Αναποφάσιστο παραμένει το 16% των ξενοδοχείων στο Νότιο Αιγαίο για το αν θα ανεβάσει ρολά

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναποφάσιστο παραμένει το 16% των ξενοδοχείων στο Νότιο Αιγαίο για το αν θα ανεβάσει ρολά
Το Νότιο Αιγαίο ήταν η περιφέρεια που κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών κατά την περσινή χρονιά αλλά και η περιφέρεια όπου παρουσιάστηκε η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη το 2020. 

Έντονος παραμένει ο προβληματισμός για τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής σεζόν ειδικά μετά και την νέα αύξηση κρουσμάτων που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες. Η οπισθοχώρηση με την ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων περιορισμού σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο - σενάριο που έχει επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς και οι ελπίδες για άνοιγμα της Βρετανικής αγοράς που μέχρι σήμερα έχουν αποδειχτεί φρούδες, γεννούν πρόσθετες αμφιβολίες στους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 16% των ξενοδόχων του Νότιου Αιγαίου που δεν είχαν ανοίξει μέχρι και τον Ιούνιο, δεν έχει πάρει ακόμα τις τελικές αποφάσεις για το αν θα ανεβάσει ρολά. Για την ακρίβεια, βάσει πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και παρά το επίσημο άνοιγμα της σεζόν στις 14 Μαΐου, άνοιξε μόνο το 69,8% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας στο νότιο Αιγαίο.

Από το υπόλοιπο 30% των καταλυμάτων που δεν είχε ανοίξει μέχρι τέλος Ιουνίου, η συντριπτική πλειονότητα σχεδίαζε να ανοίξει το αμέσως προσεχές διάστημα, ωστόσο ένα 18% δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα ανοίξει την επιχείρησή του.

Από τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που σκοπεύουν να ανοίξουν στο νότιο Αιγαίο, τα μισά (ποσοστό 47,5%) δηλώνουν ότι θα έχουν λειτουργήσει τις επόμενες εβδομάδες, ανεβάζοντας το ποσοστό των ανοικτών ξενοδοχείων για τον μήνα Ιούλιο για το νότιο Αιγαίο στο 84%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Ένα 16% βέβαια δείχνει να μην έχει αποφασίσει ακόμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΤΕΠ συγκλίνουν με τα στοιχεία των ενώσεων ξενοδόχων για τα νησιά Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος και Νάξος. Συγκεκριμένα, μέσα στον Ιούνιο σε Ρόδο και Σαντορίνη οκτώ στα 10 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ήταν ανοιχτά, ποσοστό που στην Κω περιορίζεται στο 50%, αλλά βαίνει αυξανόμενο.

Οι προορισμοί ωστόσο που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ανοικτών ξενοδοχείων είναι η Μύκονος, η Πάρος και η Νάξος. Στα τρία αυτά νησιά οι μονάδες που άνοιξαν ήδη από τον Ιούνιο έφταναν έως και το 90%, ενώ τον τρέχοντα μήνα αναμένεται το άνοιγμα και των υπόλοιπων μονάδων, σύμφωνα πάντα με τις αντίστοιχες ενώσεις ξενοδόχων.

Η αύξηση των ανοιχτών μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι μεγάλη, δεδομένου ότι στο τέλος Ιουλίου του 2020 τα ξενοδοχεία που είχαν δημιουργήσει υγειονομικό πρωτόκολλο έφταναν μόλις στο 65% επί του συνόλου του ξενοδοχειακού δυναμικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ωστόσο η σύγκριση δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική αφού η επίσημη έναρξη της σεζόν πέρυσι ξεκίνησε αργότερα σε σχέση με φέτος και τα υγειονομικά δεδομένα ήταν ρευστά την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Παρότι μάλιστα τα ποσοστά αφορούν την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σκιαγραφούν την ευρύτερη εικόνα αν σκεφτεί κανείς ότι το Νότιο Αιγαίο είναι μια από τις Περιφέρειες της χώρας που κατέγραψε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών κατά την περσινή χρονιά αλλά και η περιφέρεια όπου παρουσιάστηκε η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη το 2020.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ για το «ποιος πήγε πού» την περσινή χρονιά, το 78,6% των επισκέψεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Αττικής (19,6%), Νοτίου Αιγαίου (19,0%), Κεντρικής Μακεδονίας (15,4%), Κρήτης (14,9%) και Ιονίων Νήσων (9,7%).

Επιπλέον στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η δαπάνη ανά επίσκεψη έφτασε τα 799 € παρουσιάζοντας αύξηση +6,5%. Τόσο στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και στις λοιπές 12 περιφέρειες της χώρας η δαπάνη ανά επίσκεψη διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 520 € παρουσιάζοντας αύξηση +7,8% σε σχέση με το 2019 (482 €), λόγω της αύξησης της μέσης διάρκειας παραμονής σε έναν προορισμό.

Η ίδια περιφέρεια άλλωστε κατέγραψε και το υψηλότερο ποσοστό εισπράξεων. Όπως αναφέρει η έρευνα το 86,7% των εισπράξεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (29,2%), Κρήτης (20,0%), Αττικής (17,7%), Ιονίων Νήσων (10,4%), και Κεντρικής Μακεδονίας (9,6%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο επίκεντρο ο οινοτουρισμός της Σαντορίνης για το Υπουργείο Τουρισμού

Φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου: Πρέπει να στηριχτεί στοχευμένα ο τουρισμός

Τουρισμός: Η «υβριδική» φετινή χρονιά και οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider