Έκανε το «4x4» η Fed με νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - «Σήμα» για μελλοντική επιβράδυνση

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκανε το «4x4» η Fed με νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - «Σήμα» για μελλοντική επιβράδυνση
Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) προχώρησε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εντείνοντας την προσπάθειά της για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 τα επιτόκια μετά την έκτη αύξηση από τον Μάρτιο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων στις μελλοντικές συνεδριάσεις.

Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) προχώρησε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC), εντείνοντας την προσπάθειά της για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, που έχουν «στριμώξει» στα σχοινιά την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της, η FOMC υπογραμμίζει πως οι επόμενες κινήσεις της «θα λαμβάνουν υπόψη τον «συνολικό αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων στις μελλοντικές της συνεδριάσεις.

Πλέον, το εύρος των επιτοκίων της Fed αυξάνεται στο 3,75%-4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, την στιγμή που τον Μάρτιο το αντίστοιχο εύρος διαμορφωνόταν στο 0-0,25%.

«Σήμα» για μελλοντική επιβράδυνση των αυξήσεων

Πρόκειται για την έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο και το πιο «επιθετικό» σερί της Fed από την δεκαετία του 1980, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και 0,75% τον Νοέμβριο).

Στην ανακοίνωση της FOMC, τονίζεται πως «οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου κρίνεται πως θα είναι κατάλληλες προκειμένου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στα επίπεδα του 2% μέσα στο 2023», ενώ σημειώνεται πως «στο μέλλον η FOMC θα λάβει υπόψη τη συνολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την καθυστέρηση με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής επισημαίνεται ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν σε επιφυλακή για τα ρίσκα που θέτει ο πληθωρισμός, ενώ τονίζεται το γεγονός πως η οικονομία αναπτύσσεται με ήπιο ρυθμό και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Προεξοφλημένη η κίνηση της Fed

Σημειώνεται πως μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είχε προεξοφληθεί τις τελευταίες ημέρες τόσο από τις αγορές όσο και από τους αναλυτές, ενώ πλέον αναμένεται να φανεί αν η νεότερη κίνηση της Fed θα είναι και η τελευταία αυτού του μεγέθους, πριν ξεκινήσει η «κατηφόρα» όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, με τον Michael Gapen, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of America να εκτιμά πως «η FOMC θα ανοίξει την πόρτα σε μια επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο».

«Η αγορά είναι πολύ προσηλωμένη στο γεγονός ότι θα είναι 75 τον Νοέμβριο, 50 τον Δεκέμβριο, 25 την 1η Φεβρουαρίου και μετά πιθανώς άλλες 25 τον Μάρτιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Julian Emanuel, της Evercore ISI.

Καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, η οικονομία η οποία ήδη «μαστίζεται» από τα επίπεδα του πληθωρισμού με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να φτάνει το 8,2%, αρχίζει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Η αγορά κατοικίας κατρακυλά, καθώς ορισμένα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Το 30ετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου ήταν στο 7,08% την εβδομάδα της 28ης Οκτωβρίου, από 3,85% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Freddie Mac.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρυπτονομίσματα: Θα χειροτερέψει ο «χειμώνας», προειδοποιεί CEO εταιρείας blockchain

Επισπεύδεται (;) η απόσυρση της ρευστότητας από την ΕΚΤ

Amazon: Για πρώτη φορά από το 2020 ξεκινά την ημέρα με αξία κεφαλαιοποίησης της κάτω από 1 τρισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider