Wall Street: Πτώση αλλά και «μάζεμα» των ισχυρών απωλειών, με τραπεζικές ανησυχίες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Πτώση αλλά και «μάζεμα» των ισχυρών απωλειών, με τραπεζικές ανησυχίες
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones και τον Nasdaq μετά από το «χτύπημα» της Moody's στις αμερικανικές τράπεζες.

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψε η Wall Street για την Τρίτη, καταφέρνοντας ωστόσο να «μαζέψει» τις ισχυρότερες ενδοσυνεδριακές απώλειες που προκάλεσαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο οι ανησυχίες για την πορεία των τραπεζών και της επιτοκιακής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έπεσε 0,45% ή 158,39 μονάδες στις 35.314 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,43% ή 19,31 μονάδες στις 4.499 μονάδες.

Ο Nasdaq απώλεσε 0,79% ή 110,07 μονάδες στις 13.884 μονάδες.

Η προσοχή στον πληθωρισμό και στην Fed

Κύριο θέμα προσοχής των επενδυτών για την τρέχουσα εβδομάδα είναι τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Ιούλιο, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν αποκλιμακώσει τις πιέσεις στην αμερικανική οικονομία, με τα στοιχεία να «δείχνουν» και στο κατά πόσο χρειάζεται να συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Υπενθυμίζεται πως η Fed προχωρά σε αυξήσεις των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2022 με στόχο να επαναφέρει τον γενικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ προς τα επίπεδα του 2%.

Οι αγορές αναμένουν ότι τα στοιχεία της Πέμπτης θα δείξουν τον γενικό πληθωρισμό στο 3,3% και τον δομικό πληθωρισμό -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- στο 4,8%, επίπεδα που είναι μακριά από τον στόχο της Fed.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε πως η τράπεζα βρίσκεται ενδεχομένως στο τέλος του κύκλου σύσφιξης. «Χωρίς νέα ανησυχητικά στοιχεία, από τώρα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, θεωρώ ότι ίσως βρισκόμαστε στο σημείο, όπου μπορούμε να κάνουμε υπομονή και να διατηρήσουμε τα επιτόκια σταθερά και να αφήσουμε τις ενέργειες νομισματικής πολιτικής να κάνουν τη δουλειά τους» ανέφερε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Οι αναλυτές δίνουν 86% πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων της Fed στα σημερινά επίπεδα ενόψει της επόμενης συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, μετά από το «χτύπημα» της Moody's που προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης για δέκα αμερικανικές τράπεζες -μικρού και μεσαίου μεγέθους. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε για την πιθανότητα υποβάθμισης της αξιολόγησης και μεγάλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των U.S. Bancorp, Bank of New York Mellon Corp., State Street Corp. και Truist Financial Corp..

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο τίτλος της Novo Nordisk μετά την έρευνα που είδε το «φως» της δημοσιότητας και η οποία έδειξε ότι το φάρμακο για την παχυσαρκία Wegovy μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε χρόνια με τη συμμετοχή 17.600 ενηλίκων, άτομα με παχυσαρκία ή υπέρβαρα και με ιστορικό καρδιακών προβλημάτων που έπαιρναν το φάρμακο Novo είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο από εκείνους που έλαβαν placebo.

Ισχυρή πτώση εμφάνισε η μετοχή της Beyond Meat στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εταιρεία παραγωγής υποκατάστατων κρέατος, μειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα στο σύνολο του οικονομικού έτους. Για το β' τρίμηνο του 2023, η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις που έφτασαν τα 102,1 εκατ. δολάρια, μειωμένες κατά 30,45% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν πωλήσεις ύψους 108,4 εκατ. δολαρίων.

Εμπορεύματα

Άνοδο κατέγραψαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της Δευτέρας και «κόντρα» στα στοιχεία για τις εισαγωγές του «μαύρου χρυσού» στην Κίνα.

Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα κατέγραψε την Τρίτη ο χρυσός, εν μέσω της αβεβαιότητας των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Μάκρο

Μικρή συρρίκνωση κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ κατά τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 65,5 δισ. δολάρια έναντι 68,3 δισ. δολαρίων τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν το έλλειμμα να φτάσει τα 65 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,1% ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1% σε μηνιαίο επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πρόστιμα σε Wells Fargo, BNP Paribas και άλλες τράπεζες για παραλήψεις στην τήρηση αρχείων

FT: Google και Universal σε συζητήσεις για περιορισμό των deepfake τραγουδιών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider