Βακάκης: Γιατί λείπει από τα ράφια της Jumbo το 25% των κωδικών από την Άπω Ανατολή – Είμαστε αποσκελετωμένοι αλλά υγιέστατοι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βακάκης: Γιατί λείπει από τα ράφια της Jumbo το 25% των κωδικών από την Άπω Ανατολή – Είμαστε αποσκελετωμένοι αλλά υγιέστατοι
Στην απόφαση της διοίκησης του Ομίλου Jumbo να αφαιρέσει από τα ράφια των καταστημάτων του το 25% περίπου των κωδικών που έρχονται από την Άπω Ανατολή, λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς, γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Ομίλου, Απόστολος Βακάκης.

Στην απόφαση της διοίκησης του Ομίλου Jumbo να αφαιρέσει από τα ράφια των καταστημάτων του το 25% περίπου των κωδικών που έρχονται από την Άπω Ανατολή, λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς, γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Ομίλου, Απόστολος Βακάκης, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Περιορίσαμε τον αριθμό των κωδικών μας – το 25% όσων έρχονται από την Άπω Ανατολή – μέχρι να εξομαλυνθεί το κόστος μεταφοράς. Αυτή είναι η πεμπτουσία του Ομίλου όταν οι τιμές είναι εκτός λογικής και όταν αφού η τελική σχέση τιμής-ποιότητας αδικεί κατάφωρα τον καταναλωτή», εξήγησε ο κ. Βακάκης για να επισημάνει πως οι συγκεκριμένοι κωδικοί θα αντικατασταθούν από άλλες χώρες που διαθέτουν διαφορετικό προφίλ κόστους και θα ενεργοποιηθούν εκ νέου όταν επιστρέψουν σε «δίκαιη τιμή».

«Η βιομηχανία των κοντέινερς θα έχει περισσότερα κέρδη το 2022 από ότι η Google και η Microsoft μαζί», δεν δίστασε να δηλώσει ο επικεφαλής του Oμίλου Jumbo, προκειμένου να περιγράψει τις έντονες αρρυθμίες που προκαλούν στην εφοδιαστική αλυσίδα οι πρωτοφανείς αυξήσεις στα κόστη μεταφοράς των προϊόντων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως με την έλευση του 2022 ο Όμιλος προχωράει στην αύξηση των αποθεμάτων των προϊόντων του, παρομοιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση με τα… στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Είμαστε αποσκελετωμένοι, αλλά υγιέστατοι, όπως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», τόνισε.

Στόχος η διατήρηση δίκαιων τιμών για τον καταναλωτή

Ερωτηθείς για πιθανές ανατιμήσεις στα προϊόντα, o επικεφαλής του Ομίλου σημείωσε πως το συμφέρον του καταναλωτή προηγείται του συμφέροντος της εταιρείας, εξηγώντας πως «σε αυτό το περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, στόχος της διοίκησης είναι να διαφυλάξει το μοντέλο της Jumbo απέναντι στον καταναλωτή όσον αφορά τη σχέση τιμής με το προσφερόμενο προϊόν, ιδίως αφού η ισχυρή θέση του Ομίλου επιτρέπει να συμβάλει στην προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος της ακρίβειας και τη διατήρηση δίκαιων τιμών για τους καταναλωτές».

«Ελπίζουμε ότι η πανδημία θα υποχωρήσει. Ευχόμεθα για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε όμως για το χειρότερο γιατί ο κορονοϊός παραμένει εκκρεμότητα. Αν οι αρρυθμίες παραμείνουν και τίποτα δεν αλλάξει, θα έχουμε επίπτωση τόσο σε τζίρο, όσο και σε κέρδος προσεχώς, αφού ήδη μπήκαμε στο 2022 και μας βασανίζουν τα προβλήματα από το 2021», σημείωσε, στη συνέχεια, ο κ. Βακάκης.

Συνεχίζεται η επενδυτική δραστηριότητα – Τα νέα καταστήματα

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η επενδυτική δραστηριότητα συνεχίζεται αλώβητη, καθώς ο Όμιλος φροντίζει να διατηρεί ανέπαφα και ενεργά τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου, εντός του 2022 και συγκεκριμένα κοντά στο Πάσχα, αναμένεται να λειτουργήσει νέο κατάστημα στην Ελλάδα. Το κατάστημα θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη και θα αναπτύσσεται σε μια έκταση περίπου 10.000 τ.μ. Μέσα στο 2022 θα λειτουργήσουν επίσης ένα κατάστημα στην Κύπρο (έκτασης 13.000 τμ περίπου) και δύο νέα καταστήματα στη Ρουμανία. Τα καταστήματα στη Ρουμανία θα πρέπει να αναμένονται προς το τέλος του έτους και θα λειτουργήσουν, ένα στην πόλη Iasi (16.000 τ.μ. περίπου) και ένα στην πόλη Sibiu (15.000 τ.μ. περίπου).

Να σημειωθεί εδώ πως, κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2021, ο Όμιλος Jumbo αριθμούσε 81 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 15 στη Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα και την Κύπρο λειτουργεί το ηλεκτρονικό κατάστημα www.ejumbo.gr. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια για ανάπτυξη του e-shop στη Ρουμανία.

H συνεργασία στο Ισραήλ

Μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται να λειτουργήσει και το πρώτο κατάστημα που θα φέρει το σήμα Jumbo και στο Ισραήλ. Η λειτουργία του θα γίνει μέσω της μεθόδου franchise, καθώς ο Όμιλος δεν διαθέτει επενδυτική δραστηριότητα εκεί.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, μέσω συνεργασιών, ο Όμιλος έχει παρουσία με 30 καταστήματα που φέρουν το σήμα Jumbo στις εξής 6 χώρες: Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο.

Στο ακέραιο η μερισματική πολιτική το 2022

Στο πλαίσιο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η διοίκηση του Ομίλου διαβεβαίωσε τους μετόχους συνεταίρους ότι όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα, θα διατηρηθεί στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του 2021 και κατά το 2022.

«Το ταμείο μας είναι καθαρό το 2021, έχουμε περισσότερο ρευστό. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε και το 2022 τη μερισματική μας πολιτική», δεσμεύθηκε ο κ. Βακάκης.

Τα μεγέθη του 2022

Όπως επισημάνθηκε σε άλλο σημείο της Γενικής Συνέλευσης της Τετάρτης, τα μεγέθη του Ομίλου κατά το 2021 αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2020, λόγω της αύξησης των πωλήσεων κατά 19,87%, της αμυντικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στο κομμάτι των αγορών καθώς και της διαχείρισης των υφιστάμενων αποθεμάτων. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου 2021 το μικτό περιθώριο κέρδους ήταν βελτιωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του 2020 και η αυξητική τάση αυτή διατηρήθηκε και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αν και τα αποτελέσματα του 2021 αποτελούν αδιαμφισβήτητη επιτυχία δεδομένων των συνθηκών, η ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας για το 2022 παραμένει ζητούμενο.

Εγκρίθηκε έκτακτο μέρισμα

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με σημαντικά αυξημένη συμμετοχή μετόχων που εκπροσώπησαν το 79% περίπου του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Οι μέτοχοι ενέκριναν το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης και δη την πρόταση της διοίκησης για την καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής για το 2022 μικτού ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή ποσού ίσο με το 50% του συνολικού ποσού που διανεμήθηκε για το 2021.

Εκλογή δύο νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο

Στη συνέχεια εγκρίθηκε και το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο αφορούσε στην εκλογή δύο νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και συγκεκριμένα στους κ.κ. Πόλυ Πολυκάρπου και Σάββα Κάουρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo – Έκτακτο μέρισμα και νέα μέλη στο ΔΣ στην ημερήσια διάταξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider