Οι πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για ταξίδια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για ταξίδια
Οι χώρες ταξινομούνται με βάση διάφορες μετρήσεις, όπως η ασφάλεια, οι κίνδυνοι για την υγεία καθώς και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδιάζετε να πάτε διακοπές;

Η εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων International SOS σάς έχει έτοιμη τη λίστα με τις χώρες που παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους ταξιδιώτες το 2024 - αλλά και τη λίστα με τις ασφαλέστερες χώρες.

Οι χώρες ταξινομούνται με βάση διάφορες μετρήσεις, όπως η ασφάλεια, οι κίνδυνοι για την υγεία καθώς και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής.

Κίνδυνοι για την ασφάλεια

Δύο αφρικανικά έθνη, η Λιβύη και το Νότιο Σουδάν, εκτιμάται ότι ενέχουν «ακραίους» κινδύνους για την ασφάλεια, μια αξιολόγηση που συνδέεται με τον «ελάχιστο ή ανύπαρκτο κυβερνητικό έλεγχο και νόμο και τάξη» και τις δυσλειτουργικές κυβερνητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, σύμφωνα με την International SOS.

Οι χώρες με «υψηλούς» κινδύνους ασφαλείας μαστίζονται από διαδηλώσεις που είναι συχνά βίαιες και θα μπορούσαν να στοχεύουν σε ξένους. Η Βενεζουέλα, το Πακιστάν και η Βιρμανία ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Αντίθετα, οι Σκανδιναβικές χώρες είναι από τις πιο ασφαλείς όσον αφορά την ασφάλεια. Η μέτρηση αξιολογεί τις απειλές που απορρέουν από την πολιτική βία και την κοινωνική αναταραχή, παράλληλα με την επικράτηση της βίας και των μικροεγκλημάτων.

Η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Δανία και η Γροιλανδία έχουν όλες ταξινομηθεί ως χώρες με «ασήμαντους» κινδύνους για την ασφάλεια. Η Ελβετία και η Σλοβενία συγκαταλέγονται επίσης στις χώρες με τους λιγότερους κινδύνους για την ασφάλεια.

Ιατρικές ανησυχίες

Χώρες με «πολύ υψηλούς» ιατρικούς κινδύνους, οι οποίοι αξιολογούνται με βάση τον επιπολασμό μολυσματικών ασθενειών όπως η Covid και το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Κορέα, μαζί με πολλά αφρικανικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων του Σουδάν και της Λιβύης.

Αντίθετα, στα κράτη με τους χαμηλότερους ιατρικούς κινδύνους συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια των ταξιδιών είναι μια πρωταρχική ανησυχία, με το 60% των ταξιδιωτών να δηλώνουν ότι η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι ο βασικός παράγοντας για την αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Οι πάροχοι πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης συνήθως δεν καλύπτουν το κόστος τραυματισμών ή ασθενειών που συμβαίνουν στο εξωτερικό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά έξοδα για τον ταξιδιώτη, δήλωσε ο James Clark, ειδικός περιεχομένου στην ασφαλιστική εταιρεία Squaremouth.

Κλιματική αλλαγή

Η International SOS κατέταξε επίσης τις χώρες με βάση την κλιματική αλλαγή και πώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές. Αν και για τους ταξιδιώτες αυτό μπορεί να μην είναι θέμα άμεσης ανησυχίας ακόμα.

«Βλέπουμε ότι αυτοί οι κίνδυνοι γίνονται πιο αλληλοεξαρτώμενοι. Για παράδειγμα, η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ιατρικών κινδύνων, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη νέων ασθενειών ή στην αύξηση της συχνότητας των υπαρχουσών ασθενειών», εξήγησε στο CNBC Travel ο Noriko Takasaki, διευθυντής τομέα ασφάλειας της International SOS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θα δουλεύουμε ακόμη και στον ύπνο μας με μια νέα... δυστοπική τεχνολογία

gazzetta
gazzetta reader insider insider