Επαναφορά πάνω από τις 950 μονάδες για το Χρηματιστήριο - Ράλι στα χαρτιά Στασινόπουλου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαναφορά πάνω από τις 950 μονάδες για το Χρηματιστήριο - Ράλι στα χαρτιά Στασινόπουλου
Χρηματιστήριο
«Γκάζι» σε Jumbo αλλά και στους τίτλους του ομίλου Viohalco. Επαναφορά στις 950 μονάδες μετά το θετικό σήμα της Wall Street.

Ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές και στο Χρηματιστήριο πρόσφερε η επαναφορά της Wall Street μετά το χθεσινό sell off εν μέσω της εκτίναξης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κυρίως στα βαριά «ονόματα» των ΗΠΑ και της Γερμανίας που διαμόρφωσαν ένα εκρηκτικό μείγμα στις αγορές.

Στο Χρηματιστήριο, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 877 μονάδες και με σημεία στήριξης τις 940 και 920 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 950 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης μετά και το θετικό άνοιγμα της Wall Street «πάτησε γκάζι» κλείνοντας με άνοδο 0,74% και στις 951,65 μονάδες, με τον τζίρο στα 63,57 εκατ. ευρώ. Με θετικό πρόσημο και ο FTSE 25 στο 0,68% και στις 2.296,20 μονάδες, ενώ ανέκαμψε και ο τραπεζικός δείκτης που έκλεισε με άνοδο 0,93% στις 650,92 μονάδες.

Στις τράπεζες παρά την κατοχύρωση κερδών που καταγράφηκε στις πρώτες ώρες, οι τρεις εκ των τεσσάρων κατάφεραν να γυρίσουν θετικά πατώντας γκάζι. Συγκεκριμένα, η Eurobank ξεχώρισε θετικά με κέρδη 1,77% στα 1,007 ευρώ, με την Πειραιώς στο +1,42% στα 1,43 ευρώ και την ΕΤΕ στο 1,48% και τα 3,23 ευρώ. Πτωτικά έκλεισε η Alpha Bank στο 0,4% και στα 1,255 ευρώ.

Έντονο stock picking ειδικά μετά τη χθεσινή διόρθωση με τους επενδυτές να τοποθετούνται έντονα στη Jumbo μετά και το σήμα από το Γ.Σ και τη διατήρησ της υψηλής μερισματικής της πολιτικής, κλείνοντας με άνοδο 3,53% στα 14,38 ευρώ.

Υψηλές πτήσεις για τους τίτλους της Motor Oil, της Aegean και των ΕΛΠΕ, ενώ νέο ράλι καταγράφηκε στα χαρτιά του ομίλου Viohalco.

Ενδεικτικά στο 4,19% έκλεισε η Viohalco, στο 2,73% η ElvalHalcor στο 2,22 και στο 6,09% η Cenergy.

Με θετικό πρόσημο ΟΤΕ και Coca ενώ ήπιες απώλειες καταγράφηκαν σε Titan, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή.

Παράλληλα, έκλεισε, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 10ετούς τίτλου λήξης Ιουνίου 2032, μέσω της οποίας το Ελληνικό Δημόσιο βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές για εφέτος αντλώντας 3 δισ. ευρώ, σε ένα σημείο χρονικά στο οποίο επικρατεί έντονη νευρικότητα στις αγορές (υψηλές πιέσεις στα yields), αλλά έχοντας από την άλλη την ισχυρή στήριξη και την ευελιξία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό ένα διαφορετικό πλαίσιο.

Το αρχικό guidance είχε οριστεί στο Mid Swap + 145 μ.β, ήτοι κοντά στο 1,89%, με την υψηλή ζήτηση και την υπερκάλυψη που καταγράφηκε ήδη από τις πρώτες ώρες να οδηγούν το επιτόκιο ήπια χαμηλότερα στο Mid Swap +140 μ.β, ήτοι κοντά στο 1,83%, που κρίνεται ικανοποιητικό με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Την έκδοση έτρεξε ένα ισχυρό syndicate αποτελούμενο από τις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Αντίστοιχα πέρυσι, στις 27 Ιανουαρίου, το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 3,5 + 2,5 δισ. από την έκδοση 10ετούς τίτλου λήξης Ιουνίου 2031 και το reopening αυτής, με επιτόκιο 0,81% και 0,888% αντίστοιχα, σε ένα διαφορετικό ωστόσο περιβάλλον στις αγορές. Έτσι, σε δυσκολότερες συνθήκες (χαμηλότερες προσφορές, και μέτρια υποχώρηση του επιτοκίου) και υπό την πίεση και τον κίνδυνο της περαιτέρω ανόδου των yields, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider