Ο Πάουελ μπέρδεψε τη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πάουελ μπέρδεψε τη Wall Street
Έντονη νευρικότητα στη Wall Street – Στη σκιά των επιτοκίων και των δηλώσεων του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ οι δείκτες.

Η Wall Street πάλεψε την Τετάρτη να ανακάμψει από το χθεσινό selloff, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ που υπαινίχθηκε πως τα επιτόκια θα αυξηθούν και θα παραμείνουν στα ύψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν τα κατάφερε, παρουσιάζοντας μεικτή εικόνα, παρά και τις νέες τοποθετήσεις του κεντρικού τραπεζίτη.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,18% στις 32.790 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,14% στις 3.992 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ισχυροποιήθηκε 0,40% στις 11.576 μονάδες.

«Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για τη συνάντηση του Μαρτίου», υπογράμμισε ο Πάουελ μιλώντας στην αμερικανική επιτροπή οικονομικών υπηρεσιών την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου.

«Έχουμε κάποια δυνητικά σημαντικά στοιχεία που έρχονται», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων φέτος είναι ένας τρόπος για να δούμε περισσότερα από αυτά τα αποτελέσματα καθώς εμφανίζονται». Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να μειώσει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες για να πέσουν και οι τιμές, αλλά η οικονομία των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά ανθεκτική στα υψηλότερα επιτόκια. «Ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά είναι πολύ υψηλός. Κάποιο μέρος του υψηλού πληθωρισμού που βιώνουμε είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με μια πολύ σφιχτή αγορά εργασίας» έσπευσε να επισημάνει.

Τα τελευταία δεδομένα για την αγορά εργασίας τροφοδότησαν περαιτέρω την ανησυχία των επενδυτών ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, ενώ η ισχυρότερη από την εκτιμώμενη έκθεση για τους μισθούς του Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή παρά τις επιτοκιακές ανόδους.

«Απλώς εγείρεται η ιδέα ότι οι τραπεζίτες μπορεί να χρειαστεί να κάνουν περισσότερα», εκτίμησε η Κάθυ Μπόσττζανιτς, επικεφαλής οικονομολόγος στο Nationwide. «Το γεγονός ότι είναι ακόμη πρόθυμοι να ανεβάσουν τα επιτόκια, εισάγει την ιδέα ακόμη περισσότερο, ότι κάνουν ένα λάθος πολιτικής —που θα έχει ως αποτέλεσμα μια σκληρή προσγείωση για την οικονομία» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως χτες ο Πάουελ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον, ενώ τόνισε πως τα βασικά επιτόκια της Fed μπορεί να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένουν οι αγορές και να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αρχικά υπολογιζόταν. «Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας δείχνουν πως το τελικό εύρος των επιτοκίων πιθανώς θα είναι υψηλότερο απ' ότι αναμενόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζερόμ Πάουελ, εκτοξεύοντας σε υψηλά σχεδόν 16 ετών τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με το διετές να φτάνει στα επίπεδα του 5%.

«Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση», διευκρίνισε ο κ. Πάουελ. «Παρόλο που ο πληθωρισμός μετριάζεται τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% είναι ακόμα μακριά και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο κλίμα πάντως και ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, εξήγησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της για να περιορίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια ένδειξη για το μέγεθος της αύξησης της επόμενης συνεδρίασης.

«Η Fed κινήθηκε επιθετικά για να μειώσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια και μειώνοντας τον ισολογισμό μας», υποστήριξε ο Μπάρκιν την Τετάρτη σε ομιλία του για την αγορά εργασίας στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας. «Έχουμε δει κάποια πρόοδο, αλλά στο 5,5% ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, και ως εκ τούτου έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά εργασίας είναι «απίστευτα υγιής» και οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η γήρανση του πληθυσμού, μπορεί να σημαίνουν ότι θα παραμένει σφιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είπε ότι ο πληθωρισμός βλάπτει τους πάντες, αλλά κυρίως τους ιδιαίτερα ευάλωτους Αμερικανούς με χαμηλότερα εισοδήματα.

«Καθώς ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 40 ετών, επηρέασε τους πάντες και υπενθύμισε στον καθένα μας πόσο μπερδεμένος, πόσο εξουθενωτικός και πόσο άδικος μπορεί να είναι. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς έχετε δει από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο που είχε ο πληθωρισμός στους πιο ευάλωτους στις κοινότητές μας που ξοδεύουν τα περισσότερα ό,τι βγάζουν. Και έτσι οι υψηλότερες τιμές τους επηρεάζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, φέρνοντας το τελικό επιτόκιο - στόχο σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%. Αυτή ήταν μια μέτρια άνοδος από την αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και τις τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης πέρυσι.

Ωστόσο, ο επικεφαλής επενδυτικής της BlackRock, Ρικ Ρίντερ, ανέφερε πως το εύρος των επιτοκίων της τράπεζας «θα φτάσει το 6% και θα διατηρηθεί εκεί για παρατεταμένη χρονική περίοδο ώστε να επιβραδυνθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός να υποχωρήσει προς τα επίπεδα του 2%». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αμερικανική οικονομία έχει εμφανιστεί περισσότερο ανθεκτική σε σχέση με αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Mάκρο

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών ADP την Τετάρτη. Σύμφωνα με την ADP, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 242.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ έναντι 119.000 θέσεων στην αναθεωρημένη μέτρηση της εταιρείας κατά τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας. Η αύξηση των μισθών διαμορφώθηκε στο 7,2% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Το ποσοστό των εργαζομένων που άλλαξαν δουλειά έφτασε το 14,3% έναντι 14,9% τον Ιανουάριο.

Μικρή διεύρυνση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 68,3 δισ. δολάρια έναντι ελλείμματος 67,2 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στα 68,7 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές προϊόντων έφτασαν τα 257,5 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 3,4% σε μηνιαία βάση. Οι εισαγωγές προϊόντων έφτασαν τα 325,8 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 3% σε μηνιαία βάση.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της United Natural Foods για τη χρήση του β' οικονομικού τριμήνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία οργανικών τροφίμων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 78 σεντ έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet για κέρδη 1,45 δολαρίων ανά μετοχή. Τα συνολικά έσοδα πωλήσεων της εταιρείας έφτασαν τα 7,81 δισ. δολάρια έναντι 7,41 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 7,76 δισ. δολαρίων.

Για το σύνολο του 2023, η διοίκηση της United Natural Foods αναμένει πωλήσεις μεταξύ των 30,1 και 30,5 δισ. δολαρίων, έναντι 29,8 δισ. με 30,4 δισ. δολάρια στο προηγούμενο guidance. Για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή προβλέπει πως θα διαμορφωθούν μεταξύ των 3,05 δολαρίων και των 3,9 δολαρίων έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για κέρδη από 4,85 έως 5,15 δολάρια ανά μετοχή.

Η αμερικανική Solenis ανακοίνωσε την Τετάρτη τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας υγιεινής και καθαρισμού Diversey -που έχει παρουσία και στην Ελλάδα- έναντι 4,6 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία αποτιμά τη μετοχή της Diversey στα 8,4 δολάρια ανά μετοχή, premium 41% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της εταιρείας στην Wall Street την Τρίτη. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β' εξάμηνο του 2023, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Εμπορεύματα

Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε το πετρέλαιο εν μέσω της πρώτης εβδομαδιαίας μείωσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ σε 11 εβδομάδες. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου διολίσθησε 1,2%, για να διαμορφωθεί στα 76,66 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό Brent παράδοσης Μαΐου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, υποχώρησε 0,8%, στα 82,66 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου έχασε 0,4% στα 2,6889 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου απώλεσε 2% στα 2,7419 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου κατακρημνίστηκε 5,1%, υποχωρώντας στα 2,551 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ο χρυσός έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα την Τετάρτη, που αποτελεί και την τελευταία ημέρα κατάθεσης του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο. Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου διολίσθησε σχεδόν 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.818,60 δολάρια η ουγγιά στην Comex, μετά από απώλειες 1,9% την Τρίτη. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου έχασε 0,2%, στα 20,151 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου απώλεσε 0,6%, στα 1.332,10 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 0,5% σε 940,60 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαΐου ισχυροποιήθηκε 1,3%, στα 4,027 δολάρια ανά λίβρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Adidas: Αποζημίωση «μαμούθ» στον πρώην CEO - 16 εκατ. ευρώ και «ανεργία» για 18 μήνες

Αγωγή της Hellenic Train στον ΟΣΕ για την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής

Twitter: Ο Μασκ απέλυσε υπάλληλο με αναπηρία, μετά του ζήτησε συγγνώμη και τον επαναπροσέλαβε

gazzetta
gazzetta reader insider insider