Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoJ - Πτώση σε χαμηλό 24ετίας για το γιεν 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoJ - Πτώση σε χαμηλό 24ετίας για το γιεν 
Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στο 3% για τον Αύγουστο, ξεπερνώντας για 5ο συνεχόμενο μήνα τον στόχο του 2% που έχει θέσει η BoJ.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) διατήρησε την Πέμπτη αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της στο -0,10%, όπως αναμενόταν από τους επενδυτές, σε μια κίνηση διαφοροποίησης από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που αυξάνουν τα επιτόκια τους για να καταπολεμήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με το MarketWatch, μετά από την ανακοίνωση της BoJ το γιεν υποχώρησε πρόσκαιρα σε νέο χαμηλό 24ετίας έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, με την ισοτιμία να φτάνει έως τα 145 γιεν ανά 1 δολάριο.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τετάρτης η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε για τρίτη διαδοχική φορά στην αύξηση των δικών της βασικών επιτοκίων κατά 0,75%.

Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στο 3% για τον Αύγουστο, ξεπερνώντας για 5ο συνεχόμενο μήνα τον στόχο του 2% που έχει θέσει η BoJ, με το γιεν να συνεχίζει να δέχεται πιέσεις εξαιτίας της εξάρτησης της ιαπωνικής οικονομίας από τις εισαγωγές τροφίμων και ενέργειας.

Ο διοικητής της BoJ, Χαρουχίκο Κουρόντα, έχει δηλώσει πως δεν θεωρεί τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας ως σωστό τρόπο για τη σταθεροποίηση του γιεν.

Ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως η Ιαπωνία χρειάζεται ακόμα υποστηρικτικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, καθώς η οικονομία της χώρας ακόμα αναρρώνει από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊύ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider