Ο «εφιάλτης» των επιτοκίων ξαναχτύπησε στην Wall Street - 500 μονάδες έχασε ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «εφιάλτης» των επιτοκίων ξαναχτύπησε στην Wall Street - 500 μονάδες έχασε ο Dow Jones
Ισχυροί κλυδωνισμοί στην αμερικανική αγορά μετά τον χρησμό Πάουελ για το τελικό ύψος των επιτοκίων της Fed.

Με μεγάλες απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης στην αμερικανική αγορά, καθώς η ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο πεδίο των επιτοκίων προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς και για τους τρεις κυριότερους δείκτες της Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 574 μονάδες ή 1,72% και έκλεισε στις 32.856 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,53% και διαμορφώθηκε στις 3.986 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έχασε 1,25% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 11.530 μονάδες.

Πλέον, ο βιομηχανικός δείκτης επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος για το 2023 με απώλειες σχεδόν 1%, ενώ S&P και Nasdaq ενισχύονβται τους πρώτους μήνες του έτους κατά 3,8% και 10,2% αντίστοιχα.

Νωρίτερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων του Κογκρέσου άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον, ενώ τόνισε πως τα βασικά επιτόκια της Fed μπορεί να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένουν οι αγορές και να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αρχικά υπολογιζόταν.

«Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας δείχνουν πως το τελικό εύρος των επιτοκίων πιθανώς θα είναι υψηλότερο απ' ότι αναμενόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζερόμ Πάουελ, εκτοξεύοντας σε υψηλά σχεδόν 16 ετών τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με το διετές να φτάνει στα επίπεδα του 5%.

«Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση», πρόσθεσε ο κ. Πάουελ. «Παρόλο που ο πληθωρισμός μετριάζεται τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% είναι ακόμα μακριά και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη», σημείωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, φέρνοντας το τελικό επιτόκιο - στόχο σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%. Αυτή ήταν μια μέτρια άνοδος από την αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και τις τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες 2% για τον χρυσό μετά τον Πάουελ - Σε χαμηλά 3,5 ετών το παλλάδιο

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 3% μετά την «ψυχρολουσία» Πάουελ

gazzetta
gazzetta reader insider insider