στο 13% τα αναψυκτικά στο «ράφι» - Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΕΘΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider