Σύγχυση νευρικότητα και στρέβλωση στο ΧΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύγχυση νευρικότητα και στρέβλωση στο ΧΑ
Τα τρία μέτωπα που κρίνουν την πορεία της αγοράς. Κινήσεις πέριξ των 920 μονάδων.

Τελευταία ενημέρωση 16:00

Από τη μία η σιγή της Moody's αλλά και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα που αναμένεται να πιέσουν την αγορά και από την άλλη η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών που δίνει ένα πάτημα στους αγοραστές, είναι ευρύτερο τοπίο που διαμορφώνεται στην αρχή της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Ωστόσο η εγχώρια αγορά βρίσκεται για ακόμη μια φορά εκτεθειμένη σχετικά με την πορεία που καταγράφει η μετοχή της Attica Bank και τη στρέβλωση που προκαλεί σε δείκτες...κάτι που δεν αφήνει καν περιθώρια ανάγνωσης και ανάλυσης της αγοράς.

Φυσικά η κίνηση της Morgan Stanley που ανέμενε αναβάθμιση της Ελλάδα από τη Moody's έκανε τους επενδυτές να λάβουν θέσεις, με το insider.gr να διαφοροποιείται από τη στάση της M.S καθώς δεν εξέφραζε περισσότερες εκτιμήσεις αναφορικά με τη βάση που στοιχειοθετεί ώστε να θεμελιώσει ένα πλαίσιο αναβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης, τη στιγμή μάλιστα που οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι παραμένουν αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, σε ότι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, με την Τρ. Πειραιώς να ανακοινώνει ένα καλό σετ αποτελεσμάτων, οι επενδυτές εστιάζουν πλέον στους μεγάλους ομίλους που παίρνουν σειρά κλείνοντας το εννεάμηνο, αλλά και τις Eurobank και ΕΤΕ που θα δώσουν το σήμα τους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αναφορικά με τη Jumbo, η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική καταβολή καθαρού ποσού 0,285 ευρώ ανά μετοχή. Η καθαρή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 2,1%. Δικαιούχοι της έκτακτης χρηματικής διανομής είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Τρίτη 23.11.2021, ενώ η καταβολή της έκτακτης χρηματικής διανομής στους δικαιούχους αυτής θα γίνει την Παρασκευή 26.11.2021.

Οι αγοραστές δίνουν στην αρχή της συνεδρίασης να παίρνουν κεφάλι με ώθηση και από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ αναμένεται το που θα χτυπήσουν οι πωλητές... Έτσι ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,30% στις 917,81 μονάδες με τον τζίρο στα 20,03 εκατ. ευρώ. Στις 2.196 μονάδες κινείται ο FTSE 25 με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο στόχαστρο της Attica Bank. Η μετοχή καταγράφει άνοδο 593% στα 1,90 ευρώ μετά την προσαρμοσμένη τιμή 0,2740 ευρώ, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 3,95 ευρώ, καθώς από σήμερα οι μετοχές της διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου με αναλογία σχεδόν 49 νέες προς μία παλιά. Φυσικά οι αρχές που ελέγχουν την αγορά βρίσκονται εκ νέου εκτεθειμένες χωρίς να έχουν παρέμβει...αφήνοντας να διαμορφώνεται ένα στρεβλό τοπίο σε ολόκληρη την αγορά, με τον FTSE Mid να καταγράφει άνοδο για παράδειγμα στο 6,54%..., ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ...

Στις τράπεζες, οι τρεις εξ αυτών κινούνται με αρνητικό πρόσημο με την Πειραιώς στο -1,3% και τα 1,441 ευρώ, την ΕΤΕ στο -0,99% στα 2,801 ευρώ και τη Eurobank στο 0,10% και τα 0,971 ευρώ. H Alpha Bank έσβησε τα κέρδη του 0,92% και πλέον είναι αμετάβλητη στα 1,137 ευρώ.

Ισχυρές εντολές καταγράφονται στην Viohalco, και ακόμη περισσότερο στη Cenergy με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Υψηλά και η Aegean, Lamda και ElvalHalcor.

Ήπιες κινήσεις στους δεικτοβαρείς Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Motor Oil. Την ίδια στιγμή υποχωρεί και απομακρύνεται από τα 15 ευρώ η Titan, ενώ η Jumbo δέχεται ήπιες πιέσεις στο 0,88%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider