Τριήμερο θετικό σερί για τη Wall Street: Υψηλό έξι εβδομάδων για τον Dow Jones - Στο +2,25% ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριήμερο θετικό σερί για τη Wall Street: Υψηλό έξι εβδομάδων για τον Dow Jones - Στο +2,25% ο Nasdaq
Των σημερινών κερδών ηγείται ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύθηκε με πάνω από 240 μονάδες.

Διευρύνει τα κέρδη της η Wall Street και την Τετάρτη, καθώς επωφελείται από τη μείωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Σημερινός πρωταγωνιστής είναι ο Nasdaq που ισχυροποιήθηκε με περισσότερες από 240 μονάδες, ενώ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών της Alphabet και της Microsoft, λαμβάνουν χώρα μετά τη σημερινή συνεδρίαση.

Ιδαίτερη θετική ημέρα ήταν και για τον Dow Jones, ο οποίος βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και έξι ολόκληρες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε κατά περίπου 12 μονάδες βάσης στο 4,108%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διολίσθησε περίπου 3 μονάδες βάσης στο 4,468%.

Ο Κλιφ Χοτζ, επικεφαλής επενδύσεων στην Cornerstone Wealth επεσήμανε πως τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δίνουν ελπίδα στους επενδυτές που προσδοκούν πως η Fed θα αλλάξει πορεία όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Η αγορά μόλις αρχίζει να έχει κάποιες ενδείξεις ότι τα οικονομικά δεδομένα κινούνται προς τα εμπρός, θα επιβραδυνθούν. Τα αρνητικά αποτελέσματα από εκεί, ίσως, δώσουν στη Fed λίγο περισσότερο χώρο αναπνοής» εκτίμησε.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,07& στις 31.836 μονάδες
  • Ο S&P 500 κέρδισε 1,63% στις 3.859 μονάδες
  • Ο Nasdaq έκανε άλμα 2,25% στις 11.199 μονάδες

Mάκρο

Τα μπόνους θα λάβουν τα στελέχη του αμερικανικού χρηματιστηρίου αναμένεται να υποχωρήσουν 22% σε ετήσιο επίπεδο για το σύνολο του 2022, σύμφωνα με έρευνα του επικεφαλής δημοσιονομικών της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τόμας ΝτιΝάπολι.

Σύμφωνα με το Reuters, η σχετική έκθεση αναφέρει πως τα ποσά που αφορούν τις αποζημιώσεις στελεχών της επενδυτικής τραπεζικής μειώθηκαν για το α' εξάμηνο του 2022 κατά 6,5% σε ετήσια βάση, καθώς τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 13,5 δισ. δολάριά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο καλπάζοντας πληθωρισμός στις ΗΠΑ η άνοδος του κόστους δανεισμού που προκαλείται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις τους, επιφέροντας πλήγμα για την επενδυτική τραπεζική που κατέγραψε την μεγάλα κέρδη -σε όρους μπόνους προς τα στελέχη της - για το 2021.

Γαι το 2021, τα μπόνους που δόθηκαν ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Ο ΝτιΝάπολι σημειώνει στη σχετική έκθεση πως «τα τελευταία δύο χρόνια τα κέρδη και τα μπόνους τροφοδοτήθηκαν από τα έκτακτα ομοσπονδιακά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε επίπεδα που δεν ήταν βιώσιμα». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η μείωση των μπόνους μπορεί να υπερβεί το 22% για το τρέχον έτος.

Επιχειρηματικά νέα

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα αποτελέσματα της JetBlue για το γ' τρίμηνο του 2021, παρά το ότι η αμερικανική αεροπορική κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο κερδών μετά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με το CNBC, η JetBlue «έβγαλε» κέρδη 57 εκατ. δολαρίων λόγω της αυξημένης ζήτησης για ταξίδια και των ακριβότερων εισιτηρίων που βοήθησαν την εταιρεία να ανταποκριθεί στην άνοδο των τιμών και σε άλλα κόστη. Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 2,56 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2021 και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv.

Κατακόρυφη άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη της Halliburton για το γ' τρίμηνο του 2021, με την αμερικανική πετρελαϊκή να ωφελείται από την αυξημένη ζήτηση και την ενίσχυση της παραγωγής της. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 60 σεντ έναντι 26 σεντ ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη στα 56 σεντ ανά μετοχή. Τα έσοδα της Haliburton έφτασαν τα 5,35 δισ. δολάρια έναντι 3,8 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 5,34 δισ. δολάρια.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών κινήθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Coca Cola για το γ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 11,05 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν έσοδα στ 10,52 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 69 σεντ, αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση, έναντι κερδών 64 σεντ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημαντική μείωση στην κερδοφορία της κατέγραψε η General Electric για το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο βιομηχανικός όμιλος από τις ΗΠΑ. Η GE ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 1,06 δισ. δολαρίων έναντι 1,32 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 35 σεντ ανά μετοχή έναντι κερδών 53 σεντ ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη στα 47 σεντ ανά μετοχή. Τα έσοδα της GE διαμορφώθηκαν σε 19,08 δισ. δολάρια, αυξημένα 2,8% σε ετήσια βάση και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 18,4 δισ. δολάρια.

Αύξηση σε ετήσιο επίπεδο σημείωσαν τα κέρδη της General Motors για το γ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 3,3 δισ. δολάρια έναντι 2,4 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της GM ανήλθαν σε 2,25 δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 1,88 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 41,89 δισ. δολάρια από 26,77 στο γ' τρίμηνο του 2021 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv που ανέμεναν 42,22 δισ. δολάρια. Η GM ανακοίνωσε πως οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων της στην αγορά των ΗΠΑ αυξήθηκαν 24% σε ετήσια βάση.

Έσοδα κάτω από τις εκτιμήσεις κατέγραψε η UPS για το γ' τρίμηνο του 2022, με την αμερικανική εταιρεία ταχυδρομικών αποστολών να ξεπερνά -ελάχιστα- τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη της εν λόγω περιόδου. Τα έσοδα της UPS διαμορφώθηκαν σε 24,2 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 4,2% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν έσοδα στα 24,3 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της εταιρείας ανά μετοχή ανήλθαν σε 2,99 δολάρια έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη στα 2.84 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα της UPS στην αγορά των ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,2% στα 15,37 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα έσοδα παγκοσμίως αυξήθηκαν 1,7% στα 4,8 δισ. δολάρια, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Εμπορεύματα

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 0,9%, για να διαμορφωθεί στα 85,32 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου διεύρυναν τα κέρδη τους πραγματοποιώντας διήμερο θετικό σερί, ανακάμπτωντας εμφατικά από τη καταβαράθρωση του -23% την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που ο θερμότερος καιρός στις ΗΠΑ και οι αντίστοιχες προβλέψεις των μετεωρολόγων μειώνουν τη ζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραψε κέρδη 8%, για να διαμορφωθεί στα 5,613 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Έφτασε μάλιστα να διαπραγματεύεται έως και 13% υψηλότερα μετά την κατρακύλα της προηγούμενης εβδομάδας. Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,7%, στα 93,88 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe ενώ το συμβόλαιο Ιανουαρίου που έχει και τις περισσότερες συναλλαγές, κατέγραψε άνοδο 0,9%, στα 92,02 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου έκανε άλμα 2,4% στα 2,7947 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,2% στα 3,9672 δολάρια το γαλόνι.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου ανέβηκε 0,2% για να διαμορφωθεί στα 1.658 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 0,8%, στα 19,349 δολάρια η ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 2,5%, στα 1.918,80 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Ιανουαρίου διολίσθησε 0,7% στα 919,70 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσε 1%, στα 3,397 δολάρια ανά λίβρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά και τα εταιρικά αποτελέσματα - Η προσοχή στην ΕΚΤ

Πώς η Ευρώπη γεμίζει τις δεξαμενές της με φυσικό αέριο εν μέσω των ρωσικών «εκβιασμών»

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος στις 24 Νοεμβρίου για την έγκριση των νέων μέτρων για την ενεργειακή κρίση - «Αγκάθι» το πλαφόν στο αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider