Ευρωαγορές: Τέλος στο σύντομο ράλι - Επάνοδος του προβληματισμού και των απωλειών

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Τέλος στο σύντομο ράλι - Επάνοδος του προβληματισμού και των απωλειών
Η ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνει να λαμβάνει τέλος, μετά το χθεσινό ράλι 3% για τον Stoxx 600.

Τελευταία ενημέρωση 12:37

Η ευφορία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνει να λαμβάνει τέλος, μετά το χθεσινό ράλι 3% για τον Stoxx 600 και την εκτίναξη των μετοχών κυρίως του τουριστικού κλάδου και των ειδών πολυτελείας, στα πλαίσια ενός διήμερου διεθνούς «άλματος» που την Τρίτη ώθησε τον Dow Jones στη Wall Street 800 μονάδες ψηλότερα.

Η Ευρώπη επανέρχεται στον προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας που μαστίζεται από σοβαρά «αγκάθια»: Μόλις χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας τη δέσμευση της τράπεζας για καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. Μιλώντας από τη Λευκωσία της Κύπρου σε εκδήλωση με φοιτητές, η Γαλλίδας αξιωματούχος σημείωσε πως «είναι δύσκολο να ειπωθεί πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο απόγειο του. Είναι σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα».

Η Ευρώπη βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» διότι είναι σοβαρά εκτεθειμένη στο ενεργειακό κομμάτι, με τις πιέσεις να έχουν λάβει τρομακτικές διαστάσεις όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, γεγονός για το οποίο γίνεται πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο: Προγραμματισμένη είναι για σήμερα τηλεδιάσκεψη της «ομάδας των 4 χωρών» που προετοιμάζουν τεχνικά το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, με τη συμμετοχή της Γερμανίας και με στόχο των 4 χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία) να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν πιο ευρεία ευρωπαϊκή συναίνεση για το μέτρο, ενόψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, με τη συνδρομή των τεχνικών τους κλιμακίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,99% στις 399 μονάδες, και ο Eurostoxx 50 χάνει 0,82% στις 3.455 μονάδες. Ο DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημειώνει πτώση 0,79% στις 12.570 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 διολισθαίνει 0,65% στις 6.000 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,18% στις 7.002 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,48% στις 21.369 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,46% στις 7.584 μονάδες.

Μάκρο

Άλλο ένα σημάδι επιβεβαίωσης πως οι δυσοίωνες προβλέψεις πως η Ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση συνιστούν τα στοιχεία της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για την Ευρωζώνη, που θεωρείται αξιόπιστος δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών στο 48,1 τον Σεπτέμβριο από το 48,9 του Αυγούστου, κάτω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,2. Οτιδήποτε κάτω από 50 δείχνει συρρίκνωση.

Αύξηση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Αύγουστο, δείχνοντας ανθεκτικότητα στους περισσότερους κλάδους παρά την επιβράδυνση της ζήτησης και τις υψηλές πιέσεις στις τιμές.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή –που περιλαμβάνει την παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές– αυξήθηκε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση, έπειτα από μηνιαία πτώση 1,6% τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν ότι η παραγωγή θα διατηρηθεί σταθερή.

Συρρίκνωση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Αύγουστο, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ, σε ημερολογιακούς και εποχικά προσαρμοσμένους όρους τον Αύγουστο, μειωμένο από τα 3,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για πλεόνασμα ύψους 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση στα 133,1 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 3,4% και ανήλθαν στα 131,9 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ένας αυξανόμενος αριθμός γερμανικών εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές τους, ανακοίνωσε την Τετάρτη το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά μία πιθανή ένδειξη ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει τάσεις υποχώρησης.

Το Ifo ανέφερε ότι ο δείκτης προσδοκιών τιμών για τους επόμενους μήνες διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 48,1 τον Αύγουστο.

Η εικόνα στην Ασία

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν γενικά υψηλότερα, στον απόηχο του χθεσινού ράλι της Wall Street.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 κέρδισε 0,48% και στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,74%. Στην Κίνα, ο Shanghai υποχώρησε 0,55% και αντίστοιχα ο SZSE Component 1,29%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng διεξήγαγε ράλι στο +5,79%. Στη Σεούλ, ο KOSPI κέρδισε 0,26%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι στις ευρωαγορές για το κλείσιμο της Τρίτης - Κέρδη κοντά στο 9% για την TUI

«Παράθυρο» Λαγκάρντ για την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Στο ίδιο «τραπέζι» Γερμανία με την ομάδα των 4 χωρών για το πλαφόν στο αέριο – Πώς προσέρχεται η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider