Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% - «Σινιάλο» για περαιτέρω ανοδικές κινήσεις

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% - «Σινιάλο» για περαιτέρω ανοδικές κινήσεις
Επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αυξάνοντας για μια ακόμα συνεδρίαση της κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια αναφοράς της. Επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη και στο βάθος... ύφεση.

Επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνοντας για μια ακόμα συνεδρίαση της κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια αναφοράς της, ενώ έδωσε «σήμα» πως θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κεντρική τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο της στο 3% -3,25% που συνιστά και υψηλό από τις αρχές του 2008.

Οι αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και από σχεδόν μηδενικό σημείο σηματοδοτούν την πιο επιθετική σύσφιξη της Fed από το 1990.

Μαζί με τις μαζικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed σηματοδοτούν την πρόθεση να συνεχίσουν να αυξάνουν έως ότου φτάσουν σε ένα «τελικό επιτόκιο» 4,6% το 2023.

Οι συνέπειες για την οικονομία

Στην ανακοίνωση τους, τα μέλη της FOMC αναφέρουν ότι αναμένουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα έχουν συνέπειες για την οικονομία.

Στις τριμηνιαίες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους, οι αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στις προσδοκίες για αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,4% έως το επόμενο έτος από το τρέχον 3,7%. Οι αυξήσεις αυτού του μεγέθους συχνά συνοδεύονται από ύφεση.

Μαζί με αυτό, η FOMC βλέπει την αύξηση του ΑΕΠ να επιβραδύνεται στο 0,2% για το 2022, αυξάνοντας ελαφρά τα επόμενα χρόνια σε μακροπρόθεσμο ρυθμό μόλις 1,8%. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη είναι μια ραγδαία μείωση από την εκτίμηση του 1,7% τον Ιούνιο και έρχεται μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, έναν κοινά αποδεκτό ορισμό της ύφεσης.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων συνοδεύονται επίσης με την προσδοκία από πλευράς Fed, ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5,4% φέτος για να υποχωρήσει στο στόχο του 2% έως το 2025.

Ο βασικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% φέτος, μια ελάχιστη μεταβολή από το τρέχον επίπεδο του 4,6%, προτού τελικά πέσει στο 2,1% έως το 2025.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Ο Πάουελ επιμένει στα υψηλά επιτόκια για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider