Fed: Σταθερά κράτησε τα επιτόκια - «Δείχνει» σε τρεις μειώσεις μέσα στο 2024

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Σταθερά κράτησε τα επιτόκια - «Δείχνει» σε τρεις μειώσεις μέσα στο 2024
Τρίτη συνεχόμενη παύση στις μεταβολές των επιτοκίων από την Fed και «σημάδι» για επερχόμενες πολλαπλές μειώσεις. Αναβάθμιση του ΑΕΠ του 2023 κατά μισή μονάδα, σταθερά στο 1,4% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024.

Σταθερό διατήρησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο η Fed για τρίτη συνεχόμενη φορά και έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο για πολλαπλές μειώσεις που θα έρθουν από το 2024 και μετά.

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να διατηρείται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην FOMC ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου σε εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%.

Μαζί με την απόφαση να παραμείνουν σε παύση, τα μέλη της επιτροπής προανήγγειλαν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, ενδεχομένως στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας έκαστη, μια πιο επιθετική από ό, τι είχαν υποδείξει προηγουμένως οι αξιωματούχοι.

Το dot plot της επιτροπής με τις προσδοκίες των μελών δείχνει άλλες τέσσερις περικοπές το 2025, ή μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα. Τρεις ακόμη μειώσεις το 2026 θα μειώσουν το επιτόκιο μεταξύ 2%-2,25%, κοντά στις μακροπρόθεσμες προοπτικές, αν και υπήρχε σημαντική διασπορά στις εκτιμήσεις για τα τελευταία δύο χρόνια.

Ως πιθανή ένδειξη ότι οι αυξήσεις τελείωσαν, η ανακοίνωση ανέφερε ότι η επιτροπή θα λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες για «οποιαδήποτε» περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής, μια λέξη που δεν είχε εμφανιστεί στο παρελθόν.

Μαζί με τις αυξήσεις των επιτοκίων, η Fed είχε επιτρέψει έως και 95 δισ. δολάρια το μήνα σε έσοδα από ομόλογα να αποσυρθούν από τον ισολογισμό. Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε και δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η Fed είναι πρόθυμη να περιορίσει αυτό το τμήμα της σύσφιξης της πολιτικής.

Στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, η επιτροπή πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός έχει «χαλαρώσει το περασμένο έτος», ενώ διατήρησε την περιγραφή των τιμών ως «αυξημένη».

Αναβάθμιση του ΑΕΠ του 2023 - Σταθερά στο 1,4% για το 2024

Η ανακοίνωση σημείωσε επίσης ότι η οικονομία «έχει επιβραδυνθεί», αφού είπε τον Νοέμβριο ότι η δραστηριότητα είχε «επεκταθεί με έντονο ρυθμό».

Τα μέλη της επιτροπής αναβάθμισαν το ΑΕΠ για να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 2,6% το 2023, μισή ποσοστιαία μονάδα αύξηση από την τελευταία ενημέρωση τον Σεπτέμβριο. Οι αξιωματούχοι βλέπουν το ΑΕΠ στο 1,4% το 2024, σχεδόν αμετάβλητο από την προηγούμενη προοπτική. Οι προβλέψεις για το ποσοστό ανεργίας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, στο 3,8% το 2023 και αυξήθηκαν στο 4,1% τα επόμενα χρόνια.

Οι αξιωματούχοι είχαν τονίσει στο παρελθόν την προθυμία τους να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι περισσότεροι σε αυτή τη συνάντηση είπαν ότι μπορούν να κάνουν υπομονή τώρα καθώς παρακολουθούν τον αντίκτυπο που έχουν οι προηγούμενες κινήσεις αυστηροποίησης της πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Οριακά κινήθηκε ο Stoxx με το βλέμμα στη νομισματική πολιτική

Χρηματιστήριο: Ανοδική ορμή για τις τράπεζες με φόντο τις 1.300 μονάδες

Γερμανία: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για το κλείσιμο της «τρύπας» των 17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider