Δεν άντεξε στις ξένες πιέσεις το Χρηματιστήριο - Πτώση με χαμηλό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν άντεξε στις ξένες πιέσεις το Χρηματιστήριο - Πτώση με χαμηλό τζίρο
Ισχυρότερη διόρθωση για ΔΕΗ, Viohalco, Aegean. Άντεξαν μερικώς οι τράπεζες στις έξωθεν πιέσεις.

Χαμηλότερα από τις 1.320 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο, με την αγορά να επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα νευρικότητας, πιέσεων και εποχικότητας.

Αρκετά χαρτοφυλάκια προέβησαν σε ρευστοποιήσεις σε βαριά χαρτιά της αγοράς, όπως στη ΔΕΗ (-2,47%), στην Aegean (-2,87%), τη Viohalco (-2,99%), κλειδώνοντας σημαντικά κέρδη υπό το φόβο μιας ισχυρής διόρθωσης των ξένων αγορών. Ωστόσο, είναι σαφές πως ο Αύγουστος και η έλλειψη δυνατών χεριών τόσο στο ΧΑ όσο και στις διεθνείς αγοράς, αφήνουν τις μετοχές πιο εκτεθειμένες σε κινήσεις profit taking.

Tο ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στις τράπεζες αλλά και σε ορισμένα βαριά χαρτιά της αγοράς. Μετά το κλείσιμο της αγοράς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Alpha Bank, που πιθανώς να δώσουν μια ώθηση και στις υπόλοιπες του κλάδου, αλλά το διεθνές κλίμα δυσκολεύει την υπόθεση της υπέρβασης των 1.330 και 1.350 μονάδων.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, «τεχνικά η αγορά θα μπορούσε να δώσει συνέχιση της κίνησης μόνο με κλείσιμο πάνω από τις 1.332 μονάδες με το 1.400 να είναι επόμενος στόχος. Αντίστοιχα κλείσιμο κάτω από το 1.281 θα μπορούσε να μας φέρει στην ζώνη του 1.200-1.230 με το 1.264 πολύ σημαντικό επίπεδο (σε κλείσιμο εβδομάδας)».

Παράλληλα, σε δύο ημέρες από σήμερα (10 Αυγούστου) αναμένεται να ανακοινώσει η MSCI τις αλλαγές που θα επέλθουν στους δείκτες (τριμηνιαία αναδιάρθρωση - effective date 1η Σεπτεμβρίου), με το εγχώριο ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς «μάχεται» εκ νέου για μια θέση στη «χρυσή δεκάδα».

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η μετοχή έχει υψηλές πιθανότητες να ενταχθεί και να αποτελέσει μέρος του δείκτη MSCI Greece Standard στο επερχόμενο rebalancing. Εάν προστεθεί λοιπόν, οι εισροές από τα passive funds αναμένεται να προσεγγίσουν τα 166 εκατ. δολαρίων ή κάλυψη 13 ημερών (ημέρες συναλλαγών βάση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας).

Από την άλλη, για την Τέρνα Ενεργειακή (πιθανή διαγραφή - χαμηλές πιθανότητες), η ανώτατη κεφαλαιοποιήση της εταιρείας σταθμισμένης με το free float, πλησιάζει το ελάχιστο επίπεδο ώστε να επέλθει μια διαγραφή από τον δείκτη Standard, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8% υψηλότερα από το επίπεδο αποκοπής. Βέβαια, η ανώτατη κεφαλαιποίηση της Τέρνα Ενεργειακής είναι επί του παρόντος κοντά στο ελάχιστο επίπεδο που πρέπει ώστε να επαναταξινομηθεί ως «μικρής κεφαλαιοποίησης» στη βάση της επερχόμενης αναδιάταξης των δεικτών.

Επομένως, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η μετοχή είναι υποψήφια για διαγραφή, σε περίπτωση που το όριο για τον MSCI Greece είναι οριακά υψηλότερο από τα επίπεδα που εξέτασε στους υπολογισμούς της ή εάν ο MSCI δεν αυξήσει τον μέγιστο αριθμό μετοχών από δέκα επί του παρόντος. Εάν διαγραφεί, ο οίκος αναμένει πως θα υπάρξουν εκροές 64 εκατ. δολαρίων ή κάλυψη συναλλαγών 18 ημερών.

Στα οικονομικά, αντιστροφή στην επιβραδυντική τάση του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών εμφανίζονται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, κάτι που άλλωστε είχε διαφανεί και από την αντίστοιχη ανακοίνωση της Eurostat στις 31 Ιουλίου που «έδινε» τον ρυθμό αύξησης στο 3,4%. Μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν σε αέριο και ηλεκτρισμό, επιτάχυνση στα στερεά καύσιμα, διακοπές, ταξίδια με αεροπλάνο, αν και στη βενζίνη σημειώνονται τάσεις επιβράδυνσης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σήμερα κατά 0,72% στις 1.311,19 μονάδες με τις πιέσεις να εντείνοντας στις δημοπρασίες. Ο τζίρος χαμήλωσε στα 65,73 εκατ. ευρώ, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 3.172,80 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -0,81% και στις 1.084,45 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank έκλεισε με πτώση 0,95% στα 1,57 ευρώ, η Alpha κατά -0,94% η Πειραιώς κατά -0,67% και η ΕΤΕ κατά -0,62% στα 6,378 ευρώ.

Ωστόσο τη μεγαλύτερη ζημιά σε επίπεδο ΓΔ την έκανε η ΔΕΗ που βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο των πωλητών κλείνοντας με πτώση 2,47% στα 10,27 ευρώ. Ακολούθησε η Aegean στο -2,88% και τα 13,84 ευρώ και η Viohalco στο -2,99% και τα 6,50 ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν επίσης στη Cenergy που υποχώρησε πλέον στα 6,50 ευρώ αλλά και στον ΟΤΕ τα ΕΛΠΕ, την ElvalHalcor και τη Lamda.

Αντίστροφή πορεία για τις μετοχές της Ελλάκτωρ που ενισχύθηκε κατά 2,44%, για τη Σαράντης (0,25%), τη Τέρνα Ενεργειακή (0,47%), τη Jumbo (0,23%) και τη Μυτιληναίος στο 0,06% και τα 36,28 ευρώ.

Στο κόκκινο και η μεσαία κεφαλαιοποίηση με την ΑΒΑΞ να κλείνει με απώλειες 1,95% και την ΕΧΑΕ στο -1,7%. Βαριές απώλειες που ξεπέρασαν το 3% για τη Fourlis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Ποιες αλλαγές έρχονται στον MSCI Greece

Νέο «χτύπημα» για ΗΠΑ - Υποβάθμιση 10 τραπεζών από Moody's

gazzetta
gazzetta reader insider insider