«Βαθύ κόκκινο» τρίμηνο για τη Wall Street: «Μαύρος» ο Σεπτέμβριος για S&P 500 και Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαθύ κόκκινο» τρίμηνο για τη Wall Street: «Μαύρος» ο Σεπτέμβριος για S&P 500 και Nasdaq
Ο S&P 500 ολοκλήρωσε τον μήνα με απώλειες 4,9% και το τρίμηνο με πτώση 3,7%. Ο Nasdaq έχασε 5,8% τον Σεπτέμβριο και κινήθηκε στο -4,1% για το τρίμηνο, με τους 2 δείκτες να σημειώνουν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους για φέτος. Από την πλευρά του, ο Dow Jones διολίσθησε 3,5% τον Σεπτέμβριο ενώ στο τρίμηνο αποδυναμώθηκε κατά 2,6%.

Ο Σεπτέμβριος επιβεβαίωσε τη φήμη του ως «κακός» μήνας για τη Wall Street και τις χρηματαγορές ευρύτερα (όπως αποτυπώθηκε τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στο ΧΑ) καθώς οι μετοχές σημείωσαν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους για φέτος, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στα ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε 0,47% στις 33.507 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 0,27% στις 4.288 μονάδες και o Νasdaq ενισχύθηκε 0,14% στις 13.219 μονάδες. Ο Dow και ο S&P 500 διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος νωρίτερα στην συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές «πανηγύριζαν» για τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωριστικές πιέσεις κάμπτονται.

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε τον μήνα με απώλειες 4,9% και το τρίμηνο με πτώση 3,7%. Ο Nasdaq έχασε 5,8% τον Σεπτέμβριο και κινήθηκε στο -4,1% για το τρίμηνο, με τους 2 δείκτες να σημειώνουν τις χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τους για φέτος. Από την πλευρά του, ο Dow Jones διολίσθησε 3,5% τον Σεπτέμβριο ενώ στο τρίμηνο αποδυναμώθηκε κατά 2,6%.

«Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει αισθητά και πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτής της εποχικά ασταθούς περιόδου του έτους λόγω μιας μακράς λίστας ανησυχιών», δήλωσε η Κάρολ Σλιφ, CIO του BMO Family Office. «Η αγορά μόλις πριν από λίγους μήνες δεν ανησυχούσε εν μέσω της πεποίθησης ότι η Fed θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ήπια προσγείωση για την οικονομία. Όμως τώρα η "ντουλάπα" με τις ανησυχίες της αγοράς είναι ορθάνοιχτη καθώς οι επενδυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές» πρόσθεσε.

Παράλληλα, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο shutwdown της κυβέρνησης επιβάρυνε την αγορά αργότερα στη συνεδρίαση. «Το πόσο θα διαρκέσει και πώς επηρεάζει τα οικονομικά δεδομένα, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τα επιτόκια, θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων στα οποία πρέπει να δώσουν προσοχή οι επενδυτές» τονίζει ο Κρις Φασκιάνο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Commonwealth Financial Network.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης PCE -το προτιμώμενο μέτρο της Fed για την καταγραφή του πληθωρισμού- σημείωσε οριακή αύξηση στο 3,5%. Ωστόσο ο δομικός δείκτης -που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων- επιβράδυνε στο 3,9% από το 4,3%, επιβεβαιώνοντας την τάση αποκλιμάκωσης που ανέμενε η αγορά. «Η σημερινή έκθεση για τον πληθωρισμό θα ηχήσει ευχάριστα στα αυτιά της Fed», σχολιάζει ο Τζορτζ Ματέιο, επικεφαλής επενδύσεων της Key Private Bank.

Εμπορεύματα

Μπορεί το πετρέλαιο να υποχώρησε την Παρασκευή, αλλά οι τιμές σε επίπεδο Σεπτεμβρίου και τριμήνου, τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του Brent συνεχίζουν ακάθεκτες το ράλι με στόχο τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου σήμερα διολίσθησε 1%, για να διαμορφωθεί στα 90,79 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, για την εβδομάδα ο «μαύρος χρυσός» κατέγραψε κέρδη 0,8%, για τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε 8,6% για τον μήνα, ενώ για το τρίμηνο εκτινάχθηκε 28,5%. Το πετρέλαιο Brent παράδοσης Νοεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτες αναφοράς, απώλεσε 0,1%, στα 95,31 δολάρια το βαρέλι σήμερα, ωστόσο στην εβδομάδα κέρδισε 2,2% και σε μηνιαία βάση το ράλι του «αγγίζει» το 10%, ενώ σε τριμηνιαία βάση το Brent ενισχύθηκε κατά 27%.

Ο χρυσός ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο με «βουτιά» 4,6% εν μέσω των ανησυχιών ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πιο αναλυτικά, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου διολίσθησε 0,7% στα 1.866,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ υποχώρησε στο 3,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 4,3% τον Ιούλιο. Έκλεισε τον Σεπτέμβριο με απώλειες 4,6% ενώ στο τρίμηνο η «βουτιά» του ήταν στο 3,6%. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,7% στα 22,20 δολάρια η ουγγιά με κάμψη 2,4% στο τρίμηνο. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου έχασε 0,3% στα 902,14 δολάρια, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου αποδυναμώθηκε 2,1% στα 1.245,48 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στασιμοπληθωρισμός, ο νέος «μπαμπούλας» - Μνήμες από τη δεκαετία του 1970

Πληθωρισμός: «Χειρόφρενο» στο 2,4% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα - Τρίτη βραδύτερη άνοδος στην Ευρωζώνη

Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider