Εβδομάδα απωλειών για τη Wall Street - «Πράσινη» την Παρασκευή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα απωλειών για τη Wall Street - «Πράσινη» την Παρασκευή
Πτωτική πορεία σε επίπεδο εβδομάδας - Ισχυρά κέρδη μετά από μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων την Παρασκευή.

Τα κέρδη της Παρασκευής δεν ήταν αρκετά για τη Wall Street, σε μία εβδομάδα στο «κόκκινο» που στιγματίστηκε από την αύξηση των επιτοκίων της Fed, τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Οι έντονες διακυμάνσεις ήταν το χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, με τους δείκτες να διαγράφουν τις αρχικές απώλειες του ανοίγματος την τελευταία ώρα των συναλλαγών ωστόσο, η επιτοκιακή άνοδος από μεριάς Fed έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο «προσφέροντας» αντικρουόμενα συναισθήματα στους επενδυτές.

Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%)μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), εντείνοντας την προσπάθειά της για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν «στριμώξει» στα σχοινιά την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Πρόκειται για την έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο και το πιο «επιθετικό» σερί της Fed από την δεκαετία του 1980, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και 0,75% τον Νοέμβριο) και να διαμορφώνονται πλέον στο 3,75-4%.

Tαυτόχρονα, ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε ότι ήταν «πολύ πρόωρο» να σκεφτεί κανείς την παύση των αυξήσεων και ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα ήταν πιθανότατα υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,26% στις 32.403 μονάδες
  • Ο S&P 500 κέρδοσε 1,36% στις 3.770 μονάδες
  • Ο Νasdaq ισχυροποιήθηκε 1,28% στις 10.475

Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε 1,4%. Ο S&P 500 κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 3,4%, τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του εδώ και περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με το MarketWatch, ενώ ο Nasdaq είχε εβδομαδιαίες απώλειες 5,7%, τις περισσότερες από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου.

Με αυτό τον τρόπο τερματίστηκε το ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων για τον Dow Jones, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq «αποχαιρέτισαν» δύο συναπτές εβδομάδες κερδών.

Η αγορά εργασίας στο «μάτι» της Fed

Κατά τον περασμένο μήνα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 261.000 θέσεις εργασίας έναντι 263.000 τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 193.000 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Οκτώβριο από 3,5% τον Σεπτέμβριο.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολης, Νέελ Κασκάρι επεσήμανε πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της υψηλότερα από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Μιλώντας στο Associated Press, υπογράμμισε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει αναβάθμιση των προβλέψεων για το πού θα βρίσκονται τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας την ερχόμενη χρονιά, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε ποσοστά.

«Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής έδειξαν ότι οι προσλήψεις είναι "αρκετά υγιείς" παρά την επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες. Αυτό μου λέει ότι έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε την οικονομία και να εξισορροπήσουμε τη ζήτηση και την προσφορά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περισσότερο από το αναμενόμενο. «Όταν βάζεις το πόδι σου στο φρένο, σκέφτεσαι με διαφορετικό τρόπο πως θα κινηθείς. Πατάς τα φρένα, μερικές φορές αντιδράς πιο ενεργητικά, και είμαι έτοιμος να το κάνω αυτό. Και πιστεύω ότι αυτό σημαίνει ένα πιθανότατα πιο αργό μονοπάτι αύξησης των επιτοκίων, ένα μακρύτερο μονοπάτι και πιθανότατα ένα υψηλότερο τελικό σημείο», υπογράμμισε ο κ. Μπάρκιν σύμφωνα με το Reuters.

«Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και μπορείτε να το δείτε από το ποσοστό ανεργίας. Μπορείτε να το καταλάβετε από τους μισθούς. Δεν λαμβάνουμε μεγάλη βοήθεια από την πλευρά της προσφοράς, η συμμετοχή είναι μειωμένη. Και νομίζω ότι οι εταιρείες απλώς κρατούν τους εργαζομένους. Πιστεύω ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει από πλευράς μας» πρόσθεσε.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η PayPal περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα έσοδα στο σύνολο του 2022. Αναλυτικότερα, η εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών εκτιμά πως τα έσοδά της στο σύνολο του έτους θα αυξηθούν κατά 10%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων κατά 11%, κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο, στο οποίο αποτυπωθεί η σημαντική περικοπή των καταναλωτικών δαπανών.

Αναφορικά με την Starbucks, οι καταναλωτές αύξησαν την ζήτηση των προϊόντων της αλυσίδας καφέ. Τα έσοδα ανήλθαν σε 8,41 δισ. δολάρια αντί για 8,31 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,3% στα 8,41 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις same-store (μια μέτρηση της ανάπτυξης των εσόδων μιας επιχείρησης στα καταστήματα λιανικής που λειτουργεί για τουλάχιστον ένα χρόνο), αυξήθηκαν κατά 7%, τροφοδοτούμενες από την αύξηση των δαπανών στην εγχώρια αγορά.

Εμπορεύματα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν 2,82% στα 1.676,80 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου εκτοκεύθηκε 6,1% στα 20,65 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα έκανε άλμα 3,7% στα 952,88 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κατέγραψε κέρδη 2,6% στα 1.848,75 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδική πορεία το πετρέλαιο την Παρασκευή με τις τιμές του αμερικανικού αργού να κλείνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου τεσσάρων εβδομάδων. «Γκάζι» στις τιμές του «μαύρου χρυσού» έδωσαν οι πληροφορίες ότι η Κίνα ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για καταπολέμηση της COVID, κάτι που βέβαια το Πεκίνο διέψευσε εμμέσως.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate για παράδοση Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 5%, στα 92,61 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία άνοδο 5,4%, σύμφωνα με τον Dow Jones. Οι τιμές για το συμβόλαιο του τρέχοντος μήνας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 7 Οκτωβρίου. Το αργό Brent παράδοσης Ιανουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 4,1%, στα 98,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Οι τιμές του Brent σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο 5,1%, πραγματοποιώντας το υψηλότερο τελείωμά τους από τις 30 Αυγούστου.

Η βενζίνη παράδοσης Δεκεμβρίου, ανέβηκε 1,5% στα 2,7348 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας άνοδο 6,7% για την εβδομάδα. Το πετρέλαιο θέρμανσης Δεκεμβρίου κέρδισε 1,3% στα 3,9148 δολάρια το γαλόνι, με θετικό πρόσημο 4,5% για την εβδομάδα. Το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου εκτοξεύθηκε 7,1% για να διαμορφωθεί στα 6,40 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Οι τιμές σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο 12,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Ισχυρά κέρδη κόντρα στην αβεβαιότητα και τις αυξήσεις επιτοκίων

Ακριβότερα τα δάνεια και φθηνότερες οι καταθέσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη 

Παλιοί κανόνες με νέους τρόπους εφαρμογής, η «λύση» της Κομισιόν για τις «αλλαγές» στο Σύμφωνο Σταθερότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider