Χάρκερ (Fed): Ίσως είμαστε στο σημείο που μπορούμε να κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάρκερ (Fed): Ίσως είμαστε στο σημείο που μπορούμε να κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά
Το μήνυμα ότι η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται ενδεχομένως στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, απέστειλε ο επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ. 

Το μήνυμα ότι η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται ενδεχομένως στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, απέστειλε ο επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ.

«Χωρίς νέα ανησυχητικά στοιχεία, από τώρα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, θεωρώ ότι ίσως βρισκόμαστε στο σημείο, όπου μπορούμε να κάνουμε υπομονή και να διατηρήσουμε τα επιτόκια σταθερά και να αφήσουμε τις ενέργειες νομισματικής πολιτικής να κάνουν τη δουλειά τους» επεσήμανε συγκεκριμένα ο ίδιος σε ομιλία του.

Αυτό, μετά την τελευταία απόφαση της Fed να προχωρήσει στην 11η (από τον Μάρτιο του 2022) αύξηση επιτοκίων, και με τις απόψεις των αξιωματούχων να διίστανται ως προς τα επόμενα βήματα. Χθες, μάλιστα, η Μισέλ Μπόουμαν απέστειλε σήμα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός.

Ο Χάρκερ, εν τω μεταξύ, απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σύντομα.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής για ένα πράγμα, ωστόσο. Εάν βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο, όπου μπορούμε να παραμείνουμε σταθεροί, θα χρειαστεί να μείνουμε εκεί για λίγο» σημείωσε. «Η πανδημία μας δίδαξε ποτέ να μην λέμε ποτέ, αλλά δεν προβλέπω κάποια πιθανή περίσταση για άμεση χαλάρωση του επιτοκίου» συμπλήρωσε.

Επίσης, αναφορικά με τις ανησυχίες ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική σύσφιξης της Fed θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, ο Χάρκερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά προς τον στόχο του 2% της Fed, η ανεργία θα αυξηθεί μόνο «ελαφρώς» και η οικονομική ανάπτυξη θα είναι «ελαφρώς χαμηλότερη». «Συνολικά, αναμένω μόνο μια μέτρια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας να συνοδεύεται από έναν αργό, αλλά σίγουρο αποπληθωρισμό» είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «χτύπημα» για ΗΠΑ - Υποβάθμιση 10 τραπεζών από Moody's

Έρευνα ΕΚΤ: Μειώθηκαν οι καταναλωτικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο

Η UBS ανανεώνει την επενδυτική τραπεζική, καθώς προχωρά η ενσωμάτωση της Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider