ΗΠΑ: Προς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Fed «έδειξε» ο Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Προς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Fed «έδειξε» ο Πάουελ
Ο Πάουελ ανέφερε ότι τα βασικά επιτόκια της Fed μπορεί να διατηρηθούν σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που αναμένουν οι αγορές αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προς την πρόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) «έδειξε« ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

Ο Πάουελ ανέφερε ότι τα βασικά επιτόκια της Fed μπορεί να διατηρηθούν σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που αναμένουν οι αγορές και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας δείχνουν πως το τελικό εύρος των επιτοκίων πιθανά θα είναι υψηλότερο απ' ότι αναμενόταν» σημείωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, φέρνοντας το τελικό επιτόκιο - στόχο σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%. Αυτή ήταν μια μέτρια άνοδος από την αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και τις τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης πέρυσι.

«Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση», είπε ο κ. Πάουελ. «Παρόλο που ο πληθωρισμός μετριάζεται τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη».

«Εστιάζουμε στο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% και να διατηρήσουμε καλά σταθερές τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα. Κατανοούμε ότι οι ενέργειές μας επηρεάζουν τις κοινότητες, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ό,τι κάνουμε είναι στην υπηρεσία της δημόσιας αποστολής μας. Εμείς στην Federal Reserve θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε.

«Αν συνολικά τα στοιχεία δείξουν ότι ταχύτερη σύσφιξη [της νομισματικής πολιτικής] δικαιολογείται, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το ρυθμό των αυξήσεων» σημείωσε ο Πάουελ.

«Αν και ο πληθωρισμός μετριάστηκε τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία μείωσής του στο 2% θα είναι μακρά και πιθανόν απότομη», σημείωσε εξάλλου ο επικεφαλής της Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες 2% για τον χρυσό μετά τον Πάουελ - Σε χαμηλά 3,5 ετών το παλλάδιο

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 3% μετά την «ψυχρολουσία» Πάουελ

gazzetta
gazzetta reader insider insider