Τουρισμός: Με θετικό πρόσημο οι αεροπορικές αφίξεις και τον Νοέμβριο - Δεν έκλεισε η ψαλίδα στις οδικές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Με θετικό πρόσημο οι αεροπορικές αφίξεις και τον Νοέμβριο - Δεν έκλεισε η ψαλίδα στις οδικές
Οι γεωγραφικές ενότητες που κέρδισαν το στοίχημα - Οι χώρες που έδωσαν ώθηση στις οδικές αφίξεις

Δυναμικά συνεχίστηκε η τουριστική κίνηση στη χώρα τον Νοέμβριο, με τους επισκέπτες από αέρος να καταρρίπτουν τα ρεκόρ του 2019, παρότι η θερινή σεζόν έφτανε στο τέλος και οι περισσότερες μονάδες εποχικής λειτουργίας κατέβασαν ρολά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Την ίδια στιγμή βέβαια, η υστέρηση των οδικών αφίξεων έναντι της χρυσής χρονιάς του 2019, συνεχίστηκε, με την ψαλίδα μάλιστα να ανοίγει περαιτέρω σε σχέση με τους προηγούμενες μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο του Νοεμβρίου του Insete Intelligence, τον προτελευταίο μήνα του έτους, σημειώθηκαν 536 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις προς την χώρα μας, αριθμός αυξημένος κατά 15,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και κατά 0,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι οδικές αφίξεις έφτασαν τις 414 χιλ., κινούμενες κατά 4,2% υψηλότερα από αυτές του 2022 αλλά και 32,6% χαμηλότερα από τις αντίστοιχες του 2019.

Σε επίπεδο 11μήνου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έφτασαν τα 23,5 εκατ. ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 κατά 11,6%, ήτοι 2,4 εκατ. περισσότερες αφίξεις. Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 η αύξηση ήταν μάλιστα οριακά μεγαλύτερη, φτάνοντας το 11,8%.

Όσο για τις διεθνείς οδικές αφίξεις, στο 11μηνο έφτασαν τα 9,9 εκατ., έναντι 7,6 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά παραμένοντας μειωμένες κατά 15,4% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019.

Πρωταγωνιστής το Ιόνιο - Έχασαν έδαφος οι Κυκλάδες

Πρωταγωνιστές των καλών επιδόσεων στην περίπτωση των αεροπορικών αφίξεων ήταν τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα καταγράφοντας το 11μηνο την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων μεταξύ Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7,9% (3,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις). Στην Κρήτη η αύξηση έφτασε το 5,8% (5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις), ενώ στα Δωδεκάνησα, παρά τις μεγάλες πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη Ρόδο, έφτασε το 3,8%.

Στον αντίποδα, αρνητικό πρόσημο την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2023 έναντι του 2022 παρουσίασαν οι Κυκλάδες και η Πελοπόννησος. Στις Κυκλάδες οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρατηρήθηκαν μειωμένες κατά -7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ στην Πελοπόννησο κατά -3% (203 χιλ. αφίξεις).

Στην κορυφή των οδικών αφίξεων οι Βούλγαροι

Στην περίπτωση των οδικών αφίξεων, οι οποίες παρουσίασαν θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι, παρατηρήθηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες. Η μεγαλύτερη ωστόσο αύξηση, τόσο σε απόλυτες όσο και σε ποσοστιαίες διαφορές, καταγράφηκε από την Βουλγαρία, από την οποία έφτασαν οδικώς 4,3 εκατ. επισκέπτες, ήτοι 1,5 εκατ. ή 53,3% περισσότεροι από πέρυσι. Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι οδικές αφίξεις από την γειτονική Τουρκία, οι οποίες έφτασαν το 1,1 εκατ. κινούμενες κατά 50,8% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση από την Βόρεια Μακεδονία ανήλθε στο 12,7% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 3,0 εκατ. Αντίστοιχα από την Αλβανία αφίχθησαν 1,6 εκατ. επισκέπτες οδικώς, 14,0% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Οι προαναφερθείσες επιδόσεις αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες, ήδη από τον Οκτώβριο, κατάφεραν να περάσουν τον πήχη του 2019.

Να θυμίσουμε ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +14,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 19.612 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, καταγράφεται αύξηση +11,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι αγορές που εκτόξευσαν αφίξεις και εισπράξεις 

Πρόσω ολοταχώς για τα 20 δισ. ευρώ βαδίζει ο τουρισμός

Τουρισμός: Αυξάνονται τα πεντάστερα, μειώνονται τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider