Mπάρκιν (Fed): Τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mπάρκιν (Fed): Τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο
Αμφίβολο πού θα σταματήσει η άνοδος των επιτοκίων από τη Fed.

Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Όταν βάζεις το πόδι σου στο φρένο, σκέφτεσαι με διαφορετικό τρόπο πως θα κινηθείς. Πατάς τα φρένα, μερικές φορές αντιδράς πιο ενεργητικά, και είμαι έτοιμος να το κάνω αυτό. Και πιστεύω ότι αυτό σημαίνει ένα πιθανότατα πιο αργό μονοπάτι αύξησης των επιτοκίων, ένα μακρύτερο μονοπάτι και πιθανότατα ένα υψηλότερο τελικό σημείο», υπογράμμισε ο κ. Μπάρκιν σύμφωνα με το Reuters.

«Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και μπορείτε να το δείτε από το ποσοστό ανεργίας. Μπορείτε να το καταλάβετε από τους μισθούς. Δεν λαμβάνουμε μεγάλη βοήθεια από την πλευρά της προσφοράς, η συμμετοχή είναι μειωμένη. Και νομίζω ότι οι εταιρείες απλώς κρατούν τους εργαζομένους» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει από πλευράς μας» κατελήξε.

Yπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα άνοδο επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης κάνοντας το «4x4».

Πλέον, το εύρος των επιτοκίων της Fed αυξάνεται στο 3,75%-4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, την στιγμή που τον Μάρτιο το αντίστοιχο εύρος διαμορφωνόταν στο 0-0,25%.

Πρόκειται για την έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο και το πιο «επιθετικό» σερί της Fed από την δεκαετία του 1980, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και 0,75% τον Νοέμβριο).

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της, η FOMC υπογραμμίζει πως οι επόμενες κινήσεις της «θα λαμβάνουν υπόψη τον «συνολικό αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων στις μελλοντικές της συνεδριάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόλινς (Fed): Πρόωρο να πούμε πόσα ψηλά χρειάζεται να φτάσουν τα επιτόκια

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 6% το 2002 και 3% τα επόμενα χρόνια - Το μήνυμα στην ΕΚΤ για τα επιτόκια

Ακριβότερα τα δάνεια και φθηνότερες οι καταθέσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη 

gazzetta
gazzetta reader insider insider