Κορονοϊός: Τέλος τα πρόστιμα για τις μάσκες – Γιατί συστήνεται η συνέχιση της χρήσης τους

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Τέλος τα πρόστιμα για τις μάσκες – Γιατί συστήνεται η συνέχιση της χρήσης τους
Αίρεται η υποχρεωτικότητα σε εμπορικά καταστήματα και ΜΜΜ με αριθμημένες θέσεις (αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, τρένα). 

Αίρεται από σήμερα 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου η υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών καταστημάτων και των ΜΜΜ με αριθμημένες θέσεις (αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, τρένα).

Στις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, ηλεκτρικός, μετρό, τρόλεϊ, τραμ) στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές η μάσκα παραμένει υποχρεωτική. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες «θέλουν» τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να προσανατολίζεται προς τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας στης δομές Υγείας και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Παρότι η πανδημία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία εδώ και αρκετές εβδομάδες, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι η σύσταση για τη χρήση της μάσκας παραμένει. Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι η άρση της υποχρεωτικότητας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται πλέον το διοικητικό πρόστιμο στους παραβάτες, ωστόσο παραμένει η προτροπή για χρήση της μάσκας σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

«Η άρση της υποχρεωτικότητας γίνεται σε μία περίοδο που καταγράφεται μεγάλη αποκλιμάκωση και αφορά σε μία περίοδο χαμηλού κινδύνου, όπως είναι το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, η χρησιμότητα της μάσκας, η σημασία της στην πρόληψη και η σύσταση παραμένει η ίδια. Ευελπιστούμε ότι η κοινότητα έχει πια αναπτύξει συνείδηση για το πότε πρέπει να φορέσει τη μάσκα και κάτω από ποιες συνθήκες», αναφέρει στο Insider, o Α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Δημήτριος Παρασκευής.

Πατούλης: Είναι στο χέρι μας να περάσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι

Η ανάγκη τήρησης των κανόνων πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού που προστατεύουν και από άλλες λοιμώξεις, εν όψει της θερινής περιόδου, τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής.

Οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι, ανοσολόγοι και άλλοι ειδικοί, επεσήμαναν τον κίνδυνο διασποράς νέων στελεχών του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο επιδημικό κύμα. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι δεν θα πρέπει να ατονήσουν οι κανόνες πρόληψης και ότι παραμένει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας στους χώρους, με συνωστισμό, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με την τέταρτη δόση, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν, επίσης όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των κανόνων πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων, όπως είναι η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων.

«Είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες να μην ατονήσει η προσοχή μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού που θα μας προστατέψουν και από άλλες λοιμώξεις. Ο ΙΣΑ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής θα παραμείνουν σε εγρήγορση ενώ έχουν προγραμματίσει δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών. Είναι στο χέρι μας να περάσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι και να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

ΠΦΣ: Αναγκαία η μάσκα στα φαρμακεία

Με «εξαιρετικά επείγουσα» επιστολή που απέστειλε προ ημερών ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στον Υπουργό Υγείας, τονίζει την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας εντός των φαρμακείων, ζητώντας να παραμείνει η υποχρεωτικότητα, όπως και στις υπόλοιπες δομές υγείας.

«Με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για την υποχρεωτικότητα της μάσκας ανά πεδίο δραστηριότητας και τις σχετικές ανακοινώσεις που ακολούθησαν, θεωρούμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε ότι λόγω της συνεχιζόμενης έκθεσης των πολιτών αλλά και του προσωπικού των φαρμακείων σε εν δυνάμει φορείς του ιού κατά την εξυπηρέτηση εντός του χώρου του φαρμακείου, κρίνουμε σκόπιμο να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα χρήσης της μάσκας και για τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες που επισκέπτονται τα φαρμακεία μας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες δομές υγείας», αναφέρει ο ΠΦΣ στην επιστολή του.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι χρονίως πάσχοντες που επισκέπτονται τα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, συχνά εξυπηρετούνται ταυτόχρονα με ασθενείς που νοσούν, τονίζοντας ότι «είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας εντός του χώρου των φαρμακείων».

Σε «εκκρεμότητα» οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της χρήσης μάσκας στα ακτοπλοϊκά μέσα. Πάντως, το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική στα πλοία όπου υπάρχουν αριθμημένες θέσεις, όπως και στα αεροπλάνα και στα τρένα. Τον τελικό λόγο έχουν, ωστόσο, οι ειδικοί, οι οποίοι θα αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα.

«Εδώ, αν θέλετε, δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο όπου δεν χρησιμοποιεί μάσκα, να μπαίνει στο πλοίο -που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους- και να χρειάζεται να βάλει μάσκα. Οπότε, αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα.

Όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, οπότε μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του κόσμου που θα μπει, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Αντιθέτως, στα αστικού τύπου μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις και μπορεί να υπάρχει παραπάνω κόσμος, είναι υποχρεωτική η μάσκα», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 το Σάββατο 13/8

23:40

ΝΥΤ: 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία

23:22

Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

23:20

Καιρός: Τοπικές ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων το Σάββατο

22:58

Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από την έφοδο στην έπαυλη Τραμπ

22:50

Πετρέλαιο: Πτώση στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα -Επηρέασαν τα αμερικανικά μάκρο

22:42

Frontex: Αύξηση 86% των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου

22:40

Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για όσους έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα

22:24

ΗΠΑ: Ο ένοπλος που επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του FBI στο Οχάιο είχε απευθύνει «πρόσκληση στα όπλα»

22:22

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε

21:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ

21:44

Πέθανε η ηθοποιός Αν Χες

21:27

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο για να πετύχει την 4η διαδοχική εβδομάδα κερδών

21:15

Πορτογαλία: Συνεχίζει να φλέγεται εθνικός δρυμός - Έχουν καταστραφεί 100.000 στρέμματα

21:01

Μαυροβούνιο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην πόλη Τσέτινα, τουλάχιστον 11 νεκροί

20:45

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή

20:42

Το Βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει δυο πολυεθνικές ασκήσεις έως το τέλος του 2022

20:26

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

20:25

Peloton: Προχωρά σε 780 απολύσεις, κλείνει καταστήματα, αυξάνει τιμές

20:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος του αντιπροέδρου της Παραγουάης για διαφθορά

20:01

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

19:36

Barkin της Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός «ρίξει άγκυρα» στο 2%

19:17

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:04

Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

18:51

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

18:41

Με μειωμένη ταχύτητα στον Πειραιά το World Champion Jet λόγω εμπλοκής αντικειμένου στην υδροπρόωση

18:30

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

18:24

Τραμπ για Washington Post: «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη»

18:10

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με πτώση - Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο