Χρηματιστήριο: Το window dressing έσωσε κάπως τα προσχήματα για τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Το window dressing έσωσε κάπως τα προσχήματα για τον Σεπτέμβριο
Κούφια η αντίδραση στο ΧΑ, με τις τράπεζες να απέχουν. Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις ΗΠΑ.

Κάτι η καλύτερη πορεία του πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, κάτι το κλείσιμο εννιαμήνου με μια εώς αρκετή ωραιοποίηση στις τιμές, οδήγησαν το Χρηματιστήριο την Παρασκευή πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Αρκετοί μπορεί να σπεύσουν να θεωρήσουν πως η σημερινή αντίδραση είναι η αρχή για μια νέα ανοδική κίνηση, ωστόσο οι πωλητές δε φαίνεται να έχουν πει τη τελευταία τους λέξη. Η αντίδραση ήταν σε μεγάλο βαθμό κούφια, χωρίς τζίρο και με τις τράπεζες απούσες, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη συνέχεια. Ενδεικτικό είναι πως λίγο πριν τις δημοπρασίες, ο τζίρος οριακά ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αρκετοί βραχυπρόθεσμοι πόνταραν σε ένα ανοδικό gap της Wall Street κάτι που δε συνέβη, και πιθανώς το κλίμα να επιδεινωθεί από εβδομάδα, όταν το κλίμα θα έχει ξεκαθαρίσει και οι όποιες ανοδικές αναλαμπές σβήσουν.

Το insider.gr έχει τονίσει πολλάκις πως η διόρθωση στο Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ειδικά στην Πειραιώς και στην Alpha Bank, παραμένουν τα υψηλά gap των εκλογών, προς τα 2,50 και 1,20 ευρώ αντίστοιχα. Όταν κλείσουν αυτά, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν ρυθμό στην αγορά.

Συνεπώς, οι short δε θα αφήσουν εύκολα τη μάχη ειδικά σε αυτό το εύθραυστο διεθνές σκηνικό με τη Βουλή και το Κογκρέσο στις ΗΠΑ να μη συμφωνούν και να πηγαίνουν ολοταχώς προς ένα shutdown.

Την ίδια στιγμή, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες και ιδιαίτερα από την ΕΤΕ και την Πειραιώς μπορεί να επιφέρει πιέσεις καθώς όσα ξένα χαρτοφυλάκια, αναζητούν είσοδο, σίγουρα θα την πραγματοποιήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα, ειδικά αν συνυπολογιστεί και το premium του Ταμείου.

Παράλληλα, εξαιρετικά καλά πήγε το IPO της Optima καθώς υπήρξε σχεδόν 3,5 φορές υπερκαλυψη του στόχου άντλησης των 151,2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα κεφάλαια που μπήκαν στην εγγραφή της Optima υπολογίζονται στα 548 εκατ. ευρώ, και από αυτά θα μπουν τα 151,2 εκατ. Τα υπόλοιπα θα ελευθερωθούν την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη μπαίνει στο ΧΑΑ η τράπεζα. Σύμφωνα, με τα τωρινά δεδομένα η τιμή της μετοχής φαίνεται να κλειδώνει στα 7,20 ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 1.209,34 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει μόλις στα 73,16 εκατ. ευρώ. Κέρδη 1,37% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.933,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε μόλις κατά 0,53% στις 918,16 μονάδες.

Ο Σεπτέμβριος βρήκε τον ΓΔ κατά 7,86% χαμηλότερα, τον τραπεζικό κατά -13,64% και τον FTSE 25 στο -7,82%

Στις τράπεζες, η Eurobank έκλεισε με άνοδο 0,21% στα 1,459 ευρώ, η ΕΤΕ στο 0,19% και τα 5,34 ευρώ και η Alpha Bank στο 0,68%. Κατάφερε να υπεραποδώσει ελαφρώς κατά 1,44% στα 2,81 ευρώ η Πειραιώς.

Παράλληλα, ισχυρή αντίδραση υπήρξε σε ΕΛΧΑ στο 2,90% και τα 4,79 ευρώ αλλά και σε Τιτάν (3,87%) στα 17,70 ευρώ, σε Aegean (2,94%), Jumbo (3,26%), ΟΠΑΠ (2,26% στα 15,86 ευρώ) και Μυτιληναίο (2,59%).

Πτωτικά έκλεισαν ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Autohellas και ΕΥΔΑΠ.

Ισχυρή άνοδο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση για την Entersoft στο 7,55% και τα 5,70 ευρώ αλλά και σε Ideal, ΑΒΑΞ, και ΕΧΑΕ στο 2,9% και τα 4,79 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider