Πετρέλαιο: Μεικτές τάσεις στην «σκιά» των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Μεικτές τάσεις στην «σκιά» των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων με drone εναντίον εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. 

Μεικτές τάσεις παρατηρούνται την Τρίτη στις αγορές του πετρελαίου στην σκιά των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα με τα τάνκερ να την αποφεύγουν λόγω των αυξημένων επιθέσεων από μαχητές Χούτι οι οποίες έχουν διαταράξει τις διεθνείς ναυτιλιακές διαδρομές.

Το brent διαπραγματεύεται 0,14% υψηλότερα στα 78,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού αργού υποχωρούν 0,17% στα 72,35 δολάρια το βαρέλι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων με drone εναντίον εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και μεταφορείς πετρελαίου ανέστειλαν τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας την Παρασκευή, αφού περισσότερα από δώδεκα πλοία δέχθηκαν επίθεση από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι γίγαντες της ναυτιλίας Maersk, Hapag Lloyd, MSC, CMA CGM και Evergreen ανακοίνωσαν ότι εκτρέπουν όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια με άμεση ισχύ. Ο πετρελαϊκός γίγαντας BP ευθυγραμμίστηκε τη Δευτέρα με τους γίγαντες των μεταφορών και σταμάτησε την πλεύση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ λόγω της «επιδεινούμενης ασφάλειας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι αγορές ενέργειας αρχίζουν να τιμολογούνται διαταράσσοντας την παγκόσμια ημερήσια ζήτηση πετρελαίου, της οποίας το 9% ρέει μέσω της Διώρυγας του Σουέζ», έγραψε σε υπόμνημα το ανώτερο στέλεχος της NewEdge Wealth, Ben Emons, προσθέτοντας ότι το brent είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητο» σε αυτές τις διαταραχές.

Σημείωσε ότι αυτό θα έχει επίσης δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα εμπορεύματα όπως ο καφές, η σόγια, το νικέλιο και το φοινικέλαιο, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο εκτιμάται ότι το 12% των εμπορικών ροών των μη πετρελαϊκών εμπορευμάτων διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος.

«Η διαταραχή είναι απίθανο να έχει μεγάλες επιπτώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου και του LNG, επειδή οι ευκαιρίες ανακατεύθυνσης των πλοίων υποδηλώνουν ότι η παραγωγή δεν θα πρέπει να επηρεαστεί άμεσα», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Η BoJ διατήρησε τα επιτόκια στο -0,1% - Νέες πιέσεις στο γεν

ΗΠΑ: Πρόστιμο 857 εκατ. δολαρίων στη Monsanto για την έκθεση πολιτών σε «αιώνια» χημικά PCB

Η Apple διακόπτει τις πωλήσεις ορισμένων «έξυπνων ρολογιών» στις ΗΠΑ εν μέσω εορταστικής περιόδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider