Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις το α' τρίμηνο του έτους

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις το α' τρίμηνο του έτους
Πτώση στη ζήτηση για Ελλάδα. Ανοδικά οι χειμερινοί προορισμοί της Ευρώπης. Αυξάνουν οι προσδοκίες από Μάρτιο κι έπειτα.

Δυναμικά, παίρνοντας τη σκυτάλη από το 2023, ξεκινά το νέο έτος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη, με την Ελλάδα ωστόσο να παρουσιάζει μια μικρή υστέρηση στη ζήτηση για το α' τρίμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airdna, η ζήτηση για το α' εξάμηνο του έτους στην Ευρώπη κινείται κατά 15% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Από τις 20 ωστόσο ευρωπαϊκές αγορές που παραδοσιακά ξεχωρίζουν, Ελλάδα και Κροατία φαίνεται να υστερούν ειδικά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Η μείωση της ζήτησης στην περίπτωση της Κροατίας σε ετήσια βάσει φτάνει το πρώτο τρίμηνο το 43% ενώ για την Ελλάδα ανέρχεται στο 25%. Στον αντίποδα αγορές όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία που θεωρούνται αμιγώς χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί, παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης κατά 44% και κατά 61% σε ετήσια βάση.

Εξίσου υψηλές είναι οι προσδοκίες και για τους χειμερινούς προορισμούς που απευθύνονται σε σκιέρ. Ήδη από τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους και δεδομένου ότι για φέτος τον χειμώνα αναμένονται γενναιόδωρες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη, η ζήτηση καταγράφεται αυξημένη. Σε αντίθεση μάλιστα με πέρυσι όπου οι ζεστές θερμοκρασίες περιόρισαν τις προοπτικές ανόδου. Μεταξύ των φετινών κορυφαίων ευρωπαϊκών χιονοδρομικών περιοχών, το Åre στα σκανδιναβικά βουνά καταγράφει +56% περισσότερη ζήτηση σε ετήσια βάση, το Pragelato-Sestriere στην Ιταλία παρουσιάζει +45% αύξηση της ζήτησης ενώ η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Zakopane της Πολωνίας φτάνει το +38% σε ετήσια βάση. Από την εξίσωση δεν λείπουν φυσικά και οι γαλλικές και ελβετικές Άλπεις, ωστόσο προορισμοί όπως το Zermatt και το Chamonix παρουσιάζουν την χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης.

Η πτώση στην ζήτηση των πρώτων τριών μηνών στην περίπτωση της χώρας μας, κρίνεται εν μέρει αναμενόμενη, δεδομένου ότι η Ελλάδα θεωρείται κατεξοχήν καλοκαιρινός προορισμός και οι επισκέπτες της επικεντρώνονται στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα, το οποίο λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω προώθησης, επεκτείνεται πλέον μέχρι και τον Νοέμβριο. Από τον Μάρτιο και μετά δε, και ειδικά κοντά στην περίοδο του Πάσχα, η ζήτηση για τη χώρα μας δείχνει να ανακάμπτει, εκπληρώνοντας τις φιλοδοξίες που γέννησε η προηγούμενη καλή χρονιά για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η θεαματική χρονιά του 2023

Να θυμίσουμε ότι πέρα από τα στοιχεία της Airdna που κατέγραφαν σημαντική αύξηση όλους τους θερινούς αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες, αύξηση της τάξης του 17,3% καταγράφηκε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις της χώρας μας το τρίτο τρίμηνο του 2023 και βάσει των στοιχείων της Eurostat. Συγκεκριμένα οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 22,8 εκατομμύρια και η αύξηση ξεπέρασε σε ποσοστό την αύξηση των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην ΕΕ, η οποία εκτιμήθηκε στο 13,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σημειωτέον ότι οι διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν πέρυσι μέσω πλατφορμών όπως Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor, οι οποίες έφτασαν τα 309,4 εκατομμύρια, ήταν αυξημένες και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Όσο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, καταγράφηκαν 546,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην ΕΕ μέσω των τεσσάρων διαδικτυακών πλατφορμών. Αριθμός που μαρτυρά αύξηση τόσο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022 (488,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, +11,8%) όσο και με αυτή του 2019 (423,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις +28,9%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η κίνηση του 2023 σε αεροδρόμια, μεθοριακούς σταθμούς, λιμάνια με αριθμούς

Τουρισμός: Η κίνηση του 2023 σε αεροδρόμια, μεθοριακούς σταθμούς, λιμάνια με αριθμούς

Τουρισμός για όλους: Νέα εισοδηματικά κριτήρια και voucher από 200 έως 400 ευρώ - Τα κριτήρια και τα ποσά επιδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider