Ουκρανία: Νέα μέτρα της ΕΕ και της Βρετανίας κατά της Ρωσίας - «Δίκαιη τιμωρία» θέλει ο Ζελένσκι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Νέα μέτρα της ΕΕ και της Βρετανίας κατά της Ρωσίας - «Δίκαιη τιμωρία» θέλει ο Ζελένσκι
«Είναι σαφές το ότι ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία» είπε επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέμπ Μπορέλ.

Τελευταία ενημέρωση: 08:52

Σε νέα μέτρα κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία προσανατολίζονται οι χώρες της Δύσης, όπως προκύπτει από τις διεργασίες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στον απόηχο των νέων απειλών που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης εφέδρων και τις απειλές περί χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα.

Μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέμπ Μπορέλ, είπε σε δημοσιογράφους πως «αποφασίσαμε να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους μας».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συγκάλεσε το ad hoc συμβούλιο μετά τη διαταγή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του.

«Την 21η Σεπτεμβρίου, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της αναμέτρησης ανακοινώνοντας μερική επιστράτευση (...), υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή παράνομων ‘δημοψηφισμάτων’ σε ουκρανικές περιοχές που κατέχει και απειλώντας ξανά με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του κ. Μπορέλ, τον Πέτερ Στάνο, στις Βρυξέλλες.

«Οι αναφορές στα πυρηνικά όπλα δεν μειώνουν την αποφασιστικότητα και την ενότητα» της ΕΕ, που θα συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ουκρανίας» και να της προσφέρει υποστήριξη για να της επιτρέπει «να υπερασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ακεραιότητα για όσο χρειαστεί», προστίθεται στο κείμενο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπορέλ εξήγησε πως οι 27 έλαβαν πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες που ευθύνονται για τον πόλεμο και σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας.

«Είναι σαφές το ότι ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία», συνέχισε.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απέφυγε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους νέους εξοπλισμούς που έχουν σκοπό οι ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στο Κίεβο.

Αφού ενημερώθηκαν από τον ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να αναθέσουν στις υπηρεσίες τους την κατάρτιση του όγδοου πακέτου κυρώσεων.

Το τακτικό συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο οποίο πιθανόν πρόκειται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί η όγδοη δέσμη κυρώσεων θα γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου.

Βρετανία

Από την πλευρά της, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μιλώντας από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΕ είπε πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου, υπόσχομαι ότι θα διατηρήσουμε ή θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία για όσο κι αν χρειαστεί (...). Δεν θα ησυχάσουμε παρά αφού θριαμβεύσει η Ουκρανία».

Η Τρας έκρινε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που ανακοίνωσε χθες το πρωί την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, «προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταστροφική αποτυχία του» στην Ουκρανία.

Αλλά αυτό «δεν θα έχει αποτέλεσμα», συνέχισε, «η διεθνής συμμαχία είναι ισχυρή και η Ουκρανία είναι ισχυρή», είπε η νέα αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης.

Για τη Λιζ Τρας «οι Ουκρανοί δεν υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους, υπερασπίζονται τις αξίες μας και την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου» και «γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε».

Η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανά ως το 2030 το 3% του ΑΕΠ του για την άμυνα, διατηρώντας την ηγετική (του) θέση ως παράγοντας ασφάλειας στην Ευρώπη».

Παράλληλα, η κυρία Τρας τάχθηκε υπέρ της προώθησης φιλελεύθερου οικονομικού σχεδίου, ενός είδους «οικονομικού NATO», όπως το έθεσε. «Η G7 και οι εταίροι μας με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα πρέπει να ενεργούν σαν οικονομικό NATO, για να υπερασπιζόμαστε συλλογικά την ευημερία μας», είπε η πρωθυπουργός των Συντηρητικών.

Καναδάς

Η κυβέρνηση του Καναδά καταδικάζει τη διαταγή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση καθώς και τις απειλές του περί χρήσης πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, διαβεβαιώνοντας πως η Οτάβα θα συνεχίσει ακλόνητη την υποστήριξη της Ουκρανίας.

«Ο Καναδάς καταδικάζει την ανεύθυνη κλιμάκωση του πολέμου από τον Πούτιν, την διαταγή του για μερική επιστράτευση, τις απειλές του για τη χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς και τα βιαστικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας για να προσπαθήσει να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας, (τα οποία) είναι απαράδεκτα», τόνισε ο κ. Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η καναδική κυβέρνηση θα συνεχίζει να υποστηρίζει το Κίεβο, επιβάλλοντας πιο ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία και στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι θέλει ειδικό δικαστήριο

Μιλώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος επιτέθηκε στη Ρωσία για τον πόλεμο, λέγοντας πως «διαπράχθηκε έγκλημα σε βάρος της Ουκρανίας και απαιτούμε δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας.

Καθώς δεν πήγε στη Νέα Υόρκη, έλαβε άδεια κατ’ εξαίρεση να απευθύνει την ομιλία του μέσω βίντεο. Επευφημούμενος από ορισμένους από τους παρόντες —η αντιπροσωπεία της Ρωσίας παρέμεινε καθισμένη και απαθής— ο κ. Ζελένσκι καταφέρθηκε με μεγάλη σφοδρότητα εναντίον της Μόσχας.

«Δεν θα αφήσουμε αυτή την οντότητα να μας νικήσει», είπε φορώντας όπως συνήθως χακί μπλουζάκι, ζητώντας να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο που θα «δικάσει» τη Ρωσία για «το έγκλημα της επίθεσης εναντίον του κράτους μας». Πρόφερε τη λέξη «τιμωρία» τουλάχιστον δεκαπέντε φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Επέμεινε ότι η χώρα του δεν θα είναι ποτέ ουδέτερη: «όσοι μιλούν για ουδετερότητα όταν οι ανθρώπινες αξίες και η ειρήνη δέχονται επίθεση εννοούν κάτι άλλο».

Ζήτησε να δημιουργηθεί ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο, ενώ έκρινε πως η Ρωσία πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρηση στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Ζελένσκι αξίωσε για ακόμη μια φορά το Βερολίνο να στείλει αμέσως στη χώρα του άρματα μάχης.

«Δώστε μας αυτά τα όπλα», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.«Για εμάς, τα άρματα μάχης σημαίνουν πως θα μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ζωές».

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους τόνισε πως δεν αποδέχεται το επιχείρημα του Βερολίνου πως δεν θέλει να ενεργήσει χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους του στο NATO. «Είσαστε ανεξάρτητο κράτος. Αν δεν θέλετε να μας δώσετε αυτά τα όπλα, εντάξει, έχετε την άποψή σας. Αλλά μη μας λέτε πρώτα οι ΗΠΑ, μετά η Πολωνία και ούτω καθεξής».

Η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, θα συζητήσει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το απόγευμα.

Στήριξη των G7 στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των χωρών της G7, των πιο αναπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως, επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τη συνεργασία τους για τη συνέχιση της παροχής στήριξης στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Επιβεβαιώσαμε ότι οι χώρες της G7 θα συνεργαστούν για να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να απαντήσουν στην επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια«, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη ο Ιάπωνας υπουργός των Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Στο πλαίσιο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων κατά της Μόσχας, η Ιαπωνία προγραμματίζει να απαγορεύσει εξαγωγές προϊόντων που σχετίζονται με χημικά όπλα στη Ρωσία, αλλά και να διευρύνει τη λίστα των ρωσικών στρατιωτικών οργανισμών προς τους οποίους έχει απαγορευτεί η εξαγωγή όπλων, τόνισε ο Χαγιάσι.

Ο Ιάπωνας υπουργός των Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Η Ρωσία επιχείρησε να σβήσει από τον χάρτη την Ουκρανία - Δεν μπορεί να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος

gazzetta
gazzetta reader insider insider