Περιορισμός των απωλειών στις ευρωαγορές, με την προσοχή στις αυξήσεις των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορισμός των απωλειών στις ευρωαγορές, με την προσοχή στις αυξήσεις των επιτοκίων
«Μάζεμα» της πτώσης στους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, με μικρή άνοδο στο Μιλάνο, καθώς γίνεται «ταμείο» για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Τελευταία ενημέρωση: 13:40

«Μάζεμα» των ισχυρών απωλειών που κατέγραφαν στο άνοιγμα της Πέμπτης σημειώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να κάνουν «ταμείο» από τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και να αποτιμούν τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία.

Την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,75%, με τον διοικητή της, Τζερόμ Πάουελ, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Από την πλευρά της, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ισαμπέλ Σνάμπελ, δήλωσε στο γερμανικό T-Online πως η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμα και εάν η αύξηση των επιτοκίων επιφέρει κάμψη στην οικονομική ανάπτυξη.

Η Goldman Sachs αναμένει νέα άνοδο του επίσημου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής ενέργειας συνεχίζουν να μετακυλίονται προς τους καταναλωτές

Η κύρια προσοχή των επενδυτών για την Πέμπτη βρίσκεται στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας (BoE), που αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της.

Αυξήσεις των βασικών επιτοκίων τους ανακοίνωσαν οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Νορβηγίας.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον καταγράφονται οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,83% στις 403,68 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,54% στις 3.474 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνε 0,25% στις 7.216 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,52% στις 12.701 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,65% στις 5.992 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,09% στις 22.053 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 0,35% στις 7.845 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες κοντά στο 1% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse, αφού έγινε γνωστό πως η ελβετική τράπεζα επεξεργάζεται το σενάριο δημιουργίας μίας bad bank, η οποία θα είναι σε θέση να κατέχει και να διαχειρίζεται assets με μεγάλο ρίσκο.

Μάκρο

Το μεταποιητικό κλίμα στη Γαλλία έφτασε στις 102 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 103 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει 102 μονάδες.

Η πτώση του βασικού δείκτη οφείλεται στην επιδείνωση των εκτιμήσεων για τη μελλοντική παραγωγή και τις παραγγελίες.

Η εικόνα στην Ασία

Απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο του κλίματος που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της Fed και μετά από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία διατήρησε την Πέμπτη αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της στο -0,10%, όπως αναμενόταν από τους επενδυτές, με το γιεν να πέφτει σε χαμηλό 24 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία έπεσε 0,58% στις 27.153 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία παρέμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας, ο Kospi στη Νότια Κορέα έχασε 0,63% στις 2.332 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite διολίσθησε 0,27% στις 3.108 μονάδες και ο Shenzhen Component απώλεσε 0,76% στις 11.123 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,61% στις 18.147 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider