Αναθερμαίνονται τα ταξίδια για το εξωτερικό - Βαρόμετρο για την χειμερινή σεζόν η 28η Οκτωβρίου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναθερμαίνονται τα ταξίδια για το εξωτερικό - Βαρόμετρο για την χειμερινή σεζόν η 28η Οκτωβρίου
Πού ταξίδεψαν οι Έλληνες την αργία της 28ης Οκτωβρίου - Οι εκτιμήσεις για την συνέχεια

Με ικανοποιητικές πληρότητες για την εποχή και την συνθήκη, φαίνεται να κινούνται οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας. Πέρα από την ροή από το εξωτερικού που συνεχίζεται και τον Οκτώβριο αν και μειωμένη, κινητικότητα παρατηρείται και σε Έλληνες τουρίστες οι οποίοι για την αργία της 28ης Οκτωβρίου σχεδιάζουν όχι μόνο κοντινές αλλά και μακρινές αποδράσεις, ίσως για πρώτη φορά εν μέσω πανδημίας.

Που ταξίδεψαν οι Έλληνες την αργία της 28η Οκτωβρίου

Ενδεικτικές της προαναφερθείσας τάσης είναι οι πληρότητες του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, της Aegean, οι οποίες κινούνται στο 85% αν όχι ψηλότερα, σε όλο το δίκτυο του εξωτερικού. Για την αργία της 28ης Οκτωβρίου μάλιστα οι περισσότερες πτήσεις του εξωτερικού είναι sold out με τους τουρίστες να επιλέγουν να ταξιδέψουν σε παραδοσιακά δημοφιλείς city break προορισμούς καθώς και προορισμούς με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων. Στην κορυφή των προτιμητέων προορισμών την τρέχουσα εβδομάδα βρέθηκαν οι Λισαβόνα, Μαδρίτη και Βαρκελώνη, Ρώμη, Παρίσι και Λονδίνο. Ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών ήταν βέβαια και άλλοι προορισμοί όπως η Κοπεγχάγη, οι Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ, η Βιέννη, η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία.

Βάσει των στοιχείων της Aegean, το ρεύμα των αναχωρήσεων ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας και κορυφώθηκε Τετάρτη-Πέμπτη με τους περισσότερους ταξιδιώτες να προγραμματίζουν να επιστρέψουν Κυριακή ή και Δευτέρα. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης μάλιστα, οι ταξιδιώτες που κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό φαίνεται να αξιοποίησαν και την τοπική αργία της 26ης Οκτωβρίου με την κίνηση να παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη ήδη από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε ωστόσο και για προορισμούς του εσωτερικού με τις πτήσεις να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να μπορεί μέχρι στιγμής να αναδειχθεί ο πρωταθλητής της προτίμησης των επισκεπτών.

Διαφοροποιητικό στοιχείο της τρέχουσας περιόδου, πέρα από την αναθέρμανση των πτήσεων προς το εξωτερικό, αποτελεί και η διεύρυνση του παραθύρου κρατήσεων, με τους ταξιδιώτες να αποφασίζουν για πρώτη φορά μετά την πανδημία να προγραμματίσουν εγκαίρως το ταξίδι τους. Οι last minute κρατήσεις που συνδέθηκαν άρρηκτα με τα ταξίδια αρχής γενομένης της πανδημίας, δείχνουν να κάμπτονται και το παράθυρο κρατήσεων διευρύνεται περαιτέρω από τις 10-15 ημέρες στις οποίες και είχε συρρικνωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα αρκετοί είναι οι ταξιδιώτες που σχεδιάζουν από τώρα πώς θα περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι προορισμοί που «κέρδισαν» την επέκταση της σεζόν

Οι προαναφερθείσες ενδείξεις έρχονται σε συνέχεια μιας καλής θερινής σεζόν, δεδομένων πάντα των συνθηκών. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Aegean, τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος ακολούθησαν, αναλογικά, τα θετικά αποτελέσματα του Ιουλίου και Αυγούστου, με προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη, να έχουν κάνει πράξη την πολυπόθητη επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Ικανοποιητικές για τα δεδομένα πληρότητες εμφάνισαν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και οι συνδέσεις με τις αγορές της Ελβετίας, Αυστρίας, Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρών χάρη στις φθινοπωρινές διακοπές (autumn break) που έχουν αυτή την περίοδο οι προαναφερθείσες χώρες.

Εξίσου καλά κινήθηκαν και οι χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως Ισπανία και η Γαλλία, ενώ Ιταλία, Δανία και Αγγλία, ήταν από τις χώρες που διατήρησαν υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας. Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παρέμεινε τέλος και η διασύνδεση με την Κύπρο, κάτι που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Για την συνέχεια βέβαια, δεδομένου ότι η τουριστική σαιζόν οδεύει προς το τέλος της, η επιβατική κίνηση, οι πληρότητες, αλλά και οι διαθέσιμες πτήσεις αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, εξαιτίας και της εποχικότητας που χαρακτηρίζει τον κλάδο στη χώρα μας.

Σε αυτό θα συμβάλλει αισθητά και η πτώση των επαγγελματικών ταξιδίων και των συνεδρίων, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους και καθώς η τουριστική βιομηχανία μεταβαίνει σταδιακά στο χειμερινό πρόγραμμα, οι προσδοκίες η επιβατική κίνηση να ακολουθήσει τη δυναμική πορεία ανάκαμψης του καλοκαιριού, είναι περιορισμένες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιθυμία των ταξιδιωτών να ταξιδέψουν παραμένει μεγάλη. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη προσφορά της AEGEAN για έκπτωση 50% σε πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, η οποία κατέγραψε ρεκόρ εισιτηρίων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, θυμίζοντας τις παλιές καλές εποχές του 2019.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια και σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η κίνηση που θα καταγραφεί την 28η Οκτωβρίου αλλά και το Σαββατοκύριακο που την ακολουθεί θα δώσει τις πρώτες ενδείξεις για τον χειμώνα που θα ακολουθήσει. Αν μάλιστα τα ταξίδια που θα κάνουν οι Έλληνες με την αφορμή της αργίας κυλήσουν ομαλά από υγειονομικής άποψης, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ευχάριστες εκπλήξεις για την χειμερινή σεζόν που έρχεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί στρέφει το βλέμμα της στην αγορά της Ρουμανίας η Aegean

Τουρισμός: Οι προορισμοί που «έπιασαν» τον Αύγουστο του 2021 τις επιδόσεις του 2019

Τουρισμός: Ελπίδες για συνέχιση της τουριστικής κίνησης και τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider