Στο κόκκινο η τουριστική κίνηση για τις γιορτές - Εντός κι εκτός συνόρων ταξιδεύουν φέτος οι Έλληνες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο η τουριστική κίνηση για τις γιορτές - Εντός κι εκτός συνόρων ταξιδεύουν φέτος οι Έλληνες
Γεμάτοι οι χειμερινοί προορισμοί για την περίοδο των εορτών - Ανοδική πορεία και για τις αεροπορικές αφίξεις - Διακοπές εκτός συνόρων ψηφίζουν οι Έλληνες - Οι προορισμοί που επιλέγουν.

Στα κόκκινα έχουν ντυθεί οι ελληνικοί, χειμερινοί προορισμοί αναμένοντας ένα μεγάλο ρεύμα τουριστών ενόψει της εορταστικής περιόδου. Οι πληρότητες είναι ήδη υψηλές, ειδικά εκτός των αστικών κέντρων ενώ οι αφίξεις ξένων στην Ελλάδα αλλά και οι αναχωρήσεις Ελλήνων στο εξωτερικό πολλαπλασιάζονται, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις προσδοκίες για ένα καλό φίνις της τουριστικής χρονιάς.

Γεμάτοι οι χειμερινοί προορισμοί για την περίοδο των εορτών

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της εορταστικής περιόδου, και δη οι προορισμοί που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αράχωβα και τα Καλάβρυτα, σημειώνουν υψηλές πληρότητες. Ειδικά μάλιστα τα τριήμερα των αργιών οι πληρότητες αυτές μπορεί να φτάνουν και το 100%, τόσο στα διαθέσιμα καταλύματα όσο και στις μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Την ίδια στιγμή οι προκρατήσεις σε περιοχές που διαθέτουν θεματικά πάρκα, όπως τα Τρίκαλα και η Δράμα, είχαν φτάσει ήδη από το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα στο 90%, ποσοστό που αυξάνει συνεχώς με τις last minute κρατήσεις, σε βαθμό που παράγοντες του κλάδου να αμφιβάλλουν αν οι διαθέσιμές κλίνες θα καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η συνθήκη αφορά το τετραήμερο των Χριστουγέννων και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, με τα ενδιάμεσα διαστήματα οι πληρότητες να πέφτουν κοντά στο 50%-60%.

Σύμφωνα παράγοντες της τουριστικής αγοράς, αξιοσημείωτη κίνηση την περίοδο των εορτών αναμένεται να έχουν και περιοχές όπως η Ήπειρος, τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Αρκαδία, τα Τρίκαλα Κορινθίας και η Πελοπόννησος, τροφοδοτούμενες κυρίως από Έλληνες που επισκέπτονται τα πάτρια εδάφη ή εγχώριους ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να επισκεφτούν συγκεκριμένους προορισμούς.

Ανοδική πορεία και για τις αεροπορικές αφίξεις

Αυξημένες ωστόσο παρατηρούνται και οι τουριστικές ροές από το εξωτερικό, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να εκτιμάται ότι θα υποδεχτεί περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι αλλά και περισσότερους από όσους ταξίδεψαν στη χώρα μας την προπανδημική χρονιά του 2019. Να θυμίσουμε ότι την χρυσή χρονιά του 2019 είχαν διακινηθεί μέσω του ΔΑΑ 1.637.013 επιβάτες, με την πλειονότητα αυτών - συγκεκριμένα 1.172.722 - να αποτελούν επισκέπτες εξωτερικού. Το 2022 δε, η επιβατική κίνηση του ΔΑΑ τον Δεκέμβριο έφτασε τους 1.588.399 επιβάτες, με τους 1.087.280 εξ αυτών να είναι επισκέπτες εξωτερικού.

Σύμφωνα με το Airdata Τracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις για την χώρα μας τον Δεκέμβριο εμφανίζονται αυξημένες κατά 19,7%. Ειδικά για τις εβδομάδες18/12-24/12 και 25/12-1/1 δε οι αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις αυξάνονται περαιτέρω, κατά 10% και 6% αντίστοιχα.

Διακοπές εκτός συνόρων προτιμούν οι Έλληνες

Πέρα βέβαια από τις αφίξεις, αισθητά αυξημένες, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, θα είναι και οι αναχωρήσεις των Ελλήνων για χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εξωτερικού. Ειδικά δε οι Έλληνες, για ταξίδια που πραγματοποιούνται με το αεροπλάνο φαίνεται να προτιμούν φέτος περισσότερο τις αποδράσεις στο εξωτερικό από ότι στο εσωτερικό.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, Aegean, έχει αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις και τη φετινή εορταστική περίοδο περίπου +10% σε σχέση με πέρυσι, τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εξωτερικού.

Δύο εβδομάδες μάλιστα πριν την εορταστική περίοδο οι πληρότητες στο δίκτυο του εξωτερικού από τη βάση της AEGEAN στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ήταν αυξημένες κατά 76% -80% για την περίοδο των Χριστουγέννων και κατά 66% με 70% για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

Επιπλέον, με100% πληρότητα πραγματοποιούνται και οι πτήσεις charter που εκτελεί η Aegean κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, συγκεκριμένα από Αθήνα για Ροβανιέμι και από Θεσσαλονίκη για Πράγα, Βουδαπέστη, Βασιλεία, Βιέννη και Μπρατισλάβα.

Οι προορισμοί του εξωτερικού που επιλέγουν οι Έλληνες

Όσο για τους προορισμούς που επιλέγουν για τις φετινές γιορτές οι Έλληνες περιλαμβάνουν τόσο παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους χειμερινούς προορισμούς όσο και προορισμούς outsider. Συγκεκριμένα στους κορυφαίους προορισμούς από τη βάση της Aegean στην Αθήνα περιλαμβάνονται η Πράγα, το Παρίσι, η Βιέννη, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Βαρκελώνη και η Γενεύη.

Αντίστοιχα από τη βάση της Θεσσαλονίκης οι προτιμήσεις των Ελλήνων στρέφονται στο Παρίσι, τη Λάρνακα, τη Ζυρίχη, το Ντίσελντορφ, τη Βαρκελώνη και τη Στουτγκάρδη. Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που επιλέγουν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές εναλλακτικών προορισμών, όπως η Κοπεγχάγη, το Μαρόκο, το Ίνσμπρουκ, η Κρακοβία, αλλά και το Κισινάου.

Την προτίμηση των Ελλήνων σε προορισμούς του εξωτερικού αποδεικνύουν και οι κρατήσεις των πακέτων που πραγματοποιούνται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων. Στους top προορισμούς συμπεριλαμβάνονται η Βιέννη, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Γερμανία γενικότερα, η Ισπανία, αλλά και το Λονδίνο. Ψηλά στη λίστα προτίμησης μέρους των φετινών ταξιδιωτών βρίσκονται δε και μακρινοί προορισμοί, όπως η Κούβα, η Βραζιλία και η Νέα Υόρκη.

Παρότι βέβαια η κίνηση της εορταστικής περιόδου δίνει ένα καλό φίνις στην χρονιά που φεύγει - η οποία ήδη από τον Οκτώβριο έχει επιτύχει να ξεπεράσει τα ρεκόρ του 2019 - αλλά και ένα δυνατό ξεκίνημα για το επόμενο έτος, η συνέχεια προδιαγράφεται αμφίβολη. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του χειμερινού τουρισμού, μετά την περίοδο των εορτών, οι κρατήσεις πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα γεννώντας ερωτηματικά για τις επιδόσεις στο σύνολο της χειμερινής σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα επισημαίνουν ότι οι προορισμοί των ορεινών όγκων απέχουν ακόμα μακράν από την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε 130 ημέρες, από την σεζόν των 35 ημερών (εορταστική περίοδο και κάποια Σαββατοκύριακα) που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι αγορές που εκτόξευσαν αφίξεις και εισπράξεις 

Πρόσω ολοταχώς για τα 20 δισ. ευρώ βαδίζει ο τουρισμός

Τουρισμός: Σε προορισμό πολλών αστέρων μετατρέπεται η Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider