Ελβετία: Αύξησε κατά 75 μ.β. τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, πλέον με θετικό πρόσημο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελβετία: Αύξησε κατά 75 μ.β. τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, πλέον με θετικό πρόσημο
Ακόμα μία κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της,  ακολουθώντας το διεθνές κύμα περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. 

Ακόμα μία κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της, ακολουθώντας το διεθνές κύμα περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων που καταγράφονται εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 0,5%, καθώς αποφάσισε να το ανεβάσει κατά 75 μονάδες βάσης, βγαίνοντας πια από την αρνητική περιοχή επιτοκίων. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο είχε προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στο -0,25%, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ενώ από το 2015 τα επιτόκια βρίσκονται στο επίπεδο του -0,75%.

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία κινείται με τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού των τελευταίων τριών δεκαετιών, στο 3,5%. Η Ελβετία ήταν η τελευταία χώρα της Γηραιάς Ηπείρου με αρνητικά επιτόκια, με την Ιαπωνία να παραμένει η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου με αρνητικό επιτόκιο (-0,10%) μετά την σημερινή απόφαση της ασιατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoJ - Πτώση σε χαμηλό 24ετίας για το γιεν 

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα - Απώλειες άνω του 27% μέσα στο 2022

Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% - «Σινιάλο» για περαιτέρω ανοδικές κινήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider