Φινκ της BlackRock: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 5%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φινκ της BlackRock: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 5%
Ο CEO της BlackRock Λάρι Φινκ αναμένει ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα ξεπεράσει το 5% καθώς τόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και οι αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα κάνουν πιο επίμονο τον πληθωρισμό.

Ο CEO της BlackRock Λάρι Φινκ αναμένει ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα ξεπεράσει το 5% καθώς, τόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και οι αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα κάνουν πιο επίμονο τον πληθωρισμό.

«Η άποψή μου είναι ότι θα δούμε τις αποδόσεις των 10ετών να φτάνουν τουλάχιστον στο 5% ή και υψηλότερα εξαιτίας του πληθωρισμού» είπε ο Φινκ στο φόρουμ Berlin Global Dialogue. «Φαίνεται να υποτιμούμε ότι η αλλαγή στο γεωπολιτικό πεδίο είναι διαρθρωτικά πληθωριστική».

Ο Φινκ προστίθεται σε μια ομάδα στελεχών της Wall Street που προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα για τον κίνδυνο των υψηλότερων επιτοκίων και αποδόσεων. Ο Τζέιμι Ντίμον, CEO της JPMorgan Chase & Co., είπε ότι το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αναρριχηθεί έως το 7% στο χειρότερο σενάριο, ενώ ο Μπιλ Άκμαν της Pershing Square Capital «βλέπει» την απόδοση του 30ετούς στο 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ έφτασε στο 4,68%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η άνοδος φέτος έχει βρει πάτημα στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve, ενώ η πιο πρόσφατη ανοδική τάση να βρίσκει στήριξη στο μήνυμα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο.

Πρόσθετα σε αυτό, υπάρχει ο αυξημένος κρατικός δανεισμός προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, με την Fitch Ratings να στερεί τη διαβάθμιση ΑΑΑ από τις ΗΠΑ, και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για τον επίμονο πληθωρισμό.

Ο Fink πάντως εκτίμησε ότι δεν είναι πολύ πιθανό ο κόσμος να αντιμετωπίσει μια επανάληψη του υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 όταν οι ΗΠΑ γνώρισαν διψήφια άνοδο των τιμών.

«Ήμουν ένας νεαρός trader ομολόγων, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν είχαμε υπερπληθωρισμό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι παρόμοιο με εκείνο τον πληθωρισμό του '70». είπε ο Φινκ. «Αλλά θα έλεγα σίγουρα ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολλές αλλαγές, είτε πρόκειται για τη μετάβαση από τον αποπληθωρισμό στον πληθωρισμό, είτε για τις γεωπολιτικές μεταβολές. Ο κατακερματισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων μόλις αρχίζει», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider