Άνοδος 3% για το πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος 3% για το πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα
Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του αργό την Δευτέρα, την ώρα που οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην αγορά.

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα, την ώρα που οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην αγορά, καθώς υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν διαταραχές στον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή.

Μεγάλες ναυτιλιακές είτε απομακρύνονται από την περιοχή είτε έχουν ήδη αναστείλει τις διελεύσεις των πλοίων τους, ενώ σήμερα η BP ήταν ο πρώτος κολοσσός της αγοράς που σταμάτησε τη μεταφορά πετρελαίου από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού της.

Υπό αυτό το ρευστό κλίμα, το το συμβόλαιο αργού τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 2,39 δολάρια ή 3,1% στα 78,94 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο αργού τύπου WTI παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε 2,12% ή 3% τερματίζοντας στα 73,55 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent κερδίζει 0,9% σε εβδομαδιαία βάση και το WTI ενισχύεται κατά 0,3%, σπάζοντας το σερί των επτά αρνητικών εβδομάδων και για τα δύο σημεία αναφοράς του πετρελαίου. Η μετοχή της BP έκλεισε με άνοδο 1,61%.

Το αργό έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από το υψηλό του στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ σημειώνει πτώση 10% για το έτος εν μέσω αυξανόμενης προσφοράς σχιστόλιθου στις ΗΠΑ και του σκεπτικισμού σχετικά με τις προαναγγελμένες περικοπές παραγωγής στον ΟPΕC+.

Η Goldman Sachs μείωσε το εύρος προβλέψεών της για το brent το 2024 κατά 10 δολάρια στα 70-90 δολάρια το βαρέλι. Η τράπεζα ενίσχυσε επίσης τις προοπτικές της για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ στα 900.000 βαρέλια την ημέρα από 500.000.

Χθες η Ρωσία δήλωσε πως θα εντείνει τις περικοπές στην εξαγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο ενδεχομένως κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο προσπαθούν να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Βουλγαρία προσχωρεί στο ευρωπαϊκό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο

Κατοχύρωση κερδών και μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

ΕΕ: Εγκρίθηκε η δωδέκατη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Στο στόχαστρο τα διαμάντια

gazzetta
gazzetta reader insider insider