Κορονοϊός: Στις 15.00 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα - Η διαδρομή προς τα 21.657 κρούσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Στις 15.00 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα - Η διαδρομή προς τα 21.657 κρούσματα
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, αλλαγές δεν αναμένονται στα μέτρα, αλλά μόνο η επίσπευσή τους και κάποιες εξειδικεύσεις.

Σοκάρουν τα νούμερα που «γράφει» η παραλλαγή Όμικρον, φέρνοντας διαδοχικές ανατροπές στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.

Ύστερα από έναν μήνα καθοδικής πορείας που ακολουθούσε η καμπύλη των κρουσμάτων, ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα μία άνοδος η οποία γίνεται αλματώδης τις τελευταίες δυο ημέρες, αλλάζοντας τα δεδομένα εν μέσω εορταστικής περιόδου.

Xθες Τρίτη, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 20.000, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, ενώ ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος αυξήθηκε κατά 94%!

Η ραγδαία εξάπλωση του νέου υπερμεταδοτικού στελέχους ήταν αναμενόμενη, ωστόσο φαίνεται ότι έρχεται νωρίτερα, φέρνοντας στο τραπέζι την επίσπευση της εφαρμογής των νέων μέτρων, που μόλις μια ημέρα πριν είχε αποφασιστεί να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Η διαδρομή προς τα 21.657 κρούσματα φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Για το θέμα της έξαρσης της επιδημίας και των μέτρων, σήμερα Τετάρτη (28/12) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών στη 1 μ.μ.

«Χθες είχαμε τη σύσκεψη στην Επιτροπή και εκτιμήσαμε ότι βάσει των κρουσμάτων που είχαμε, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε σε εφαρμογή των μέτρων στις 3 Ιανουαρίου. Τώρα, όμως, έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων που περιμέναμε ότι θα την έχουμε, αλλά όχι τόσο άμεσα.

Είχαμε υπολογίσει ότι στην επικράτηση της Όμικρον θα έχουμε τέτοιους αριθμούς κρουσμάτων, δεν είναι κάτι το οποίο μας αιφνιδιάζει, αλλά είναι κάτι που μας προβληματίζει. Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή, ώστε τα μέτρα, τα οποία έχουν αποφασιστεί, αν χρειάζεται να εφαρμοστούν νωρίτερα. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για νέα μέτρα», ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας.

Ετνούτοις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι πιο αυστηροί απ' ό,τι έχει ήδη ανακοινωθεί. Ο ίδιος ανέφερε πως υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων, ωστόσο τα νέα δεδομένα με την έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, κατά την σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε τα μέτρα που είχε ανακοινωθεί ότι θα τεθούν σε ισχύ από 3 Ιανουαρίου να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί. Έτσι, ο τομέας της εστίασης θα λειτουργεί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, με ένα μικρό ενδεχόμενο να περιοριστεί το ωράριο στις 11 μ.μ. πιθανότατα χωρίς μουσική. Εξαίρεση φαίνεται ότι θα αποτελέσει η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

Αναμένονται οι εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι θα διαμορφώσουν το ακριβές πλαίσιο. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Υγείας, σήμερα στις 15.00.

Εκτίναξη της Όμικρον στην Αττική

Έως και τις 27 Δεκεμβρίου 2021 είχαν διαγνωσθεί στη χώρα μας συνολικά 87 επιβεβαιωμένα κρούσματα με το στέλεχος Όμικρον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, οι περιπτώσεις αυτές δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Όμικρον στην κοινότητα, αλλά μόλις έναν αριθμό ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση, μαζί με έναν αριθμό περιστατικών που διερευνήθηκαν κατόπιν τυχαίας δειγματοληψίας από τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ).

Παράλληλα, την εβδομάδα από τις 20/12/2021 έως και τις 27/12/2021, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 728 θετικά δείγματα με τη μέθοδο real-time PCR που μπορεί να διαχωρίζει με μεγάλη αξιοπιστία τα δείγματα Όμικρον από τα υπόλοιπα στελέχη. Από τους ελέγχους αυτούς 198 δείγματα βρέθηκαν θετικά σε Όμικρον (27,2%), με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 19% και 39%.

Στις μαζικές ανώνυμες δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν την ίδια εβδομάδα στην περιοχή της Αττικής το 42,1% (83/197) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 28% και 66%, ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7% (14/181) των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα το νέο στέλεχος. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι για να είναι έγκυρος ο οποιοσδήποτε προσδιορισμός, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης,

Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις καθώς, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από άλλες χώρες για ηπιότερη νόσο, παραμένει ο κίνδυνος ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων να «μεταφραστεί» τελικά σε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας, ενώ είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο από το 4ο κύμα.

«Στην Αττική, ενώ στις προηγούμενες μεταλλάξεις είχαμε αυξήσεις 20-35%, τώρα έχουμε 370% αύξηση. Άρα, στην κορύφωση της Όμικρον θα έχουμε και παραπάνω κρούσματα. Δεν κοιτάμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, τον περιμένουμε. Δεν θέλουμε να τρομάζει ο κόσμος. Πότε ανησυχούμε; Όταν αυτά τα κρούσματα συνεπάγονται νοσηλείες. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί κανένα lockdown και το έχουμε αποκλείσει και ορθώς το έχουμε αποκλείσει, καθώς η δύσκολη φάση για την χώρα μας ήταν η κορύφωση της Δέλτα», ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πλήρως οχυρωμένη σε επίπεδο νοσοκομείων, ενώ το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Πιο νωρίς η εφαρμογή των μέτρων - Αυστηρότεροι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο τα κρούσματα - 21.657 νέα σε ένα 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider