Goldman Sachs: Χρειάζονται περισσότερα για να αποτραπεί ένα «θερινό» ράλι στο φυσικό αέριο - Οι 2+1 κρίσιμοι παράγοντες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Χρειάζονται περισσότερα για να αποτραπεί ένα «θερινό» ράλι στο φυσικό αέριο - Οι 2+1 κρίσιμοι παράγοντες
Ο συνδυασμός μιας εξαιρετικά ήπιας έναρξης της χειμερινής περιόδου, της εξοικονόμησης ενέργειας από τους καταναλωτές και των αδύναμων εισαγωγών LNG από την Κίνα (προσφέροντας έτσι μεγαλύτερος όγκο προσφοράς στην Ευρώπη) συνέβαλε στην καθυστέρηση της έναρξης της απόσυρσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου, όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Ο συνδυασμός μιας εξαιρετικά ήπιας έναρξης της χειμερινής περιόδου, της εξοικονόμησης ενέργειας από τους καταναλωτές και των αδύναμων εισαγωγών LNG από την Κίνα (προσφέροντας έτσι μεγαλύτερο όγκο προσφοράς στην Ευρώπη) συνέβαλε στην καθυστέρηση της έναρξης της απόσυρσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου, όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση για θέρμανση στο σκέλος των κατοικιών και των εμπορικών χώρων τον Οκτώβριο ήταν σχεδόν 90 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα χαμηλότερη από ό,τι ανέμενε ο αμερικανικός οίκος. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της αδυναμίας μπορεί να εξηγηθεί από το πόσο ασυνήθιστα ήπιες ήταν οι μετεωρολογικές συνθήκες στη ΒΔ Ευρώπη, με το 55% ωστόσο να προέρχεται από την εξοικονόμηση των καταναλωτών, με την προσαρμοσμένη στις καιρικές συνθήκες ζήτηση να είναι κατά μέσο όρο 21% χαμηλότερα από το κανονικό. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε στο να αυξηθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου (μέχρι τα τέλη της θερινής περιόδου του 2022) φτάνοντας σε επίπεδα πληρότητας της τάξεως του 95% έναντι του 90% - 92% που ανέμενε προηγουμένως η Goldman Sachs.

Παράλληλα, η εξοικονόμηση της ζήτησης για θέρμανση, προσαρμοσμένη στις καιρικές συνθήκες, έχει μειωθεί από τον Οκτώβριο, κατά μέσο όρο στο 14% της κανονικής. Η Samantha Dart, επικεφαλής ανάλυσης της Goldman Sachs για το φυσικό αέριο, αναμένει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα υποχωρήσει περαιτέρω προς το 7%, καθώς ο χειμώνας γίνεται πιο κρύος και η ζήτηση για θέρμανση γίνεται πιο ανελαστική, με την ίδια να σημειώνει ωστόσο πως υπάρχει μια χαμηλή ορατότητα εξαιτίας και των περιορισμένων δεδομένων.

Στο μέτωπο της βιομηχανικής ζήτησης, η Dart εντοπίζει - επιτέλους - τα επίπεδα μείωσης (πάνω από 30% έναντι του κανονικού) που ανέμενε προς τα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό υποδηλώνει ένα «επίμονο» επίπεδο ζήτησης, το οποίο αναμένεται να λάβει εκατέρωθεν κατευθύνσεις, εξαιτίας των hedges (downside) και από την άλλη (upside), καθώς δεν έχουν όλες οι βιομηχανίες την ίδια ευελιξία να επανεκκινήσουν την παραγωγή όταν οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν. Καθαρά, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου το χειμώνα σε σύγκριση με νωρίτερα το καλοκαίρι θα δώσουν ένα κίνητρο για μια διαδοχική ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου πλησιάζοντας κατά μέσο όρο το 13% χαμηλότερα από το μέσο όρο έως το Μάρτιο του 2023 για τη βιομηχανική παραγωγή.

Το βασικότερο μέρος της αναθεώρησης των εκτιμήσεων της Goldman Sachs για τις τιμές του φυσικού αερίου (μέτρο ευαισθησίας ζήτησης των 2,4 ευρώ ανά εκατ. κυβικού μέτρου σε αυτό το «buffer«) οφείλεται στις χαμηλότερες αναμενόμενες εισαγωγές της Κίνας στο τέλος του έτους και εν συνεχεία στο υψηλότερο αναμενόμενο μερίδιο του συνολικού ευρωπαϊκού LNG που λαμβάνεται από την ΒΔ Ευρώπη.

Οι κίνδυνοι για το ισοζύγιο - και τις τιμές - παραμένουν σημαντικοί

- Ο καιρός παραμένει ο πρωταρχικός κίνδυνος: Μια τυπική απόκλιση ενός ψυχρότερου, από το μέσο όρο, χειμώνα θα εξακολουθούσε να επηρεάζει την αποθήκευση φυσικού αερίου σε εκείνη τη χρονική περιόδο κατά περισσότερο από 6 δισ. κυβικά μέτρα. Αν και δεν αποτελεί πλέον ένα αρκετά υψηλό μεγέθος ώστε να προκαλέσει περαιτέρω κινδύνους για την υιοθέτηση και την εφαμοργή ενός δελτίου στη ΒΔ Ευρώπη αυτή τη σεζόν, δεδομένου του «buffer» αποθήκευσης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες, θα εξακολουθούσε να μειώνει τα επίπεδα αποθήκευσης στην αρχή της θερινής περιόδου. Η Dart εκτιμά ότι η επακόλουθη ανάγκη για μια υψηλότερη «καταστροφή» της ζήτησης της βιομηχανίας εξαιτίας των υψηλότερων τιμών σε αυτό το σενάριο θα υποστήριζε ένα υψηλότερο πήχη στις τιμές των συμβολαίων TTF για το καλοκαίρι κατά σχεδόν 70 ευρώ ανά MWh υψηλότερα από την αναθεωρημένη εκτίμηση της G.S για 180 ευρώ ανά MWh.

- Reopening Κίνας: Όσο περισσότερο καθυστερεί η επανεκκίνηση της Κίνας, τόσο χαμηλότερη είναι η απορρόφηση LNG από αυτήν, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα παραμένει η κύρια τοπική κινητήριος δύναμη της ζήτησης φυσικού αερίου. Εάν η ανάκαμψη στις εισαγωγές LNG της Κίνας το 2023 είναι κατά το ήμισυ ισχυρή από ό,τι αναμένει η Goldman Sachs, αυτό θα προσφέρει μια αυξημένη διαθεσιμότητα LNG για την Ευρώπη, μειώνοντας την ανάγκη «καταστροφής» της ζήτησης προς τη θερινή περιόδο κατά περίπου 20 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα, τροφοδοτώντας συνεπώς μια πτώση κατά 50 ευρώ ανά MWh στην εκτιίμηση του οίκου για την τιμή του TTF (θερινή περιόδος 2023) των 180 ευρώ ανά MWh.

- Εξοικονόμηση ζήτησης για θέρμανση: Όπως προαναφέρθηκε, ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι η προσαρμοσμένη, στις καιρικές συνθήκες, εξοικονόμηση ζήτησης στους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές θα μειωθεί από το 14% που παρατηρείται τώρα, προς το 7% καθώς σταδιακά, ο ψυχρότερες καιρικές συνθήκες διαμορφώνουν μια λιγότερο ελαστική ζήτηση για θέρμανση. Εάν η εξοικονόμηση υποχωρήσει στο μισό από ό,τι αναμένει, αυτό θα αύξανε τα αποθέματα κατά 2,6 δισ. κυβικά μέτρα, διαμορφώνοντας ένα πρόσφορο έδαφος για μια κατ' εκτίμηση πτώση κατά 30 ευρώ ανά MWh σε σύγκριση με την εκτίμηση του οίκου που βρίσκεται στο επίπεδο των 180 ευρώ.

Οι κίνδυνοι αυτοί δείχνουν πώς είναι δυνατό να εξισορροπηθούν οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου υπό τις τρέχουσες τιμές των συμβολαίων στα 128 ευρώ ανά MWh. Ωστόσο, θα χρειαζόταν μια μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα θεμελιώδη μεγέθη για να συμβεί αυτό, με τη Goldman Sachs να επαναλαμβάνει την «bullish» θέση της για το TTF της θερινής περιόδου αφήνοντας ανοιχτή τη long σύστασή της για trading στο TTF του Δεκεμβρίου του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider